4. SZ. RENDEZVÉNY

 

TARDONA

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

 

Időpont: 2020. július 17. 10:00-16:15.

Helyszín: Tardona, Sportpálya és rendezvényterem (Fehér Ház).

Résztvevők száma: 242 fő.

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület képviselője.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk célja megegyezett pályázatunk céljaival, vagyis hogy fejlődjön a régiónkban, jelen esetben Tardonán és környékén élő lakosság egészséges életvezetéssel összefüggő kompetenciája, így különösen kerüljön birtokába a rendszeres testmozgás egészségjavító és egészségmegtartó hatásaival összefüggő ismereteknek, készségeknek, képességeknek, gyakorlatoknak.

Rendezvényünkkel azt szerettük volna elérni, hogy javuljon a szabadidősport szolgáltatások elérésének lehetősége a hátrányos helyzetű, különösen szegénységben élő családok számára, javuljanak az esélyegyenlőség, és a társadalmi befogadás feltételei a szabadidősporton keresztül is. Megfogalmazott célunk volt a fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása a szabadidősportba, ezzel is javítva, növelve a mentális stabilitásukat, segítve a krónikus betegségek megelőzését. A szabadidősporthoz kapcsolódó szolgáltatások nem minden régióban egyformán és egyenlő eséllyel érhetőek el, ezért programunk az ehhez való hozzáférést is biztosítani kívánja. A szabadidősport előmozdítása, a mozgás gazdag életmód elterjesztése, a rendszeres testedzés iránti igény felkeltése is céljaink között szerepelt a példaképes rendezvényen.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A rendezvény előtt sikeres fórumot tartottunk, ahol tájékoztattuk a lakosságot és a civil szervezetek képviselőit a programunk helyéről, idejéről, tartalmáról, ezzel reklámozva példaképes sportprogramunkat. Igyekeztünk a korábbi fórumon résztvevőket érzékenyíteni a szabadidősporttal és az egészséges életmóddal kapcsolatban.

A rendezvényünkre – szokás szerint – az előzetes felkészülés során egy tervet készítettünk, amelyben minden közreműködőnek (animátornak és szakmai megvalósítónak) részletesen rögzítettük a konkrét feladatát, meghatároztuk a helyszíni programelemeket, azok helyét és felelőseit. Összeállítottuk a kiszállításra kerülő eszközök listáját is.

A helyszín minden szempontból megfelelőnek ígérkezett, nagy tér állt rendelkezésünkre, minden projektelemünk megvalósítására alkalmasnak tűnt. Egy egész nagy méretű labdarúgó pálya mellett további jelentős, jól karban tartott zöld területek is rendelkezésünkre álltak. Ebből eredően minden sporteszközünket kiszállítottuk és terveztük bevetni. Az időjárás azonban közbeszólt, mert egész nap zuhogó eső volt a vidéken, ezért az elektromos eszközeinket (segway, elektromos roller, lézerharc) nem tudtuk használni a szabadtéren, azok igénybe vétele balesetveszélyes lett volna, illetve az esővíz megrongálja. A rendezvényteremben pedig csak annyi hely volt, hogy ezekből bemutatót tudtunk tartani a jelenlévőknek. A hagyományos sportágak (kosárlabda, röplabda, tollaslabda, labdarúgás, buborékfoci) versenyeinek, bajnokságainak megrendezését sem tudtuk felvállalni a szakadó eső miatt. A területen található nagy méretű rendezvényterem korábban szerepelt B tervünkben, és ahol korábban már 250 fős programot is lebonyolítottak. Ezt a termet rendeztük be sportprogramunkhoz.

 

Elhelyeztük a pingpong asztalt, a csocsót, a trambulint, továbbá egy mozgásos játékok lebonyolítására, a zenés-táncos bemelegítés és a gymstick foglalkozás megrendezésére is alkalmas területet hagytunk szabadon.

