8. SZ. RENDEZVÉNY

 

KAZÁR

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

Időpont: 2021. július 17. 13:00-19:15.

Helyszín: 3127 Kazár, hrsz. 75. Laska udvar (Rendezvény tér)

Résztvevők száma: 240 fő.

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás, a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület képviselője.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk elsődleges célja az volt, hogy hozzájáruljunk az egészségfejlesztő testmozgások népszerűsítéséhez, a lakosság számára minél átfogóbb ismereteket tudjunk átadni a minőségi szabadidő eltöltéséhez, a megelőző – preventív – jellegű programjainkkal utat mutassunk az általános egészségi állapot javításához, amelynek többek között a munkaerő-piac alakulására is nagy hatása van. Mivel a keringési megbetegedések hazánkban is a vezető mortalitási okok között vannak, különös figyelmet fordítunk azon mozgáselemek beépítésére, melyeknek jelentős pozitív hatásai vannak az szív és keringési rendszer működésének optimalizása tekintetében.

Mivel javasolt élethosszig kivitelezhető rekreációs vagy szabadidős sporttevékenységet végezni, a programunk az egészségvédő testmozgásokra épül. Az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nem minden régióban egyformán és egyenlő eséllyel érhetőek el, ezért programunk az ezekhez való hozzáférést is biztosítani szeretné. Az egészségtudatosság idegen fogalom a kevésbé fejlett régiókban, de állandó jellegű érzékenyítéssel, tájékoztatással és mindenki részére elérhető folyamatosan megszervezhető szabadidős rendezvényekkel el lehet indítani egy szemléletváltást a lakosság körében.

Célunk volt itt is legalább 220 fő kazári és környékbeli lakosnak olyan komplex programban való részvételt biztosítani, melynek során mindenki kiválaszthatta a számára megfelelő szabadidős mozgásformát.

.

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Együttműködő szervezetünk a Kazári Roma Nemzetiségi Önkormányzat, akik vállalták magukra a rendezvény népszerűsítését a kazári sportegyesülettel karöltve, ami igen jól sikerült tekintve a nagyszámú részvételt.

A rendezvény helyszíne a Laska Udvar (Rendezvénytér) ami minden tekintetben alkalmasnak bizonyult, sikerült minden sporteszköznek alkalmas helyet találni, programok megvalósítás tekintetében megfelelő voltt.

 

A kazári példaképes sportprogram részletezése

Segway, elektromos roller.  folyamatosan munkában voltak,  használatuk előtt minden esetben a helyszínem jelen lévő animátor betanította a jelentkezőket a sporteszköz használatára, az esetleges balesetek megelőzése céljából. Igen népszerű, egyre több ember által használt szabadidősport eszköz a segway, különösen a tehetősebb polgárok körében, ezért esetünkben különösen fontos, hogy HH-s és HHH-s fiatalok is ingyen kipróbálhatták ezt az igen értékes, a koordinációs képességeket jelentős mértékben fejlesztő, szórakoztató sporteszközt

Sokan éltek is a kínálkozó lehetőséggel, minden korosztály érdeklődését felkeltette ez a korszerű

Lézerharc: a tereptárgyakat a helyi roma önkormányzat által biztosított szalmabálák és a helyszíni bokrok, fák, vagyis élő környezet elemei képezték. A lézerharc kiemelkedett a programelemek közül, most először láttuk nagy létszámban játszani a lakosokat, meglepő módon kiváló taktikai megbeszéléseket láttunk és hallottunk, a közösségformáló erő meghatározó módon volt jelen, ami a sporttevékenységek egyik fontos alappillére.

Tandem: a tandemkerékpározás az együtt sportolás élményét adta a résztvevőknek. Ez a sportszer  – több más fontos képesség és készség mellet – különösen az alkalmazkodó képességet fejleszti  kiválóan. Akár kezdő, akár összeszokott tandemesekről van szó, a folyamatos kapcsolat nagyban növeli a duplakerékpáron szerzett, sokszor korábban soha nem érrzett élményeket, egyben fokozza a biztonságérzetet és a valós biztonságot is. Ezt a kiváló sporteszközt szívesen használják a látássérültek és a mozgássérültek, ép, egészséges társaikkal párban használva azt. Az inkluzív nevelés, mint ma társadalmilag elvárt nevelési alternatíva, közvetlenül megvalósul ebben az esetben.

Buborékfoci: négy fős csapatokkal játszhattak a résztvevők. Minden korosztály érdeklődött a minden izomcsoportot igénybe vevő, ezért hatásos sporteszköz iránt. Sokan buzdították a csapatokat, végig jó hangulat uralkodott a meccseken, hiszen gyakran humoros jelenetek is előfordultak, ami ennek a sportszernek a sajátja.

