Esemény leírása

 

ÉLETMÓD, ÉLETMÓDELEMEK

 

MŰHELYMUNKA

 

Helyszín: Fekete István Könyvtár, Kulturális és Szabadidő Központ,

3385 Tiszanána, Fő u. 159.

 Időpont: 2018. szeptember 25. 17.00-21.00. 

Tevékenység megnevezése: Műhelymunka.

 

A program alkalmával a jelenlévők élénk érdeklődést mutattak a műhelymunka témája iránt. A projekt részletei, a lebonyolítás menetrendje is meglepően élénk vitát is generált. A megjelent civil szervezeti vezetők és a települések vezetői is elmondták véleményüket, javaslataikat a projekt tartalmával kapcsolatosan, melyeket beépítünk majd a következő projektelemekbe. Szerintük az egészség és az életmód mellett elsősorban az új szabadidős lehetőségek érdeklik őket elsősorban, azok elméleti és gyakorlati megismertetése lenne fontos számukra (pl. boborékfoci, íjharc, lézerharc, segway, elektromos roller stb.). Szívesen hallgatnának tájékoztatót a szabadidős szervezetek vezetői a következő témakörökben:

Fogyatékkal élők szabadidő-sportjának szervezése, vezetése.

A szabadidő eltöltés és a szabadidősport egészségügyi vonatkozásai.

A szabadidő eltöltés és a szabadidősport adó- és pénzügyi vonatkozásai.

A szabadidő eltöltés és a szabadidősport sportjogi kérdései.

A hazai és a nemzetközi trendek a szabadidősportban.

Rekreációs lehetőségek megvalósítása hátrányos helyzetű településeken.

A program alkalmával a jelenlévők élénk érdeklődést mutattak a műhelymunka témája iránt. Az életmódról, életmódelemekről szóló előadást nagy figyelemmel hallgatták, azt követően sok kérdés és hozzászólás hangzott el. A különböző életmódelemek kapcsán élénk vita alakult ki. Sokan kaptak új ismeretet a jelzett témában, miközben az is kiderült, hogy számos tévhit uralkodik a résztvevők fejében az életmóddal kapcsolatosan. Ezeket a tévhiteket sikerült eloszlatni. A jövőben is szívesen vennének hasonló típusú, egészségtudatot fejlesztő tájékoztatókat, előadásokat, vitákat, tapasztalatcserét.

Külföldi partnereink képviselőitől (Agnesa Gyuránová, Pósa Judit) is kiváló javaslatokat kaptunk, ezzel elindult a nezetközi hálózati kapcsolat, a transznacionális együttműködés a résztvevő partnerek között. Meglepő volt, hogy Szlovákiában nincs, vagy alig van közvetlen anyagi támogatása a szabadidős tevékenységeknek, pályázatok sem jelennek meg.

A könyvtár olvasóterme minden szempontból kiváló helyszínnek bizonyult.

 

Esemény leírás

 

Sportsérülések Megelőzése

TANULMÁNYÚT

 

Helyszín: Fekete István Könyvtár, Kulturális és Szabadidő Központ,

3385 Tiszanána, Fő u. 159.

Időpont: 2018.november 30. 10.00-16.00.

Fogadó szervezet: Fekete István Könyvtár, Kulturális és Szabadidő Központ,

Tiszanána Község Önkormányzata.

 

A kiválasztott helyszín a Fekete István Könyvtár, Kulturális és Szabadidő Központ olvasóterme volt, ami kiváló helyszínnek bizonyult.

A program alkalmával a jelenlévők élénk érdeklődést mutattak a műhelymunka témája iránt.

Dr. Kincses Miklós baleseti sebész, sportorvos bevezető előadását nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták a résztvevők. A sérülések megelőzéséről, azok kezeléséről, sőt, a műtéti beavatkozásokról is szólt az előadás, az azt követő megbeszélésen a kezeléshez használt eszközöket is élőben bemutatta az előadó, bárki kézbe vehette azokat. A jelenlévő szakemberek és a szakorvos szerint is az egyik legfontosabb eszköz a megelőzésre a szakszerű általános és speciális bemelegités, illetve a sportkörnyezet baleset-mentessé tétele. A szakmai programon a résztvevő hazai és külföldi (két román szakember) szabadidős szervezetek vezetői is elmondták a náluk meglévő, a témával kapcsolatos problémákat, és sok érdekes kérdésre kaptak választ az előadótól. Romániában elég fejlett sportorvosi ellátás létezik, amit a szabadidősportolók is igénybe vehetnek.

A résztvevők ezután meglátogatták a háziorvosi rendelőt, ahol dr. Kincses Miklós baleseti sebész, sportorvos a gyakorlatban mutatta be a sportorvosi engedélyhez szükséges vizsgálatokat, továbbá a helyszínen mutatta be a sérülések megelőzésének, ellátásának és rehabilitációjának folyamatát, a tanulmányút résztvevőinek élénk érdeklősése mellett.   Bemutatta továbbá a sportsebészeti műtéteknél használt eszközöket, anyagokat is, amelyek sokkoló hatással voltak a jelenlévőkre.

A tanulmányút elérte célját.

 

Megszakítás