Esemény leírása

 

A TANULMÁNYOZNI KÍVÁNT TERÜLET, SZOLGÁLTATÁS (MÓDSZER, ELJÁRÁS) NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS KERETÉBEN TÖRTÉNŐ MEGISMERÉSE 

 MŰHELYMUNKA

 

Időpont: 2018. október 05. péntek, 10.30-14.30

Helyszín:  3324 Felsőtárkány, Fő út 313.

                      Földrajzi koordináták: É 47° 58′ 44″, K 20° 25′ 50″

Telefon: +36 20 313 4980; +36 36 534 075: +3636537075

E-mail: sziklafogado@freemail.hu

Tevékenység megnevezése: Műhelymunka.

Azért, hogy minél több szabadidős szervezet képviselője legyen jelen, a szabadidős és szabadidősportos szervezetek mellett kulturális civil szervezeteket is meghívtunk, csakúgy, mint a fogyatékkal élők szervezeteit is.

A rendezvény lebonyolítása előtt egy héttel pontosítottuk a névre szóló feladatokat.

A műhelymunka során a szakmai megbeszélést Erdélyi Mihály főtitkár és dr. Honfi Ferenc László szakmai megvalósító vezette fel és vezette le. A műhelymunka során a résztvevő szervezetek vezetői részletezték a szabadidős és szabadidősportos rendszereket, lehetőségeket hazájukban, valamint a tevékenységi területükön működő jó gyakorlatokat is ismertették. Külföldi szervezetek képviselői (Gyurán Ágnes, Pósa Judit, Tamaš Bartusek) segítségével a résztvevők megismerhették a külhoni specialitásokat. Érdekes információ, hogy Szlovákiában a szabadidős tevékenységeket, köztük a szabadidősportot központilag, pályázatokkal nem támogatják, szponzoroktól kell a szükséges anyagiakat összegyűjteni, ennek ellenére jól működnek a szabadidős szervezetek, vezetőik és tagjaik lelkes és sok munkájának köszönhetően.

A szakmai megbeszélésen arra is választ kerestünk, milyen módszerekkel, hogyan lehet a hátrányos helyzetű településeken élő embereket elérni, megérenteni, szabadidős tevékenységekbe bevonni. Ebben a kérdésben nagyon különböző, néha egymásnak ellentmondó vélemnyek hangzottak el, amiben egyetértettünk, hogy a ma meglévő elektronikus közösségi média valóban komoly sgítséget jelenthet ebben a kérdésben, de mindenképpen a sokcsatornás megközelítés lehet a siker záloga.

Nagy érdeklődéssel fogadták és forgatták a résztvevők kiadványunkat (füzet).

A felsőtárkányi műhelymunka elérte célját.

 

Esemény leírás

TAPASZTALATCSERE A SZABADIDŐ ELTÖLTÉS TERÜLETÉN

 

TANULMÁNYÚT

Időpont: 2018. október 06. 09.00-15.00.

Helyszín:Szikla Fogadó, 3324 Felsőtárkány, Fő út 313.

Telefon: +36 20 313 4980.

Fogadó szervezet: Felsőtárkányi Közművelődési Intézmény.

3324 Felsőtárkány, Fő út 350.

Tel.: +36/785-367; 70/489-5602.

E-mail: kozmuvelodes@felsotarkany.hu

 

 

A fogadó szervezet a Felsőtárkányi Közművelődési Intézmény volt, melynek három színtere van: Felsőtárkányi Faluház, Tájház, Tóparti Rendezvénytér. A három színtéren évente több, mint 70 szabadidős és turisztikai rendezvényt szerveznek, melynek során rengeteg tapasztalatuk halmozódott fel ezen a téren.

Megjelent a rendezvényen a Boldogasszony Papucsa Természetjáró Egyesület, valamint a Felsőtárkányi Hagyományőrző Közalapítvány képviselője is, hogy elmondják véleményüket, tapasztalataikat a tanulmányút témájával kapcsolatban.

Külföldi partnereinket hárman képviselték: Gyurán Ágnes, Pósa Judit, Tamaš Bartusek.

A kiválasztott helyszín Szikla Fogadó kiváló helyszínnek bizonyult.

A bevezető előadást Dr. Honfi Ferenc László tartotta (ppt.), melyben a témával kapcsolatos fogalmak kerültek terítékre, pontosításra, éppen azért, hogy pontos és teljes kommunikáció valósulhasson meg a résztvevők között a tanulmányút témáját illetően.

Mind a hazai, mind a külföldi résztvevők megnyílvánultak a tanulmányút során.

A szabadidő eltöltése a jelenlévők szerint más a falvakban és a városokban, elsősorban a lehetőségek közötti különbségek miatt. A városi emberek azonban, a több lehetőség ellenére sem aktívabbak szabadidejükben, mint a falvak lakói. Falvakban az önkormányzat és a civil szervezetek tesznek a legtöbbet a szabadidő eltöltési lehetőségek biztosításában, városokban inkább a vállalkozások kínálnak lehetőségeket, természetesen nem ingyen.

A szabadidő viszonylag kevés az emberek esetében, ezért a rekreációs jellegű szabadidő eltöltés viszonylag ritka a lakosság körében, mivel a szabadidő jelentős részét jövedelem kiegészítésre fordítják.

Külföldi vendégeink szerint Szlovákiában a szabadidő eltöltése, azon belül a szabadidősport kevésbé támogatott államilag és pályázatok útján, mint hazánkban, ennek ellenére a civil szervezetek lelkes aktivistáinak segítségével sok sikert érnek el ezen a területen. Szponzorokat keresnek és nagyon sok munkát fektetnek a szervezésbe.

A tanulmányút során megnéztük a Felsőtárkányi Közművelődési Intézmény mindhárom színterét, a Felsőtárkányi Faluházat, a Tájházat és a Tóparti Rendezvényteret, ahol a terület képviselői ismertették az ott megvalósított programokat, bemutatták a helyi lehetőségeket és specialitásokat. Nagyon komoly marketing tevékenységgel tudják csak megvalósítani elképzeléseiket, a rendezvényre mozgósítás is nehéz feladat, az elején bizony gyakran kevés ember jelent meg a programokon. A sorozatrendezvényekre könnyebb a mozgósítás, mert a „szájreklám” jól működik, bár az is igaz, hogy mindkét irányba.

A tanulmányút szakmai szempontból és az élmények oldaláról is sikeresnek minősíthető.

Megszakítás