15. SZ. RENDEZVÉNY

 

Miskolc

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

 

Időpont: 2021. szeptember 25. 10.00 -16.00

Helyszín: 3535 Miskolc, Majorság utca 7. Szimbiózis Alapítvány – Baráthegyi Majorsága

Résztvevők száma: 179 fő.

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás, a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület képviselője.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

Rendezvényünk fő célja a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, megismertetése, fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása, a hozzáférés javítása különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok, fogyatákkal élők számára továbbá az egészséges életvezetési kompetenciák fejlesztése, amely hozzájárul a lakoság egészségi állapotának javításához, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piacirészvételéhez a régióban. Kiemelt célunk minden egyes programunkkal a szemléletmódváltásra történő ösztönzés és motiválás, az általánosnak mondható sportmozgáselemek köztudatba törtnénő beépítése, amelyet rekreációs és szabadidős keretek között is végezhetnek a lakosok. Mint minden településen, a hátrányos helyzetú, fogyatékkal élő  lakosság prioritás számunkra, hiszen életvitelüknél fogva ők szenvedik meg nagyon az egészségtelen, mozgásszegény életmód következményeit.  Közvetlen célunk volt, hogy a projekt megvalósítása közben nyújtsunk marandandó élményt a lakosság számára.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A sportrendezvényünk együttműködő partnere a Miskolci Szimbiózis Alapítvány, a pályázatunkra vonatkozó együttműködési megállapodás alapján. A kuratóriumi elnöke, Jakubinyi László is megtisztelte jelenlétével rendezvényünket. Szintén részt vett a sportnapunkon és segítette a munkánkat Szilágyi Barbara rehabilitációs mentor és Soltész Gabriella konduktor, terápiás munkatárs is, amit köszönettel vettünk. A sportnapon részt vettek az Önálló Másság Életminőség Fejlesztő Alapítvány (ÖMÉFA) tagjai is, Zsíros Viktória vezetésével.

A sportprogram helyszíne Miskolcon a diósgyőri városrészben a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága volt, amely terület minden szempontból megfelelt a rendezvényünkkel, programelemeinkkel kapcsolatos elvárásoknak. Ez egy gyönyörű környezetben létesült, minden igényt kielégítő, bentlakásos épületegyüttes a fogyatékkal élők számára. Az itt lakók részére ez valóban szimbiózis a természettel és egymással. Az intézménynév, a létesítmény és a funkció találó, csodálatos összhangban van. Időjárási szempontból a körülmények nagyszerűek voltak egy szabadtéri rendezvény lebonyolításához, késő nyári időnk volt, indián nyár. A részvevők, belső és külső érdeklődők létszáma a kívánalmaknak maximálisan megfelelt. Az intézmény éppen nyílt napot tartott, nagyon sok ép, egészséges hozzátartozó, érdeklődő is jelen volt, akik a bentlakók mellett szintén nagy örömmel vették igénybe szolgáltatássainkat, így a rendezvény hatásfoka, kisugárzó hatása nagyságrendekkel nőtt. Legnagyobb örömünkre minden korosztály nagy részvételi hajlandóságot és kellő aktivitást mutatott sportprogramunkon.

A miskolci sportprogramunkon a következő sportágakkal, mozgásformákkal ismerkedhettek meg az érdeklődő helyi lakosok: segway, lézerharc, tandem kerékpár, csocsó, asztalitenisz, buborékfoci, trambulin, népi játékok.

A rendezvényen készült fotók nem mindig adják vissza teljes egészében a valóságot, mert több láthatatlan, de létező fogyatékkal élő is jelen volt (vakok, gyengén látók, siketek stb.).

