13. SZ. RENDEZVÉNY

 

Rimóc

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

Időpont: 2021. szeptember 7. 10.00 -14:30

Helyszín: 3177 Rimóc, István király útja 38. Vincze Barna Sportcsarnok udvara és parkja.

Résztvevők száma: 105 fő

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás, a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület képviselője.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai:

A rendezvényünk fő célja a halmozottan hátrányos helyzetű csoportok, fogyatékkal élők számára történő minőségi szabadidővel, szabadidősporttal, alapvető egészségtudattal kapcsolatos információk átadása és ismeretek terjesztése volt. Kiemelt figyelmet fordítottunk a fogyatékkal élők tájékoztatására és foglalkoztatására is, hiszen azok számára, akiknek nincs lehetőségük szervezett kereteken belül sportolni, nehézséget jelent a mindennapokban a szabadidő hasznos és minőségi eltöltése, rekreatív folyamatokban való részvételük, így az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyeik is csökkennek. A fogyatékkal élők jelentős része mozgásszegény életmódot folytat, hiszen több okból sem tudnak rendszeresen sportolni (pl. mozgáskorlátozottság, sporteszközök és szakemberek hiánya stb.).  

Az érintett csoport mindennapjaiban pedig nagyon fontos lenne a rendszeres és szervezett szabadidősport valamelyik ága, melynek hatására javulhatna az általános egészségi állapotuk, életminőségük. Lehetőséget kívántunk nekik teremteni a társadalmi felzárkóztatásra a szabadidősport segítségével. Ennek jó példája valósult meg a rimóci rendezvényen az SZGYF intézményeinek részvételével.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Sportrendezvényünkön megjelentek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Nógrád megyei Kirendeltség vezetője Fülöpné Gálik Erika,                                 Dr. Liebmann Katalin (kommunikációs referens SZGYF) és Gülcsi Tamás (SZGYF) osztályvezető is.

Helyszínünk a Vincze Barna Sportcsarnok, ahol bőségesen állt rendelkezésünkre terület, minden tervezett programelemünk megvalósítására kiválóan alkalmas volt. Az Időjárás is kedvezett szabadtéri rendezvényünkhöz, így a sportcsarnokot nem is kellett igénybe vennünk.

 A rendezvényen részt vettek a következő intézmények gondozottjai, fogyatékkal élői és dolgozói:

  • Bercel Gondozó Otthon
  • Diósjenő Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet (Kastély SE)
  • Ludányhalászi Ipolypart Ápoló Gondozó Otthon
  • Pásztó Gyermekotthon
  • Szátok Gyermekotthon
  • Szent Miklós Gondozási Központ Rimóc

A rimóci példaképes sportprogramunkon rengeteg programmal készültünk az érdeklődő fogyatékkal élőknek: segway, elektromos roller, tandem kerékpár, kerékpár, csocsó, asztalitenisz, buborékfoci, váltóverseny, labdarúgó bajnokság, tollaslabda, kosárra dobás, szivacskézilabda,

 

A példaképes rendezvényünkön megvalósult programelemek részletezése:

A legnagyobb kihívást az elektromos roller és a segway jelentette. A jelenlévők nagy lelkesedéssel, és aktivitással próbálták elsajátítani a számukra kedvező sportágakat és eszközöket, amibe kísérőik is nagy örömmel kapcsolódtak be, ezzel segítve a fogyatékkal élőket.  Végül mindenki megtalálta a számára kedvező sporteszközt. A tandem esetében sok, kerékpározni nem tudó fogyatékkal élő ismerte meg életében először a biciklizés élményét. Emellett a tandemkerékpár kiváló eszköze az érzékenyítésnek, hiszen épek és fogyatékkal élők közösen tekerve küzdhetik le az akadályokat. A csocsót legnagyobb örömünkre minden korosztály használta, végig hangos játék zajlott, nagyon élvezték azt a résztvevők. Ugyanez vonatkozik az asztaliteniszre, a pingpong asztalnál sorbanállás is volt a játéklehetőségért, a program teljes ideje alatt használatban volt.

A buborékfocit nem igazán tudták rendeltetésszerűen használni, nem tudtak játszani a focilabdával, ezért kölönböző ügyességfejlesztő feladatokat kaptak (gurulások oldalra, bukfenc a gömbbel előre és hátra, ütközések, futások stb.). Nagyon élvezték a használatát, ami által egyensúlyérzékük, koordinációs képességük jelentősen fejlődik.

Olyan is előfordult, hogy az egyik értelmi fogyatékos résztvevő ki sem akart szállni belőle, amikor a program végén elkezdtük leengedni a buborékfocikat, bánatában sírva fakadt.

A váltóverseny nagy siker volt, a jelentkezők száma miatt több fordulóban kellett megrendezni, ahol igazi küzdelmek alakultak ki.

