12. SZ. RENDEZVÉNY

 

Szuha

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

Időpont: 2021. szeptember 4. 10:00 -16:15.

Helyszín: 3154 Szuha, Kossuth út 86. Polgármesteri Hivatal udvara és parkja.

Résztvevők száma: 248 fő.

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás, a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület képviselője.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A szuhai rendezvényünk fő célja, a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, megismertetése, fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása, a hozzáférés javítása különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok, fogyatékkal élők számára, továbbá az életvezetési kompetebciák fejlesztése, amely hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javításához, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételéhez a régióban.

Célunk volt, legalább 220 fő szuhai és környékbeli lakosnak élményt nyújtani, és megismertetni néhány új a szabadidősportban terjedő sportággal, ezáltal a jövőben minél többen sportoljanak a helyi és környékbeli sportklubokban.

További célunk volt Szuhán, hogy az ott élők nagy része válasszon élethosszig tartó mozgásformát, valamint az egészségfejlesztő testmozgás EU ágazati koncepciójának megvalósítása, népszerűsítése is. Szuha községben sem a humánerőforrás, sem az infrastruktúra nem áll rendelezésre a HHH-s célcsoportokat alkotó, mozgásszegény életmódot folytató emberek részére ahhoz, hogy rendszeresen sportoljanak.  

Az érintett csoport mindennapjaiban pedig elengedhetetlenül szükség lenne a rendszeres és szervezett szabadidősportra, melynek segítségével tartósan javulhatna az általános egészségi állapotuk, ami bizonyítottan kihatással van munkavégzésük minőségére is.

 

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A sportrendezvényünk együttműködő partnere Szuha település önkormányzata, de segítségünkre volt a Szuhai Fiatalok Egyesülete is a program megvalósításában.

A program népszerűsítését a lakossági fórumunk után együttműködő partnereink vállalták, segítették, ami igen jól sikerült, tekintve a nagyszámú érdeklődést, részvételt.

Helyszínünk Szuha község önkormányzatának udvara és parkja, amely terület megfelelt a rendezvényünkkel kapcsolatos elvárásoknak, bár kissé szűk mozgásteret biztosított számunkra.

A másik felajánlott terület azért nem felelt meg, mert ami a település földrajzi elhelyezkedése folytán erősen lejtett, zavarta volna több programelemünk megvalósítását. Időjárási szempontból a körülmények kiválóak voltak a szabadtéri rendezvény lebonyolításához.

A részvevők, érdeklődők létszáma a kívánalmaknak maximálisan megfelelő volt. Legnagyobb örömünkre nemcsak a fiatalság, de az idősebb korosztály is nagy részvételi hajlandóságot és aktivitást mutatott a szabadidősport programunkon. A rendezvényen tevékenyen részt vett Tóth Zoltán István polgármester úr, aki a program segítése mellet több programelemümket személyesen is kipróbált, láthatóan élvezte is a sportprogramunkat, továbbá ezzel pozitív példát mutatott a település lakosai részére. A szuhai példaképes sportprogramunkon a következő sportágakkal, mozgásformákkal ismerkedhettek meg az érdeklődő helyi lakosok: segway, elektromos roller, lézerharc, tandem kerékpár, csocsó, buborékfoci, trambulin, íjászat, petanque.

 

A példaképes rendezvényünkön megvalósult programelemek részletezése

Segway és az elektromos roller  hagyományosan nagy érdeklődést váltottak ki  ezek az eszközök a megjelentek körében. Fiatalok, de idősebbek is többször visszatérve gurulhattak vele, egyensúlyoztak a bólyák között, inkább több, mint kevesebb sikerrel. Mindkét eszköz technikáját gyorsan elsajátították a próbálkozók. A lézerharc kiváló kikapcsolódás ez kicsiknek és nagyoknak, stratégiai kalandjáték, már aki elbírja a fegyvert annak. Játék közben sokat kell mozogni, mindig újabb fedezéket keresni. Csapatok formájában álcák mögé bújva mérték össze tudásukat ellenfeleikkel, ami töretlen sikert aratott a lézerharcban résztvevőknek. A tandem kerékpár a munka helyett az élvezetet helyezi előtérbe, a tandemkerékpározás folyamatos összeköttetésben tart, sokak szerint több, mint dupla élvezetet és élményt nyújt. Segít az erőnléti különbségek kiegyenlítésében, megoldja azt is, ha az egyik kerékpáros nem képes egyedül bicajozni. Bármi is legyen a motiváció, a tandemezést egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni, és akik beleszeretnek, egy életre lelkes szószólói lesznek a kétüléses biciklinek. Csocsó: a nagy csaták helyszíne, legnagyobb örömünkre néhány szülő és nagyszülő is játszott gyermekük, unokájuk

