1. SZ. RENDEZVÉNY

 

KISKÖRE

Példaképek részvételével zajló, vagy animátorok által vezetett, lakossági komplex sportprogramok, szabadidős sportesemények szervezése

Időpont: 2018. szeptember 29. 10:00-16:15.

Helyszín: Szabadvizű strand és Camping, Kisköre, Strand stny.

Résztvevők száma: 228 fő, 15 programelem

A beszámolót összeállította: Kertész Balázs dr. Bátorfi Team képviselő.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

 

A rendezvényünk fő célja, hogy ösztönözzük és segítsük a lakosság fizikai aktivitását, a minőségi sportszolgáltatásokhoz való gyors és egyenlő esélyű hozzáférését, különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok, fogyatékkal élők számára, továbbá az egészséges életvezetési kompetenciák fejlesztését, amelyek hozzájárulnak a lakosság egészségi állapotának javításához, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételéhez a régióban. Célként tűztük ki, hogy az itt élők minél nagyobb hányada válasszon magának olyan mozgásformát, szabadidős vagy rekreációs sporttevékenységet, melyet élethosszig gyakorolhat. Javuljon a szabadidősport szolgáltatások elérésének lehetősége a hátrányos helyzetű, különösen szegénységben élő családok számára, javuljanak az esélyegyenlőség, és a társadalmi befogadás és a szabadidősport gyakorlásához való hozzáférés feltételei.

Pályázatunk megvalósítása során ez az első  példaképes rendezvény, melynek során Kisköre és környékének lakóit kívántuk megismertetni az egészséges életmód és a szabadidősport néhány elemével, valamint egy helyi, példaképnek számító sportember élettörténetével. A rendezvény helyszíne a kiskörei strand területe és aTisza-Tó vízfelülete volt.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

 

Meghívtuk Kömlő, Tiszanána és Kisköre polgármesterét és lakóit  is a rendezvényre. A kiskörei és a kömlői polgármester meg is jelent rendezvényünkön.

A rendezvényt a Kiskörei Polgármesteri Hivatal reklámozta honlapján keresztül, de a Művelődési Ház segítsége is jól jött, csakúgy, mint a Mozdulj Kisköre Ifjúsági Egyesület fiatal aktivistáinak és a kiskörei strand igazgatójának segítsége a programunk népszerűsítésében és lebonyolításában.

A helyszínek előkészítését a Polgármesteri Hivatal  dolgozói, a rendezvényszervező (Dr. Bátorfi-Agria Kerékpár és Triatlon Klub) programmenedzserei, valamint a Szabadidős és Munkahelyi Sportszövetség szakmai megvalósítói végezték, az előzetes tervek szerint, kiválóan.

A helyszín az előzetes felmérések szerint minden szempontból alkalmasnak bizonyult a program sikeres megvalósítására, mivel egy helyen, a strand hatalmas területén, lehetet az eseményeket lebonyolítani, könnyebbség volt, hogy voltak adott sportpályák is. Így egymáshoz közel lettek kialakítva a programelemek helyszínei, biztosítva az ütemezett átjárás lehetőséget. Jelentős részvételi létszámra  találtunk a strand aznapi látogatói közül, a strand rendezvényünk igénybevételének segítése céljából erre a napra ingyen belépést biztosított minden regisztrált résztvevőnek.

A kiskörei példaképes szabadidősport nap a következő megvalósult programelemeket tartalmazta: kispályás futball bajnokság, buborékfoci először csak férfiaknak, majd csak hölgyeknek, végezetül vegyes csapatoknak, lézerharc, melyet a speciálisan erre kialakított fedezékekkel, változatos pályán vívhattak a lasertag játékosok. Az íjharc mindig közkedvelt közösségépítő játék, a zumba, trambulin, asztalitenisz, crossteam bemutató, ökölvívás,  segway, elektromos roller, tollaslabda, röplabda, kosárra dobás, a csocsó állomásnál minidg sorok álltak. A Tisza parti vizes felület révén nagyszerű lehetőséghez jutottunk ami nem mindenhol áll rendelkezésünkre, ezért a  kajak és kenu ügyességi versenyt új elemként tettük be a programba Újdonság volt a kenuzási lehetőség, amit a helyszín és a résztvevők létszáma is bizonyított.  A tandem és kerékpár túrát a Tisza-gáton indítottuk útjára ez egy bejáratott útvonal a Tisza-Tó körül. Ezt a programelemet is sokan választották, sikeres próbálkozásnak könyveltük el. A vízhez kapcsolódó programelemeket mindig meg kell valósítanunk a jövőben, amennyiben erre a környezet alkalmas, mert nagy népszerűségnek örvendenek.

Bemutattuk kiskörei példaképként Pócs József világjáró kerékpárost, hogy szűkebb és tágabb környezete vegyen róla példát egészségtudata, kitartása, sportemberi nagysága és életszemlélete kapcsán. A Kiskörén élő Pócs József megjárta Egyiptomot és Thaiföldet egymaga, egyetlen kerékpárral. A világutazó most rövidebb távokat tesz, Szlovákiába és Lengyelországba készül, és persze nem feledkezik meg különös küldetéséről sem, arról, hogy a helyi és a környékbeli gyerekek két keréken fedezzék fel Magyarországot. Sportemberi nagyságát szemléltetik az általa letekert távok, pl. Egyiptom, 4300 kilométer, Thaiföld, 11000 kilométer, Dánia: 3500 kilométer. A pédakép bemutatását a jelenlévők nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták, a programelem igen sikeresnek bizonyult.

Az előírt esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése, szervezése és  lebonyolítása során  mindvégig betartottuk.

 

Kelt.: Eger, 2018. szeptember 29.

Megszakítás