3. SZ. RENDEZVÉNY

 

Kazincbarcika

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

Időpont: 2020. február 28. 10.00-16.15.

Helyszín: Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány 2. Don Bosco Sportközpont

Résztvevők száma: 226 fő.

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesüle képviselője.

 

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk elsődleges célja az volt, hogy hozzájáruljunk az egészségfejlesztő testmozgások népszerűsítéséhez, a lakosság számára minél átfogóbb ismereteket tudjunk átadni a minőségi szabadidő eltöltéséhez, a megelőző –preventív- jellegű programjainkkal utat mutassunk az általános egészségügyi állapot javításához, amelynek többek között a munkaerőpiac alakulására is nagy hatással van. Mivel javasolt élethosszig kivitelezhető rekreációs vagy szabadidős sporttevékenységet folytatni, a programunk a betegségmegelőző, egészségvédő és egészségmegőrző testmozgásokra épül.  

A kazincbarcikai sportprogram további célja volt, hogy a város és környező települések lakóit megismertessük a modern és hagyományos szabadidősport eszközökkel, sportágakkal, motiválva őket az egyik legfontosabb életmódelem a fizikai aktivitás területén. A projektünk fő célja a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, megismertetése, fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása, a hozzáférés javítása, különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok, fogyatékkal élők számára, amely hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javításához, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételéhez a régióban.

Rendezvényünk célja is megegyezett pályázatunk céljaival, vagyis hogy fejlődjön a régiónkban, jelen esetben Kazincbarcikán és környékén élő lakosság egészséges életvezetéssel összefüggő ismeretrendszere, így különösen kerüljön birtokába a rendszeres testmozgás egészségjavító és egészségmegtartó hatásaival összefüggő ismereteknek, készségeknek, képességeknek.

 

Az itt élők minél nagyobb hányada válasszon magának olyan mozgásformát, szabadidős vagy rekreációs sporttevékenységet, melyet élete végéig gyakorolhat. Tevékenységek megvalósítása szempontja szerinti cél volt Kazincbarcikán, hogy a gazdasági társadalmi, és területi  összetartozást erősítsük a szabadidősport segítségével.

Részcélunk volt, hogy terjedjen el széles körben az egészséges életmód szemlélete és gyakorlata.

 

 1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Vendéglátóink a Don Bosco Sportközpont és az Újkazinci Baráti Kör tagjai voltak. A helyszín különleges volt, hiszen egy országosan ismert sportcsarnokban bonyolítottuk le a példaképes sportprogramunkat. A rendezvényre mintegy 300 fő részvételére számítottunk Kazincbarcikáról és a környező települések civil szervezeteiből az előnevezés alapján, a télen szokásos influenza járvány miatt azonban többen otthon maradtak.

A kazincbarcikai szabadidősport nap a következő megvalósult programelemeket tartalmazta:

 

 • Bemelegítés,

 

 • Mozgásos játékok.
 • Medicinlabda váltó.
 • Kézilabda kapuralövés.
 • Labdarúgás, büntetőrúgás.
 • Célbadobás medicinlabdával svédszekrénybe.
 • Célbadobás szivacslabdával zsámolyba.
 • Kosárlabda büntetődobás.
 • Hulahopp karika verseny.
 • Váltóverseny.
 • Ki viszi át?
 • Tavaszi nagytakarítás.
 • Táncverseny.
 • Sport puzzle.
 • Sport totó.
 • Sportszerbemutató.
 • Egészségügyi mérések.

 

 

A program részletezése

Bemelegítés. A bemelegítést Kukta Gyuláné, a környéken igen ismert testnevelő, edző tartotta, zenére, sok táncos elemmel. Jó hangulatban, sok humorral és lelkesedéssel fűszerezve zajlott a bemelegtés.

Medicinlabda váltó. – Feladat: láb között a labda hátra adása, az utolsó játékos előre fut.

Kézilabda kapuralövés. – Kézilabda kapura büntetődobás a hetes vonalról. Minden játékosnak egy dobása van. Gólonként 2 pont.