társaságában, ami a korosztályok közeledését szolgálta, mintegy hidat építve közöttük.

A buborékfoci által a foci még élvezetesebb,és szórakoztatóbbá válik. Új őrületnek is nevezhetnénk, már csak azért is mókás, mivel itt a pályán fel lehet, sőt, fel kell löknünk a másikat, hogy megszerezzék a labdát és gólt érjenek el. Nagyon szórakoztató az óriási buborékkal futkosó játékosok látványa, amikor egy-egy ütközés után nagyokat esnek, majd talpra állnak, mert a buborék kiválóan véd minden sérülés ellen. A jelenlévő hozzátartozók végig jó hangulatban buzdították a csapatokat, nézőként is kiválóan szórakoztak. A trambulin, avagy az ugróasztal használata kortól függetlenül mindenki számára jó mulatság, főleg a fiatalok, legkisebbek körében népszerű, töretlen népszerűségnek örvend, folyamatos sorbanállás mellett is. A pétanque francia eredetű golyójáték. A pálya nagysága tetszés szerinti lehet, de nemzetközi és országos versenyen 15 méter hosszú és 4 méter széles, A pétanque játszható egyéniben (egy játékos – egy játékos ellen játékosonként 3 golyóval), duplettben (két játékos – két játékos ellen játékosonként 3 golyóval) és triplettben (három játékos – három játékos ellen játékosonként két golyóval). A játékban először a színesre festett célgolyót (Öcsit) dobja el a kezdő csapat, nem érhet semmihez és senkihez és úgy kell megállnia, hogy a dobókörből legalább hat, legfeljebb tíz méter távolságra legyen, a pálya szélétől és bármilyen akadálytól pedig legalább egy méterre. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez. Mindig a rosszabb helyzetben lévő csapat (vagy játékos) következik, ha még van hátra golyója.      

A csapat a kör végén annyi pontot kap, amennyi golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot, és ezzel győz. Íjászat:. Az íjászat olimpiai sportág, kiválóan fejleszt több motoros és pszichés képességet, ráadásul a honvédelmi nevelés egyik eszköze is. Nagy sikere volt minden korosztályban, jó hangulatban versenyeztek is egymással a fiatalok, idősebbek egyaránt. A petanque-ot és az íjászatot, mint kiváló sportélményt nyújtó játékokat a Szuhai Fiatalok Egyesülete  – egy jól működő, civil szervezet – jóvoltából játszhatták a szuhai és környékbeli lakosok.

 A sportprogram során Szabó Attila bemutatta a jelenlévőknek példaképként Kiss Szabolcsot,  ismert és sikeres triatlon és duatlon versenyzőt. Kiss Szabolcs 19 éves, gyöngyösi születésű fiatalember, aki az óvodai csoporttal kezdte el a vízzel való ismerkedést az és úszást. Az általános iskola elején a gerincferdülés miatt gyógyúszásra is kellett járnia, ahol felfigyeltek rá a szakemberek éselcsábították a versenyúszókhoz. A Bátonyterenye Városi Sportegyesület edzéseire járt,  így lett belőle a vizes sportok szerelmese. Ebben az időszakban nagyon sokat fejlődött és minden percét élvezte az úszásnak. Sok megyei, területi és országos versenyen vett részt, ahol az egyéni csúcsok megdöntése mellett sokszor állhatott dobogóra, többször annak legmagasabb fokára is.