A projektcélnak megfelelően a sportnapon példaképként bemutattuk Isaszegi Róbertet, ismert ökölvívót a jelenlévők számára. Isaszegi Róbert borsodi származású, 56 éves olimpiai bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar ökölvívó. Nehéz gyermekkora volt, onnan tehetségével és kitartásával kiemelkedve lett nemzetközileg ismert, sikeres sportoló. Az 1985-ös budapesti ökölvívó Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Három év múlva, az 1988-as szöuli olimpián papírsúlyban szintén bronzérmet szerzett. Az 1989-es Európa-bajnokságon ezüstérmes lett.

Profiként pályafutása első 18 összecsapásán nem talált legyőzőre, ez idő alatt kisvilágbajnok lett, s a címét két alkalommal sikeresen meg is védte. 40 évesen vonult vissza. Ha valaki 40 éves koráig helytáll a ringben, minden dicséretet megérdemel. Ha azt is hozzávesszük, hogy a bunyós a fizikumot kizsigerelő, alacsonyabb súlycsoportokban lépett rendszeresen a kötelek közé, s ért el kiemelkedő sikereket, akkor még nagyobb a tisztelet. Isaszegi Róbertet azonban nem csak sporteredményei miatt, hanem jó emberi tulajdonságai, szerénysége miatt ismerik el a megyében.

A borsodiak a mai napig nagy becsben tartják az egykori kitűnő bunyóst, az életről, a bokszról alkotott véleménye etalonnak számít környezetében. Arra kérte a jelenlévőket, kortól függetlenül mindenki sportoljon valamit az egészsége érdekében, javítva ezzel életminőségén. A fiataloknak azt tanácsolta, ha valamelyik sportághoz van tehetségük, szorgalommal és kitartással kiváló sporteredményeket érhetnek el, nem könnyű életükből kikerülhetnek, kiemelkedhetnek ezáltal.

Nagy érdeklődés és figyelem kísérte Isaszegi Róbert mondatait.

A sportrendezvényünkön megvalósult programelemek részletezése:

Segway és tandemkerékpár: két kiváló, a koordinációs képességeket fejlesztő elektromos sporteszközök, a motoros és pszichés képességek fejlesztése mellett élményt is nyújtottak számukra. Hagyományosan nagy érdeklődést váltottak ki ezek az eszközök. Betanításukat hozzáértő animátorok, fogyatékosok esetében a a gondozók segítségét is igénybe véve végezték. Hamar elsajátították a technikát. Több olyan fogyatékkal élő is volt, aki életében először ült kerékpárra, köszönhetően a tandemnek és ép társa segítségének. A tandem esetében a folyamatos, összehangolt kapcsolat nagyban növelte a járművön szerzett élményeket, egyben fokozta a biztonságot is. A jelenlévők szerint a tandem sokkal nagyobb élményt nyújtott számukra, mint a hagyományos kerékpár, valószínüleg a szükségszerű kooperáció miatt.

Lézerharc: általában fiatalok, 5-6 fős csapatok formájában mérték össze tudásukat lézerharcban, ami szintén nagy sikert aratott,  hiszen a jelenlévők közül nagyon kevesen találkoztak még ezzel a honvédelmi nevelést is kiválóan segítő, a taktikai kézséget ragyogóan fejlesztő modern sporteszközzel. Néhány esetben a fogyatékkal élők csak a fegyver használatát próbálták ki, mivel valamilyen okból a szervezett és vezetett játékra nem voltak alkalmasak. Azonban ez a lehetőség is élményt nyújtott számukra, kizökkentve őket az ingerszegény hétköznapon monotonságából.

Csocsó: főleg a fiatalok kedvenc játékos sporteszköze, de legnagyobb örömünkre néhány idősebb résztvevő is játszott. Folyamatos használatban volt ez az eszközünk családok, barátok által is. Minden típusú fogyatékkal élő képes volt a használatára.

Asztalitenisz: Főleg a páros forma volt a sláger, ami azért is praktikus volt, mert így többen juthattak játéklehetőséghez. A fogyatékkal élők között is több, nagyon ügyes, jól pingpongozó fiatalt láttunk.