Asztalitenisz: alkalmi résztvevők, párok, párosok játszottak, nyugodtan kilelenthetjük, hogy jelentős létszámban. A többség átlagos tudású volt, de nagyon ügyes, tehetséges fiatalok is megfordultak az asztalnál, jó szórakoztatást nyújtva a sok nézőnek.

Röplabda: itt is alkalmi csapatok játszottak. A technikai szempontból nehéz, előképzettséget is igénylő röplabdát viszonylag ügyesen, folyamatosan játszották a programelem résztvevői.

Trambulin: a trambulin főleg a fiatalok körében volt népszerű, hosszú sorok vártak arra, hogy felkerüljenek. Testsúlytól függően, egyszerre 3-5 fő vehette igénybe ezt a népszerű, több motoros képességet is kiválóan fejlesztő sportszert.

Zumba: a színvonalas zumba foglalkozást Bogdánné Tímea tartotta, aki az Etesi Zumba és Hagyományőrző Egyesület vezetője, aki Kazáron is rendszeresen tart zumba foglalkozást, és akit a jelenlévő hölgyek közül már sokan ismerték.

Szkander: A rendezvény keretein belül egy amatőr szkander verseny is helyett kapott,  ahol a  férfiak kipróbálhatták magukat, összemérhették erejüket, megmutathatták ki a legény a gáton..

Népszerű volt a helyi férfiak körében, „Kazár legerősebb embere” címért küzdöttek. Nagy motiváció és nézettség mellett, kiváló hangulatban zajlott a verseny, ami nagy erőkifejtésen túl az erő-állóképességet is fejleszti.  

 

A sportprogram során bemutattuk a jelenlévőknek példaképként Nagy Máté Xavér labdarúgót, aki Kazáron született, és akinek édesanyja roma származású.

Nehéz körülmények között éltek, HH-s réteg tagjaiként. Gyermekként, hat éves korában kezdett a Kazári KSE foci edzéseire járni. Rendszeresen és keményen edzett. Tehetségére hamar felfigyeltek a szakemberek és 12 éves korában átigazolták az SBTC utánpótlás csapatába.

Jelenleg 17 éves és már egy évet játszott az NB III. Keleti csoportjában szereplő felnőtt csapatban! Komoly sportjövőt jósolnak neki a szakemberek. Példaértékű az, hogy egy megyei III osztályú, kis falusi csapatból tehetséggel és sok munkával 17 évesen már az NB III-as felnőttek között képes játszani. Történetét röviden elmesélte a jelenlévőknek, és kérte a fiatalokat, kövessék példáját! Éljenek egészségesen, kerüljék a csábító rossz dolgokat, sportoljanak, mert az egy jó kitörési pont lehet, ami megalapozza a sikeres jövőt.

.

Programelemeink népszerűek, kedveltek voltak, a sok komponenses sportrendezvény lebonyolítása magas színvonalú volt, jó hangulat és nagy részvétel jellemezte sportnapunkat.

 

Mint minden programunkon, így a kazári rendezvényen is jelen volt egy orvos (dr.Kincses Miklós), illetve 10 fő, akik a sportági rendezvény helyszíneken a folyamatos fertőtlenítést végezték, ezzel a járványügyi előírásoknak minden szempontból eleget tettünk.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk.

 

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk.

 

Kelt.: Eger, 2021. július 17.

 

 

 

A programterv az alábbi megvalósítási részletezés alapján készült

 

Megvalósulási helyszín

3127 Kazár, hrsz. 75. Laska udvar (Rendezvény tér)

 

A rendezvény helyszínére az alábbi eszközparkot szállítottuk ki és használtuk a sportnap lebonyolítása során.

 

Segway: 5 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre ezt  sportszert.

Elektromos roller: 10 db, egyszerre 1 fő vehette igénybe.

Lézerharc: 12 db lézerfegyver volt a helyszínen, egyszerre 2 db 6 fős cspat használhatta.

Tandem: 5 db tandem kerékpár került kiszállításra, egy kerékpárt 2 fő vehetett igénybe egyszerre.

Asztalitenisz: 2 db asztal, 10 pár ütő, 20 db labda. 2 fő/4 fős részvétellel egyszerre asztalonként.

Röplabda: 1 db röplabda háló+5 db röplabda.

Buborékfoci: 10 db buborékfoci, 2 db kapu készlet hálóval került kiszállításra a helyszínre.

Trambulin: 1 db, egyszerre maximum 5 fős részvétellel, testsúlytól függően.

Zumba: minden felszerelést a helyszínen biztosítottak vendéglátóink.

Szkander: a Kazári Roma Nemzetiségi Önkormányzat tulajdonában lévő szkander asztalt kaptuk kölcsön a sportnap idejére, ezen bonyolítottuk le a 32 fős programelemet.

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszíneket csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé tettük,  forgószínpad szerű váltásokkal.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A kazári példaképes rendezvényünkön összesen 240 fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

 

Megszakítás