A gimnázium kezdetekor találkozott a triatlonnal, ami egy komoly energiákat mozgósító multisportág, így az úszás mellett elkezdett renszeresen futni és kerékpározni is. A triatlon egy nagyon izgalmas sportágegyüttes, a legnehezebb sportágak egyike, ahol nincs két ugyanolyan verseny, ezért mindig meglepetések érhetik a versenyzőket a pályán. Jelenleg Budapesten tanul, az Egri Városi Úszóklub (EVUK) Triatlon Szakosztályának versenyzője, aranyjelvényes és I. osztályú sportoló sportoló. edzői Szabó-Erdélyi Sára és Varga Szabolcs. A rendezvényen vele készült riport során elmondta, hogy imádja ezt a sok energiabefektetést igénylő sportágat, de bárhol lesz is a világban, a sport mindig az élete része lesz. Elmondta a jelenlévőknek, hogy a sport nem csak azért fontos, hogy eredményt érjen el, hanem azért is, hogy egészséges, edzett emberré váljon, így egy erős fizikummal a szellemi és pszichés terhelést is jobban el tudja viselni az életben. Javasolta a jelenlévőknek, hogy mindenképpen válasszanak maguknak valamilyen renszeresen, hetente legalább háromszor űzhető sportágat, ezzel egészségszintjük mellett életminőségük is javul majd. Hosszabb távon ez megtérül, mert megnő a szabadidősport által az egészségben eltöltött évek száma is. A nehéz körülmények között élő fiataloknak is perspektívát nyújthat, kitörési lehetőséget kínálhat a sport, persze megfelelő célalkotás és kitartó, kemény munka után. A sportnapunkon megjelentek nagy figyelemmel hallgatták az ismert sportoló élettörténetét és tanácsait, látszott, hogy az elhangzottak hatással voltak rájuk.

 A visszajelzések alapján azt a következtetést vontuk le, hogy a lakosság körében nagy az igény az egészséges életvezetés iránt. Azzal a kéréssel fordultak felénk, hogy az elkövetkezendő időszakban szervezzünk még szabadidős programot, mert szívesen részt vennének rajta újból.

 A résztvevők számára pihenés céljából sátrat, sörpadokat, asztalokat biztosítottunk.

Mint minden programunkon, így a szuhai rendezvényen is jelen volt egy orvos (dr. Kincses Miklós) és egy 10 fős csoport a sportszerek és a jelenlévők fertőtlenítéséről gondoskodott a rendezvény teljes ideje alatt.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk.

Kelt.: Eger, 2021. szeptember 04.

 

 

A megvalósult szuhai program eszközigénye, logisztika

 

Megvalósulási helyszín: 3154 Szuha, Kossuth út 86. Polgármesteri Hivatal udvara és parkja.

 

Segway: 5 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre ezt  sportszert.

Elektromos roller: 5 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Lézerfegyver: 12 db lézerfegyvert szállítottunk ki, egyszerre 2 db 6 fős cspat használhatta.

Tandem: 5 db tandem kerékpár került kiszállításra, egy kerékpárt 2 fő vehetett igénybe egyszerre.

Csocsó: 1 db csocsó asztal, egyszerre 4 fő használhatta.

Buborékfoci: 6 db buborékfoci, 2 db kapu készlet hálóval került a helyszínre.

Trambulin: 1 db, egyszerre maximum 5 fős részvétellel, testsúlytól függően.

Petanque és íjászat: a szükséges felszereléseket partnerszervezetünk biztosította a helyszínen.

Sátor, asztal, sörpad a rendezvény lebonyolításához, a résztvevők kényelmének biztosításához.

 

Az egyenlő hozzáférés elvéhez szuhai rendezvényünkön is ragaszkodtunk, hiszen az egyes programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő számára elérhetővé váltak,  mindezt körforgásszerű váltásokkal tudtuk biztosítani.

A kialakított sporhelyszínek mindenben megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók folyamatosan felügyeltek.

A szuhai példaképes rendezvényünkön összesen: 248  fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

Kelt: Eger, 2021. szeptember 04.

 

Megszakítás