Labdarúgás, büntetőrúgás. – Kézilabda kapura büntetőrúgás. Minden játékosnak egy lövése van – Gólonként 2 pont.

Célbadobás medicinlabdával svédszekrénybe – Minden játékosnak 2 dobása van. Találatonként 1 pont. Sok-sok érvényes találat született.

Célbadobás szivacslabdával zsámolyba -Minden játékosnak 2 dobása van– Találatonként 1 pont. A kisebb célfelület miatt valamivel kevesebb érvényes találat született, mint az előző gyakorlat során.

Kosárlabda büntetődobás. – Minden játékosnak 2 dobása van. – Találatonként 2 pont. Csak kosárradobás tudott megvalósulni, de a résztvevők ügyessége és lelkesedése mindent pótolt, itt is feltünt néhány meglepően ügyes dobó.

Hulahopp karika verseny (20 db karikát vittünk ki) zenére, külön nők és férfiak.

 1. hely 6 pont, II.hely 4 pont, III. hely 2 pont. A nők ügyesebben versenyeztek ebben a versenyszámban, de meglepő módon a férfiak között is akadt karikazsonglőr.

Váltóverseny -Tárgyak átvitele egyik oldalról a másikra. Ki viszi át Medicinlabdát? (váltóvers.1.)

Tavaszi nagytakarítás. a pálya végén, takarító eszközök áthordása, takarítás, visszafelé takarítóaszközök szállítása (váltóverseny 2.) Mindkét váltóversenyben 1. hely 12 pont, 2. hely 10 pont, 3. hely 8 pont.

Táncverseny. Különböző táncok zenére. Zsűri dönt. I. hely 10 pont, II. hely 6 pont, III. hely 4 pont. Kiváló hangulat jellemezte ezt a programelemet, minden korosztály teljes erővel vetette magát a tánc különböző variációiba. A remekül összevágott zenére a különböző táncstílusokat mutattak be a résztvevők.

Sport puzzle. – Ismert sportolók felismerése 3 percen belül. 10 pont.

Sport totó. – Sporbeli tájékozottság értékelése. Csapatonként 1 pont minden találatért. Összesen 13+1 pont lehetséges. Sok telitalálat volt, megmutatkozott a csapatszellem.

A versenyen a legeredményesebben a következő csapatok szerepeltek: Megment Elek Csapata (kazincbarcikai kórházi dolgozók), Újkazinci Baráti Kör, Rudolftelep, Tardona. A legjobb csapatok a rendezvényt követő kiértékelés után oklevél és alkoholmentes pezsgő díjazásban részesültek. Nagy mozgásigénnyel jártak ezek a versenyek, erős rekreációs hatással. A város és a környező falvak fellnőtt és nyugdíjas csapatai különösen élvezték a sportrendezvényünket.

Teke. A versenyek végeztével az érdeklődők – fakultatív lehetőségként a sportcsarnok tekepályáját is igénybe vehették. Ezzel a lehetőséggel is sokan éltek, vidám hangulat jellemezte az egész jó guritásokat.

Sportszerbemutató. A szabadtéri programjainkon gyakran használt, három népszerű sporteszközünket  a sportnap tejes ideje alatt kipróbálhatták az érdeklődők. Sokan éltek is a lehetőséggel.

Egészségügyi mérések. A program teljes ideje alatt a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kt. önkéntesei vérnyomást, vércukorszintet és oxigénszaturációt (véroxigénszintet) mértek, a résztvevők teljes megelégedésére. A mérés közben praktikus tanácsokat is kaptak az egészségükkel, életvezetésükkel kapcsolatosan, de az egyszerű és olcsó szabadidősportos lehetőségekről (kocogás, futás, túra, kirándulás, kerékpározás) is szerezhettek információt.

