Esemény leírás

 

A SZABADIDŐ ELTÖLTÉS, A KULTÚRA ÉS A SZABADIDŐSPORT MEGISMERÉSE NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS KERETÉBEN 2.

 

 1. ESEMÉNY

  Időpont: 2018. október 05. péntek, 14.00-16.00.

  Helyszín: 3324 Felsőtárkány, Fő út 313.

  Földrajzi koordináták: É 47° 58′ 44″, K 20° 25′ 50″

  Telefon: +36 20 313 4980; +36 36 534 075: +3636537075

  E-mail: sziklafogado@freemail.hu

A programcsoport neve: Műhelymunka, a projekt költségvetéséből programterületen megvalósuló hazai tanulmányút vagy más forrásból megvalósuló külföldi tanulmányút szervezése.

 

A beszámolót összeállította: Bercsényi Sándor szakmai vezető

 

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A projekt célja a szabadidő eltöltés és szabadidősport területén fellelhető nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése, kipróbálása és ajánlások kidolgozása a magyarországi alkalmazásra.

A projekt közvetlen célcsoportjának tekinthető a projektbe bevont, szabadidős és szabadidősport területen dolgozó hazai és külhoni szakemberek csoportja, valamint az együttműködők által elért és bevonásra kerülő szakemberek.

Közvetlen cél volt a kétéves programsorozat témaköreinek  kiegészítése, a résztvevők érdeklődési körének megfelelően, és folytattuk a megkezdett megbeszélést.

 

 1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A téma bevezető gondolatait Dr. Honfi Ferenc László szakmai vezető helyettes mondta el, és az előző esemény tanulságait foglalta össze, ismertette röviden.

A téma második részében is minden résztvevő megnyílvánult. A szabadidő eltöltés, a kultúra és a szabadidősport területén tevékenykedő szervezetek vezetőinek ajánlott két éves program egyeztetése 2. című program vitájában nagy érdeklődést váltott ki a Szabadidős és Munkahelyi Sportszövetség elnökhelyettesének (Erdélyi Krisztina) hozzászólása, aki a fogyatékkal élők helyzetéről szólt részletesen, majd a gyógyúszás alkalmazása során felmerülő előnyökről és nehézségekről beszélt.

Ismét érdekes információkat kaptunk külföldi partnereink képviselőitől (Agnesa Gyuánová, Csobo Zsuzsanna, Pósa Judit, Makó Ádám) is. Ismételten szóltak arról, hogy Szlovákiában nem támogatják olyan intenzíven a szabadidős tevékenységeket, mint Magyarországon. Nincsenek pályázatok, inkább csak a szponzorációra támaszkodhatnak, arra is csekély mértékben. Ennek ellenére nagyon sok szabadidős rendezvény megszervezése történik. Ennek okát a jövőben, a tervezett nemzetközi kutatás során elemeznünk kell.

Érdekes hozzászólása volt Lázár Tündének, ebben a témakörben is, aki több tiszanánai szervezetet is képviselt rendezvényünkön. A fiatalok és a hátrányos helyzetű településeken élők megközelíthetőségéről, eléréséről szólt részletesen.

További javaslatok hangzottak el arról, hogyan kellene a hátrányos helyzetű települések lakóit a szabadidős tevékenyégekre rávenni. A meggyőzés, a sok csatornás információ átadás, az életmódról szóló tájékoztatók, példaképek állítása, sportnapok szervezése lehet a megoldás kulcsa, mert ezek hatása összegződhet.

Sikerült megismerni a jelenlévő szabadidős, kulturális és szabadidősportos civil szervezetek munkáját, érdeklődési körét, lehetőségeit az adott területeken. Őszintén, kertelés nélkül beszámoltak a helyben jelentkező nehézségekről, gátló körülményekről, keresve a kitörési pontokat, megoldási lehetőségeket. Az alkalmazott jó gyakorlatok megosztására is sor került. A jelenlévők nagyon sokat tanultak egymástól!

A javaslatokat természetesen összegyűjtöttük, beépítjük projektünk további menetébe. A foglalkozás ezen az eseményen is teljes mértékben elérte célját.

A rendezvényen részt vett: 35 fő, kötelező 22 fő.

 

Kelt.: Eger-Felsőtárkány, 2018. október 05.

Megszakítás