A helyszínek előkészítését a rendezvényszervező programmenedzserei, valamint a Szabadidős és Munkahelyi Sportszövetség munkatársai végezték, az előzetes tervek szerint, ráadásul kiválóan.

A tardonai szabadidősport nap a következő megvalósult programelemeket tartalmazta: asztalitenisz, csocsó, trambulin, zenés-táncos bemelegítés, gymstick, mozgásos játékok versenye, segway bemutató, elektromos roller bemutató, buborékfoci bemutató.

 

A megvalósult program részletezése

Az asztalitenisz bajnokságot a színpadon elhelyezett asztalon bonyolítottuk le.  24 nő és 24 férfi vett részt a bajnokságon, egyenes kiesési rendszerben. A verseny nagyon szoros volt, mindenki legjobb tudása szerint játszott.

A csocsót minden korosztály kipróbálta, a rendezvény teljes ideje alatt használatban volt, míg az idősebbek már profin tudták, hogyan kell játszani, addig a fiatalabbak az idősek segítségére szorulva tőlük sajátíthatták el a csocsó minden fortélyát. Persze a fiatalabbak között is voltak kiemelkedő tehetségek, akik abba se akarták hagyni a küzdelmet.

A trambulint főleg fiatalok vették igénybe, akik nagyon élvezték az ugrálást, miközben koordinációs képességük jelentősen fejlődött.

A zenés-táncos bemelegítés 30 perces volt, amit Kukta Gyuláné edző vezetett le.

A gymstick – eszköz, sportszer, kéziszer, olyan, mint egy súlyzórúd, vagy vasbot, amelynek végéhez két gumikötél illeszkedik – a kezek és a lábak között változó erőteret hoz létre. Amint az első gyakorlatokat végezzük, azonnal érezni lehet, hogy az egész testünk, szinte minden egyes izmunk tónusba kerül. Ez az állandó kontroll, korrekciós és stabilizáló hatás eredményezi a gymstick edzések különlegesen komplex edzéshatásait. A gymstick speciális edzéshatásaira a test valamennyi izomcsoportja gyorsan és látványosan reagál. Az izmok tónusa rohamosan javulni fog, amely az egész megjelenést energikussá és esztétikussá varázsolja, már néhány hét alatt. A gymstick edzések minden egyes gyakorlatával erősítjük a gerinc és az ízületek stabilizálásban működő izomcsoportokat. Ennek eredménye, hogy azoknak, akiknek gyakran fáj a háta vagy a dereka, a panaszok csökkenni fognak, idővel pedig teljesen meg is szűnhetnek.

A gymstick foglalkozást Gór Mária (Gymstick Ria Gymstick Muscle & P.T. Instructor – Sportoktató) vezette le a tardonai rendezvényünkön. A sokak számára új sportszer nagy tetszést aratott a jelenlévők körében, intenzíven vetették bele magukat a zenés kondicionáló foglalkozásba.

Mozgásos játékok váltóversenye. Ezt a programelemet 5 fős csapatok részvételével bonyolítottuk le. Az 1-3. helyezett csapatok oklevél díjazásben részesültek, a győztes csapat tagjai pólót is kaptak. A győztes Tardona csapata lett, második helyen a kazincbarcikaiak, harmadik helyen a rudolftelepiek végeztek. Nagyon jó hangulatban telt a mintegy négy órás mozgásos játék program. Minden korosztály teljes erőbedobással küzdött, nagy nevetés és hangzavar közepette versenyeztek a résztvevők.

A váltóverseny során a következő feladatokat hajtották végre a résztvevő csapatok tagjai.

  • Futások, szökdelések, ugrások feladatokkal.
  • Futások labdával. Gurítások labdával.
  • Labdavezetés kézzel, lábbal.
  • Szlalom labdavezetés kézzel, lábbal.
  • Pingpong ütővel labda ütögetés minél hosszabb ideig.
  • Futás közben pingpong ütővel bójakerülés.
  • Szivacs labdával célbadobás.
  • Tárgyak áthordása egyesével egyik oldalról a másikra, majd vissza.

