9. SZ. RENDEZVÉNY

 

Szurdokpüspüki

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

Rendezvény szakmai beszámoló

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

 

Helyszín: 3064 Szurdokpüspüki, Béke utca  4. Hanák Kolos Emlékház környezete

Időpont:   2021. augusztus 14. 13:00-19:15

Résztvevők száma: 240 fő

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület képviselője

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

Rendezvényünk célja ezúttal is a testmozgások, az egészséges életmód, a minőségi szabadidő eltöltésének népszerűsítése volt a lakosság körében. A preventív szemlélet kialakításához természetesen kiadványaink is hozzájárulnak, hiszen az általános egészségügyi állapot javítását célzó tevékenységek nem mindenhol elérhetőek. Kiemelt célunk minden egyes programunkkal a szemléletmódváltásra történő ösztönzés és motiválás, az általánosnak mondható sportmozgáselemek köztudatba törtnénő beépítése, amelyet rekreációs és szabadidős keretek között is végezhetnek a lakosok. Mint minden településen, a hátrányos helyzetú lakosság prioritás számunkra, hiszen életvitelüknél fogva ők szenvedik meg nagyon az egészségtelen, mozgásszegény életmód következményeit. Közvetlen célunk volt, hogy a projekt megvalósítása közben nyújtsunk marandandó élményt a szurdokpüspöki lakosság számára.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A szurdokpüspöki Libafesztivállal párhuzamosan tartottuk meg rendezvényünket, melyet a Hanák Kolos Emlékház környezetében  rendeztünk meg. A helyi adottságok által a következő programelemeket tudtuk megvalósítani: lézerharc, trambulin, csocsó, asztalitenisz, röplabda és tollaslabda, tandemkerékpár, elektromos roller, segway és buborékfoci bemutatót tartottunk a családok számára.

Ezen a rendezvényen kimondottan családon belüli sporttevékenységek mutatták meg magukat, mert minden eszközünket lefedte egy-egy család, akik sokáig használták is azokat.

Csak a lézerharcnál volt megfigyelhető több család keveredése, ami egyúttal a legnépszerűbb programelemnek bizonyult a rendezvényen. A trambulint is komplett testvér, illetve anya/apa-gyermeke párosok használták, és mikor egy család végzett, akkor jött a következő.

A program és a helyszín jellegéből fakadóan jó sokáig tudtak egy-egy eszköznél elidőzni, huzomosabb ideig igénybe venni azt. A meglepő az volt számunkra, hogy a szépkorú lakosság is bekapcsolódott egy-egy lendületesebb csocsócsatába, akik általában inkább szemlélői szoktak lenni az eseményeknek, mint kísérők. Ezúttal azonban ők is bekapcsolódtak az eseménysorozatba, amelynek egyik fontos szempontja az volt, hogy az Emlékház területe stabil és biztonságos mozgást biztosított számukra. Az Emlékházat látogatók sokszor meglepődtek hogy a hétköznapokon csendes terület most élettel telt meg, és önkétlenül is bekapcsolódtak a rendezvényünkbe.

Az elektromos eszközöket többször is fel kellett  töltenünk, a nagy forgalmú kihasználtságra való tekintettel. Az asztalitenisz csatákba az animátorok is beszálltak a családtagokkal szemben játszani, ami általános derülést és örömet csempészett a rendezvénybe. A Libafesztivált kipihenni vágyók a rendezvényünkön tudtak még jobban feltöltődni, amihez az Emlékházat körbevevő ligetes park kiváló lehetőséget nyújtott.  A rendezvény szakmai szempontból ezúttal is igen sikeresnek bizonyult, a létszám megintcsak megfelelő volt, az előzetes fórum, és programismertető, a párhuzamos rendezvényen történő propagálás népszerűvé tette a programjainkat, és eszközeinket.

Bárhol jártunk eddig, mindig ugyanaz  a kérdés vetődött fel: mikor rendezünk legközelebb szabadidősportrendezvényt újra a településen vagy a környéken, ami azt jelenti, hogy a lakosságnak igénye van a szabadidő minőségi, sportos mozgással történő eltöltésére.

A hátrányos helyzetű lakosok abszolút elvegyültek és volt olyan társaság, akik az egész rendezvényt megállás nélkül végig játszották. Itt megint megmutatta magát az a tény, hogy amennyiben példát és lehetőséget kapnak akár halmozottan, akár csak hátrányosan érintett csoportok, nagyon szívesen élnek a sport adta lehetőségekkel, amely a gyerekek tekintetében kiemelt jelentőségű, hiszen a sport kiugrási lehetőség számukra. E céllal kértük fel a helyi Fónad Róbertet – rendezvényünk során is megmutatta tehetségét, – aki helyi lakos, Szurdokpüspökin él, kiváló asztaliteniszező, megyei első osztályban játszik.1995-ben kezdte, aktív és  szórakoztató szabadidős játékként szerette meg a pingpongot. Edzője volt a szintén Szurdokpüspöki Sportegyesület elnöke Boháti József, aki asztaliteniszben szép sikereket ért el. Szurdokpüspökin asztalitenisz szakosztály van, a megyei első osztályban szerepelnek, méghozzá kis településhez képest, meglehetősen előkelő helyen. Az utánpótlás nevelésre is komoly hangsúlyt fektetnek. Nógrád Megye bajnokság 1 osztályában Szurdokpüspöki TKS-ben játszott, majd Pásztó AC II Szurdokpüspökiben. Jelenleg is játszik Gyöngyöspatai SZE- ben.

 

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat ezen, a rendezvényen kiemelten fontosnak minősültek, az előkészítése és lebonyolítása során végig betartottuk azokat, a járványügyi szabályoknak megfelelően fertőtlenítő pontokat és orvost biztosítottunk a rendezvényen.

Kelt.: Bogács, 2021. augusztus 14.

 

A programterv az alábbi megvalósítási részletezés alapján készült

Megvalósulási helyszín:  3064 Szurdokpüspüki, Béke utca  4. Hanák Kolos Emlékház környezete

 

Segway: 5 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Elektromos roller: 10 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Tandem kerékpár: 5 db, 2 fő vehette igénybe egyszerre.

Asztalitenisz: 1 db asztal, 10 pár ütő, 10 db labda. 2 fős/4 fős részvétellel.

Csocsó asztal: 1 db, egyszerre 4 fő használhatta.

Tollaslabda: 1 db háló +10 pár ütő, 10 db tollaslabda, párok részvételével.

Röplabda: 1 db háló+ 5 db röplabda csoportok részvételével

Buborékfoci: 5 db buborékfoci, 2 db kapu készlet hálóval került a helyszínre.

Trambulin: 1 db, testsúlytól függően egyszerre maximum 5 fős részvétellel.

Lézerfegyver: 18 db.lézerfegyverrel, 5-6 fős csapat részvételével 

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszíneket csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé tettük,  amit körforgásszerű váltásokkal oldottunk meg.

A résztvevők számára pihenés céljából, sátrakat, sörpadokat asztalokkal biztosíítottunk. 

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket animátorok és a szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A szurdokpüspöki példaképes komplex rendezvényünkön összesen 240 fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

Kelt.: Bogács, 2021. augusztus 14.

Megszakítás