10. SZ. RENDEZVÉNY

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

 

 

Kazincbarcika

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

Helyszín: 3700 Kazincbarcika, Rákóczi tér 9. Mezey István Művészeti Központ udvara

Időpont: 2021. augusztus 18. 13:00-19:15.

Résztvevők száma: 335 fő

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület       képviselő

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk fő célja a helyi lakosság és a halmozottan hátrányos helyzetű csoportok számára történő minőségi szabadidővel, szabadidősporttal, alapvető egészségtudattal kapcsolatos információk átadása és ismeretek terjesztése volt.  A fizikailag inaktív életet élő családok bevonása a szabadidősport rendezvényeinkbe mindig sikeres program, mert új ismeretekre tehetnek szert az egészséges életmóddal kapcsolatban, lehetőséget biztosítunk hagyományos és új sporteszközök, sportmozgások kipróbálására, elsajátítására, valamint egy ismert helyi sportember sikeres sportpályafutásának ösztönző példájával motiválhatjuk a fiatalabb korosztályokat.

Közvetlen célunk volt, hogy a projekt megvalósítása közben nyújtsunk marandandó élményt a kazincbarcikai lakosság és a hátrányos helyzetű, illetve fogyatékkal élő csoportok számára.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A kacinbarcikai Mezey István Művészeti Központ parkosított és tágas udvarán, egy kiválóan kültéri közösségi színtéren pontos menetrend alapján kezdtük meg rendezvényünket. Nagy tömegre számítottunk, mivel velünk párhuzamosan Kreatív Tipegő és zenés rendezvény futott a helyszínen a Művészeti Központ szervezésében.                                      A rendezvényen megjelentek, több eszközt kipróbáltak a Szihalmi Mozgáskorlátozottainak és Barátainak Egyesülete (SZIMOBE) tagjai,

(fogyatékkal élők) akik a szövetségünk honlapjáról értesültek pályázatunkról, sport rendezvényeinkről, bár a fórumokon  nem tudtak és tudnak jelen lenni, de a  kazincbarcikai és az azt következő rendezvényeken aktív szerepet kívánnak vállalni.                                                             

A terület adta lehetőségek alapján a következők voltak: buborékfoci, lézerharc, trambulin, asztalitenisz, csocsó, segway, elektromos roller, tandemkerékpár, tollaslabda, röplabda.                        A rendezvény szakmai szempontból igen sikeres volt, a nagy létszám mellett a szabadidősportról érdeklődők száma miatt, ezek szerint az előzetes program-népszerűsítés jónak bizonyult.                    Mielőtt a tömeg megjelent volna, lehetőséget biztosíttunk a Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása intézményében élő értelmi- és fizikai fogyatékkal élő lakói számára a sporteszköszök kipróbálására. Számukra a legvonzóbbnak a buborékfoci és a lézerharc bizonyult, amelyben való részvételüket felkészült animátorok irányították. Mindeközben Vargáné Ipacs Ildikó intézmény-vezetővel a halmozottan hátrányos helyzetű csoportok számára biztonságosan végezhető szabadidős tevékenyséket konzultáltuk meg, ismertettük számukra, hogy mely tevékenységekkel lehet ennek a célcsoportnak örömet és sérülésmentes mozgást biztosítani.                                                 Ezek után szépen érkeztek sorjában a fiatal, kisgyermekes családok, melynek azért örültünk nagyon, mert a fiatal szülőket könnyebb a kisebb korosztályú gyermekeik révén mozgásra, sportolásra bírni. Időközben akkorára duzzadt a tömeg, hogy minden sporteszközünkél hatalmas sorok alakultak ki, így stratégiát váltva, szépen elkezdtük őket csoportonként mozgatni, így a buborékfociánál több csapatos versenyt szerveztünk számukra, a trambulinnál meghatározott időközönként cseréltük a sporteszközt használókat, az elektromos rollereknél és a segwaynél pedig komplett útvonalakat építettünk fel a jobb kihasználhatóság és a várakozási idő csökkentése érdekében. A lézerharcnál is csoportos taktikai harcokat indítottunk el, soha nem látott tömeg várakozott sorára.  A röplabdapályán felváltva zajlott a tollaslabda illetve röpi, gyermek-szülő páros, anya-apa élvezte mind a ugyancsak szervezett cserékben örömmel idézte fel ezeknek a sportoknak a rejtelmeit.