Jó alkalom ez arra, hogy az egész társaságot összehozza, mindenki részt vegyen benne valahogyan. Jó volt látni, hogy mennyire segítenek és drukkolnak egymásnak a csapattagok, ami csapatépítő hatása miatt, szociológiailag különösen értékes és népszerű programelemnek bizonyult. A labdarúgó bajnokságon a résztvevő intézmények csapatai mérték össze tudásukat, elég magas színvonalú játékot bemutatva. A bajnokságot a Diósjenői Kastély SE csapata nyerte, megérdemelten, de a ludányhalászi csapatnak sem kell szégyenkeznie, akiknek szintén  kimagaslott játéktudásuk a mezőnyből. A labdarúgásban és a sorversenyben igazi küzdelmek alakultak ki az előzetesen felosztott csapatok között.

 

A sportprogram során dr. Honfi László bemutatta a jelenlévőknek példaképként Szabó Lindát, a Speciális Olimpia versenyein is sikeres labdarúgót és asztaliteniszezőt, aki rendszeres edzések hatására kiváló sporteredményeket ért el eddig. Linda a Diósjenői Kastély Sportegyesület versenyzője, aki a sportnapon rendezett labdarúgó bajnokság győztes csapatában futballozott is. Jelenleg a Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézmény, Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthonban él, Diósjenőn. Gyermekként családi körülményei miatt állami gondoskodásba került. A sporttal Diósjenőn, az intézményben került szorosabb kapcsolatba. Kedvenc sportága a labdarúgás és az asztalitenisz.

Jelenleg is ezekben a sportágakban éri el a legtöbb sikert. A sport számára a részvételről, a kitartásról, az egészségről és a játékról szól. Sikereit a Magyar Speciális Olimpia Szövetség és annak versenyrendszere keretében érte el. A focicsapattal több külföldi helyen is megfordult (Csehország és Szlovákia). Több aranyérmet is szerezett.

Asztaliteniszben a Lekl László emléktornán nyert aranyérmét tartja az egyik legkedvesebb emlékének. Korábban felmerült, hogy a Magyar Speciális Olimpia Szövetség sportolóit képviselhetné a versenysport bizottságban. Ez azonban egy szavazat híján nem sikerült. Példaképei: Kaliczka Bernadett, a Kastély SE vezetője, Szabó Béla és Megyeri Lászlóné ápolók, akikkel rendszeresen edz az asztalitenisz bajnokságokra.  

Felhívta a megjelentek figyelmét, hogy mindenképpen sportoljanak, ha nem versenyszerűen, akkor szabadidősport formájában, mert az nagyon megváltoztatja az életüket, javítja az életminőséget, új értelmet ad az életnek.

A sportnapunkon megjelentek figyelmesen hallgatták Szabó Linda élettörténetét, sportpályafutását és tanácsait, láthatóan az ismertetőben elhangzottak hatása alá kerültek, megérintette őket.

Látszott rajtuk, hogy elgondolkodnak a hallottakon, úgy tűnt, hogy a példakép bemutatása elérte célját.

 A rendezvény végén az SZGYF képviselői elmondták, egy nagyon jól átgondolt, szórakoztató, minden izmot megmozgató programon vehettek részt, ami kicsiknek és nagyoknak, egyaránt kellemes élményt nyújtott. Mindenki fáradtan és élményekkel gazdagon térhetett haza. Köszönjük a lehetőséget!

Mint minden programunkon, így a rimóci rendezvényen is jelen volt egy orvos és egy 10 fős csapat, akik  a sportszerek és a jelenlévők fertőtlenítéséről gondoskodott a rendezvény alatt.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk.

 

Kelt.: Bogács, 2021. szeptember 07.

 

 

A megvalósult rimóci program eszközigénye, logisztika

 

Megvalósulási helyszín: Rimóc, István király útja 38. Vincze Barna Sportcsarnok udvara és parkja.

Segway: 5 db, 1 fő vehette igénybe

Elektromos roller: 10 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Tandem kerékpár:  5 db tandem kerékpár került kiszállításra

Kerékpár: 2 db. kerékpár került kiszállításra

Csocsó: 1 db csocsó asztal + labda, egyszerre 4 fő használhatta.

Buborékfoci: 10 db buborékfoci, 2 db kapu készlet hálóval került a helyszínre.

Pingpong asztal: 1 db, 10 pár ütő, 10 db labda.

Váltóverseny: 4 db kosárlabda, 4 db röplabda, 4 db focilabda, 10 db szivacslabda, 10 db karika,                    20 db jelzőbólya, 4 – 4db. tollasütő+ labda

Labdarúgó bajnokság: 5 db focilabda, 20 db jelzőmez.

 

Az egyenlő hozzáférés elvéhez rimóci rendezvényünkön is ragaszkodtunk, hiszen az egyes programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő számára elérhetővé váltak,  mindezt körforgásszerű váltásokkal tudtuk biztosítani.

A kialakított sporhelyszínek mindenben megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók folyamatosan felügyeltek.

A rimóci példaképes rendezvényünkön összesen: 105 fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

Kelt: Bogács, 2021. 09. 07.

 

Megszakítás