Mint már korábban jeleztük, mivel az eső miatt elektromos eszközeinket nem tudtuk használni a szabadban, a rendezvényteremben megtartottuk a segway bemutatót, az elektromos roller bemutatót és a buborékfoci bemutatót, ami óriási sikert aratott.

 

Tardonai sportprogramunkon példaképként bemutattuk Kónya Lajos birkózót. Az Észak-borsodi kiválóság, aki Tardona község iskolájában koptatta kezdetben az iskolapadot, igencsak ismert egyénisége a magyar birkózásnak. Bárhol birkózóverseny van az országban, jellegzetes alakját, személyét biztosan fel lehet fedezni, akár edzőként, akár mérkőzésvezetőként, akár a zsűri tagjaként. 73 évesen, nyugdíjasként is egész napját a birkózóteremben tölti. A KVSE Birkózó MMA és Grappling Szakosztályában az edzéseket szervezi és többségében vezeti, valamint a szakmai munkát irányítja, kiemelt figyelmet fordítva az utánpótlás nevelésre.

Készség és képesség szerint egyéni edzésterveket készít, nagy hangsúlyt fektetve a sport, az edző és a versenyző társak kölcsönös tiszteletére. Jellemzi a gyermek- és szakmaszeretet, a következetesség, a közösségért érzett felelősség. 

A Magyar Birkózó Szövetség tagja, és évtizedek óta a Magyar Birkózó Szövetség I. osztályú versenybírója, aki hajdan több értékes helyezést szerzett az utánpótlás és a felnőtt magyar bajnokságokon – tíz évig volt első osztályú sportoló.

Ózdon kezdte pályafutását, majd a Honvéd Papp József SE-ben folytatta versenyző gyakorló edzőként, aztán birkózott, edzősködött Diósgyőrben, végül 38 évesen Kazincbarcikán fejezte be aktív pályafutását. Edzői tevékenységét Kazincbarcikán 1980-tól végzi, az eltelt időszak alatt testnevelőként is dolgozott a Don Bosco Szakiskolában.  Ő alapította a Don Bosco Sportegyesületet, valamint ő vezette a tardonai és a berentei általános iskolában a birkózó szakkört.

Kónya Lajos részese volt annak, hogy a Kazincbarcikai VSE birkózó-szakosztályának a sportág szolgálatában, kiemelten az utánpótlás-nevelésben elért eredményei alapján, 2010-ben Kazincbarcika lett a Birkózás Városa kitüntető cím büszke tulajdonosa.

Utánpótlás nevelésben kimagasló eredményeket ért el, számtalan magyar bajnokot, válogatott sportolót nevelt, akik méltán példaképnek tekintik. Ezen tevékenységéért is több elismeréssel büszkélkedhet.

Kazincbarcika város több alkalommal elismerte, jutalmazta munkáját, de sportoló életútját a Birkózó Életműdíj koronázta, amit 2017-ben a Magyar Birkózó Szövetség adományozott neki.

Kónya Lajos kötöttfogásban válogatott, többszörös magyar bajnok, tízszeres veterán magyar bajnok, kötöttfogásban VB második helyezett, szabadfogásban VB első helyezett birkózó, akit itthon és külföldön egyaránt ismernek és elismernek. A tardonaiak örömmel hallgatták, hogy egy helybéli fiatalember sok munkával, szorgalommal és tehetséggel milyen messzire jutott a sport által. Kónya Lajos a rendezvényen is bemutatta milyen nagyszerű fizikai állapotban van, a sportprogramokban való kimagasló teljesítményével. Jó példa lehet ez a felnövekvő tardonai ifjúság, valamint az összes helyi lakos  számára.

 

A rendezvényen jelen volt Tardona polgármestere Czakó Tivadar is, valamint a jelentős számú hátrányos helyzetű tardonai és környékbeli lakos.