Buborékfoci: hozta szokásos sikerét, főleg a fitalok körében, viszont ezeket az eszközöket a fogyatékkal élők nem tudták-tudják úgy használni, mint az épek, de minden kratív lehetőséget próbáltunk alkalmazni náluk, hogy ők is tudják élvezni a buborék nyújtotta élményt.

Sorban álltak érte, többen többször is bekapcsolódtak a játékba. Az egyik legsikeresebb programelem volt.

Nordic walking: különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Nélkülözhetetlen kellékei a speciális botok. Idősebb hölgyek személyében talált kipróbálóra a rendezvény alatt, a túrabot használat bemutatása után, amire kiválóan alkalmas volt ez a terület.  Trambulin:  főleg a fiatalok, legkisebbek körében népszerű, folyamatos sorbanállás után kerülhettek fel. A sportnap végén a fogyatékkal élők is előszeretettel vették birtokukba, ki sem akartak belőle szálni.

Népi játékok: nagyon népszerű volt a résztvevők között az a népi játék együttes, amit az Önálló Másság Életminőség Fejlesztő Alapítvány (ÖMÉFA) bocsátott a sportnap résztvevőinak rendelkezésére. Nagyon népszerű elemek voltak ezek, minden korosztály, és minden típusú fogyatékkal élő szívesen használta azokat. Nagy élményt nyújtottak minden résztvevő számára.

A visszajelzések alapján elmondható, hogy egy sikeres, a projektcélokat jól megvalósító rendezvényt sikerült lebonyolítanunk Miskolcon, ahol fogyatékkal élők és épek, hatalmas élményben részesültek a felkínált szabadidősportos eszközök segítségével. Ahol érvényesült az inklúzió, hiszen fogyatékkal élők és épek együtt sportolhattak, segítve ezzel a tásadalmi integrációt is.

Mint minden programunkon, így a miskolci rendezvényen is jelen volt egy orvos (dr. Kincses Miklós), aki készen állt az esetleges sérülések kezelésére, illetve felügyelte a járványügyi szabályok betartását.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk.

 

Kelt: Bogács, 2021.09.27

 

 

 

A programot az alábbi eszközrendszerrel valósítottuk meg

 

Megvalósulási helyszín: 3535 Miskolc, Majorság utca 7.   Szimbiózis Alapítvány – Baráthegyi Majorsága

A rendezvény helyszínére az alábbi eszközöket szállítottuk ki és használtuk a sportnap megvalósítása során.

Segway: 5 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre ezt  sportszert.

Tandem: 5 db tandem kerékpár került kiszállításra, egy kerékpárt 2 fő vehetett igénybe egyszerre.

Lézerfegyver: 12 db lézerfegyvert szállítottunk ki, egyszerre 2 db 6 fős cspat használhatta.

Csocsó: 1 db csocsó asztal, egyszerre 4 fő használhatta.

Asztalitenisz: 1 db pigpong aztal, 6 pár ütő, 10 labda.

Buborékfoci: 10 db buborékfoci, 2 db kapu készlet hálóval került a helyszínre.

Trambulin: 1 db, egyszerre maximum 5 fős részvétellel, testsúlytól függően.

Nordic walking:  5 db, egyszerre 1 fő használhatta

Népi játékok: a Másság Életminőség Fejlesztő Alapítvány (ÖMÉFA) bocsátotta a sportnap résztvevőinak rendelkezésére.

Az egyenlő hozzáférés elvéhez miskolci rendezvényünkön is ragaszkodtunk, hiszen az egyes programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő számára elérhetővé váltak,  mindezt körforgásszerű váltásokkal tudtuk biztosítani.

A kialakított sporhelyszínek mindenben megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok, gondozók és szakmai megvalósítók folyamatosan felügyeltek.

A miskolci példaképes rendezvényünkön összesen: 179 fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

Kelt: Bogács, 2021. 09.27

 

Megszakítás