A rendezvény alatt megszólaltattuk Holló Szilárd súlyemelő sportembert is, aki egy nagyobb tömeg előtt mesélte el sportpályafutásának részleteit, amely motiválóan hatott a harmincas éveikben lévő korosztályra. Holló Szilárd 2000.03.07.született, aki kb. 13 évesen kezdte a súlyemelést, Pátrovics Géza (KVSE szakosztályvezetője) mellett érte el a mostani eredményeit, jelenleg is együtt dolgoznak! A Kazincbarcikai VSE sportolója, most az Eszterházy Károly Egyetemen tanul. 2014-ben az év utánpótlás sportolója volt, 2015. augusztusban a svédországi serdülő Eb-n három ezüstérmet szerzett, 272 kilogrammal beállította a korosztályos Európa-csúcsot. Az olimpikon Nagy Péter utódja lehet!

Legutóbb 2021. júniusában már a magyar válogatott tagjaként Lengyelországban emelt, aki az U23-as korosztályú fiúk között lépett dobogóra. A KVSE tárcsása szakításban 155 kilogrammot teljesített, míg lökésben 195 kilogramm volt a legjobb, a 4. helyen zárta az eseményt.                                     A magyar U23-as csapat –a lengyelek mögött a második helyen végzett.  A Kazincbarcikai VSE sportolója az első olyan magyar súlyemelő, aki ifjúsági Európa-rekordra volt képes.

A rendezvény alatt folyamatos interakcióban voltak animátoraink a résztvevőkkel, folyamatosan tájékoztatták az igencsak érdeklődő lakosságot a Kazincbarcika térségében elérhető szabadidős sportolási lehetőségekről. A rendezvény nagy sikere a lebonyolítás rugalmasságában rejlett, hiszen ekkora tömeget megmozgatni igencsak nagy kihívás volt.  Mind a gyerekek, mind a szülők nagy részvételi hajlandóságot mutattak a program lebonyolításának egész időtartama alatt.          Minden közösségben a mintaadás az egyik leghatásosabb örökítéses módszer, így a fiatalok szülők bevonása kiemelt szerepet kapott, hogy jelenlegi és jövőbeni ismereteikkel képesek legyenek változtatni az utánuk jövő generációk szemléletén. A hagyományosabb és újabb szabadidős sportágak, sporteszközök megismertetése nagy jelentőséget kapott ebben a régióban, ahol a nagyobb városok vagy településeken kívül igencsak alacsony volt az aktivitás minden életterületen. A sportnapot minden résztvevő sikeresnek, jól szervezettnek és nagyon színvonalasnak tartott.  Nagyon élvezték az új szabadidős lehetőségeket. A visszajelzések alapján azt a következtetést vontuk le, hogy a lakosság körében nagy az igény az egészséges életvezetés iránt. Azzal a kéréssel fordultak felénk, hogy az elkövetkezendő időszakban szervezzünk még szabadidős programot, mert szívesen részt vennének rajta újból.

A rendezvénnyel kapcsolatban kritika, vagy negatív vélemény senki részéről nem merült fel.

A járványügyi szabályoknak megfelelően, biztosítottuk a fertőtlenítés lehetőségét és orvost a helyszínen, akire most szükség volt, kisebb sérülések ellátásában.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat ezen a rendezvényen kiemelten fontosnak minősültek, az előkészítése és lebonyolítása során végig betartottuk azokat.

 

 

 

 

 

A programterv az alábbi megvalósítási részletezés alapján készült

 

Megvalósulási helyszín: 3700 Kazincbarcika, Rákóczi tér 9. Mezey István Művészeti Központ udvara 

Segway: 5 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Elektromos roller: 10 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Tandem kerékpár: 5 db, 2 fő vehette igénybe egyszerre.

Asztalitenisz: 1 db asztal, 10 pár ütő, 20 db labda. 2 fős/4 fős részvétellel.

Csocsó asztal: 1 db, egyszerre 4 fő használhatta.

Tollaslabda: 1 db háló +10 pár ütő, 10 db tollaslabda, párok részvételével.

Röplabda: 1 db háló +5 db röplabda csoportok részvételével

Buborékfoci: 10 db + 2 db kapu készlet hálóval.

Trambulin: 1 db, testsúlytól függően egyszerre maximum 5 fős részvétellel.

Lézerfegyver: 18 db. lézerfegyver, csapatok részvételével

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszíneket csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé tettük,  amit körforgásszerű váltásokkal oldottunk meg.

A résztvevők számára pihenés céljából, sátrakat, sörpadokat asztalokkal biztosíítottunk. 

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket a kiképzett animátorok és a szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A kazincbarcikai példaképes komplex rendezvényünkön összesen 335 fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

 

 

 

 

Skip to content