Kijelenthető, hogy a tardonai és a környékbeli lakosság egész életen át tartó, rendszeres testmozgásra ösztönzése megvalósult a sportprogramon, ezt a résztvevők véleménnyílvánításából következtethetjük ki.

Ezen a rendezvényen is bebizonyosodott, hogy a kisebb lélekszámú és ezáltal kisebb gazdasági teljesítőképességű településeken a szabadidősport kínálata a legtöbb esetben nem, vagy nem megfelelően biztosított a lakosság számára, ahol ráadásul a fizetőképes kereslet is hiányzik. Ezeken a helyeken igen jól jön a lakók számára egy ilyen szintű érzékenyítő sportprogram.

Rendezvényünket nagy örömmel fogadták a tardonaiak is, amit igen színvonalasnak, élményekben gazdagnak találtak. Közülük többen is jelezték, hogy a jövőben rendszeresen sportolnak majd, választanak saját sportágat, de szívesen vennék, ha jövőre is visszajönnénk hozzájuk rendezvényünkkel. Jó volt nézni a rendezvény során a sok boldog és kipirult arcot, ami az átélt kellemes élmények legkiválóbb bizonyítéka.

 

A rendezvényünkön, tekintettel a pandémiára, az orvos mellett 10 fő fertőtlenítéssel foglalkozó segédszemélyzet is folyamatosan ellátta feladatát a különböző gyakorlóhelyeken.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi, járványügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése lebonyolítása és utómunkálatai során  végig betartottuk.

Kelt.: Eger, 2020. július 17.

 

 

 

A programterv az alábbi megvalósítási részletezés alapján készült

Megvalósulási helyszín

Tardona, Sportpálya és rendezvényterem (Fehér Ház).

 

Asztalitenisz: 2 db pingpong asztalt szállítottunk ki. Egy asztalon 2/4 fő játszhatott egyszerre.

Csocsó: 1 db csocsót vittünk a helyszínre. Egy asztalon 2/4 fő játszhatott egyszerre.

Trambulin: 1 db-ot szállítottonk Tardonára. Egyszerre 5 fő vehette igénybe.

Mozgásos játékok váltóversenye. A váltóversenyhez kiszállított eszközeink: 5 db kosárlabda,

 5 db focilabda, 10 db pingpong ütő, 10 db pingpong labda, 10 db szivacs labda, 10 db karika.

Gymstick: Gymstick Ria Gymstick Muscle & P.T. instruktora vezette, nagylétszámú csoport részvételével.

Segway: 5 darabot vittünk ki. Egy eszközre egyszerre 1 fő állhatott fel.

Elektromos roller: 10 darabot szállítottunk a helyszínre. Egy eszközt egyszerre 1 fő vehetett igénybe.

Tandem kerékpár:  a helyszínre 5 darabot vittünk. Egy eszközt egyszerre 2 fő használhatott.

Kosárlabda: 1 db mobil kosárlabda palánk volt velünk, hozzá 5 db kosárlabdaát is kivittünk.

Lézerharc: 18 fegyvert biztosítottunk.

Kispályás futball bajnokság: 5 db focilabdát ás 2 db mobil focikaput szállítottunk a helyszínre.

Buborékfoci: 12 db labdát és 2 db mobil focikaput vittünk magunkkal.

Megjegyzés: a mostoha időjárási viszonyok miatt nem tudtuk használni a segwayt, az elektromos rollert, a tendem kerékpárt, a kosárlabda palánkot, a lézer fegyvereket, a kispályás foci eszközeit, a boborékfocikat. Bemutatót azonban tartottunk a teremben segvayből, elektromos rollerből és buborékfociból.

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé váltak,  körforgásszerű váltásokkal.

A résztvevők számára sörpadokat biztosítottunk asztalokkal, továbbá sátrakat, pihenés céljával.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai, egészségügyi és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A tardonai példaképes rendezvényünkön összesen 242 fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

 

Kelt.: Eger, 2020.07.17.

 

Megszakítás