 

A sportprogram során dr. Honfi László bemutatta a jelenlévőknek példaképként a 66 éves Pátrovics Gézát, az országhatárokon túl is ismert kazincbarcikai súlyemelőt. A vele készült riportból megtudhattuk, hogy Pátrovics Gézáról köztudott: nehéz sorsú indulás után igen nagy magasságokba küzdötte fel magát, kemény munkával és rengeteg szorgalommal. 1974-ben megalakult Kazincbarcikán a súlyemelő szakosztály, Pátrovics Géza alapító tagként sportolt ott, a KVSE versenyzője lett. Számára az igazi versenyzői áttörést az 1980-as belgrádi Európa-bajnokság jelentette, ahol negyedik helyezést ért el. Ezt a teljesítményt megismételte Lille-ben (1981) és Cardiffban (1988) is. Az 1984-es olimpián a szocialista országok sajnálatos bojkottja miatt nem tudott részt venni. 47 szeres magyar válogatott, sokszoros magyar bajnok, nemzetközi osztályú versenyző. 1990-től irányítja Kazincbarcikán a súlyemelő szakosztályt, tanítványai közül Ráki Henrietta Európa-bajnok lett. A fiatalok képzése mellett Pátrovics Géza aktívan edz és versenyez ma is: tizenöt világbajnoki- és tizennyolc EB-győzelmet aratott a Masters – (35 év felettiek) – mezőnyében. 2008-ban Kazincbarcika rendezte meg a Masters világbajnokságot, Pátrovics Géza ezen az eseményen szerezte meg a jubileumi tizedik világbajnoki aranyérmét. Még ebben az évben, ősszel Görögországban átvehette azt az elismerést, amely méltó megkoronázása lett karrierjének: tagja lett a „Halhatatlanok Klubjának”. 2009. február 1-től a súlyemelők szövetségi kapitánya lett, ezt a posztot 2011-ig töltötte be. Kiemelkedő eredményei.

Világbajnokság: 7. hely (Lille, 1981.),Európa-bajnokság: 4. hely (1980, 1981, 1988).

Felnőtt Országos Bajnok: 4-szeres (1981, 1982, 1983, 1988).

A jelenlévők jelentős része nem tudott arról, hogy honnan hová küzdötte fel magát, bár sokan ismerik őt. Életútja példa lehet minden magyar fiatal számára, ami bizonyítja, hogy sok-sok munkával és akarattal bármi elérhető, de kell hozzá egy pontos célmeghatározás is.

Ez a hozzáállás szükséges a társadalmi integrációra szorulók esetében is ahhoz, hogy megszünjön kirekesztődésük. Pátrovics Géza a vele készült riport közben felhívta a jelenlévők figyelmét a rendszeres sportolás egészséget védő hatására, az életminőség javulására. Szerinte a mozgás az gyógyszer, így tekintsünk a sportra!

 

Minden programelem népszerű volt, a lebonyolítás sikeres és színvonalas, nagy érdeklődést tanusítottak a résztvevők, kiváló hangulatban telt a rendezvény.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk

 

Kelt.: Eger, 2020. február 28.

 

 

 

A programterv az alábbi megvalósítási részletezés alapján készült

 

Megvalósulási helyszín

Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány 2. Don Bosco Sportközpont.

 

Medicinlabda váltó (10 db medicinlabda volt a helyszínen)  8 játékos egy csapatban.

Kézilabda kapuralövés (10 db kézilabdát vittünk). Kézilabda kapura büntetődobás

Labdarúgás, büntetőrúgás (10 db focilabdát vittünk ki). Kézilabda kapura büntetőrúgás.

Célbadobás medicinlabdával svédszekrénybe (10 db medicinlabda volt a helyszínen).  

Célbadobás szivacslabdával zsámolyba (10 db szivacslabda volt használatban).

Kosárlabda büntetődobás (6 db kosárlabdát szállítottunk a helyszínre).

Hulahopp karika verseny (20 db karikát vittünk ki). Zenére, külön nők és férfiak

Sportszerbemutató. A szabadtéri programjainkon gyakran használt, három népszerű sporteszközünket  (segway 5 db, elektromos roller 5 db, tandem 5 db került kiszállításra) a rendezvény alatt a résztvevők kipróbálhatták.

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé váltak,  körforgásszerű váltásokkal.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A kazincbarcikai példaképes rendezvényünkön összesen 226 fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

 

Kelt: Eger, 2020. 02. 28.

 

 

 

 

Megszakítás