5. SZ. RENDEZVÉNY

 

HOMROGD

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

Időpont: 2020. október 03. 10:30-16:45.

Helyszín: Homrogd, Rákóczi út 4. Rendezvénytér.

Résztvevők száma: 223 fő.

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás képviselő Sarud – Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai:

A rendezvényünk fő célja, a 2020.szeptember 8-án megtartott fórum és a sportrendezvény lebonyolításával, hogy egységes szakmai elvek alapján olyan egészségfejlesztő és szabadidős programok valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak a kínálat bővüléséhez a kevésbé fejlett térségekben. Komplex lakossági testmozgás programunk célja, hogy ösztönözzék és segítsék a lakosság fizikai aktivitását, életre szóló élménnyel gazdagodjanak, melyre emlékezve fokozatosan elkezdik beépíteni napirendjükbe a rendszeres testedzést.

Felvállalt célunk a mozgásszegény életmódot folytató lakosok bevonása a szabadidősportba, melynek célja  a mentális stabilitás növelése, a krónikus, nem fertőző betegségek megelőzése, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételének elősegítése.

A különböző régiók fejlettségi szintje közötti egyenlőtlenségek minimalizálása és a legkedvezőtlenebb helyzetű régiók lemaradásának csökkentése.

Részcélunk, a felajánlott hagyományos és modern sporteszközök megismertetésével, a rendszeres testedzést gyakorlattá változtatása az integrációra szoruló lakosok körében.

Terjedjen el széles körben az egészséges életmód szemlélete és gyakorlata, minél többen sportolnak, annál egészségesebb a társadalmunk, annál nagyobb mértékben csökkenthetők egészségügyi kiadásaink és annál pozitívabbak versenyképességi- és foglalkoztatási mutatóink is.

Tevékenységek megvalósítása szempontja szerinti cél volt szabadidős események és eseménysorozatok szervezése.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A homrogdi rendezvényünket 2020. október 26-ra terveztük, korábban a Fórumon is erről tájékoztattuk a résztvevőket, de a rossz időjárás miatt egy héttel később tudtuk csak lebonyolítani a példaképes sportprogramunkat.

Nagyon jó lehetőséget kínált számunkra a Rendezvénytér, hiszen egy helyen, egymáshoz közel helyezhettük el a különböző programelemek sportfelszereléseit. Az elektromos eszközeinket és a tandem kerékpárokat a rendezvénytér mellett, egy gépkocsik elől lezárt területen használhatták a résztvevők, teljes biztonságban. Az egész rendezvény így jól átlátható, könnyebben vezényelhető és balesetmentes volt. Az időjárás kitett magáért, bár indulásnál az éjszakai eső miatt kevés sár nehezítette munkánkat.

A rendezvényen megjelent és sportolt is Juhász Gábor a település polgármestere, illetve a képviselő testület több tagja is, családostól kipróbálta sportszereinket. Legnagyobb örömünkre sok résztvevő érkezett a szomszédos Tomor községből, Hegymegről, Selyebről de Abaújszolnokról is.

A sportrendezvényünk több mint hat órán keresztül futó program, így a látogatók részletekben jelentek meg, nem pedig egyszerre.

A szabadidősport nap a következő megvalósult programelemeket tartalmazta: ökölvívás, trambulin, zumba, asztalitenisz, csocsó, tandem, röplabda, tollaslabda, kispályás labdarúgó bajnokság, buborékfoci, lézerharc, elektromos roller, segway.

 

A megvalósított programelemek részletes bemutatása

  • Ökölvívás: Erdélyi Mihály volt sokszoros válogatott, magyar bajnok ökölvívó, és sikeres edző által ismerkedtek a fiatalok a boksz sportág rejtelmeivel, lányok és fiúk, kicsik és nagyok húzták magukra a boksz kesztyűt, kiélhették minden harci szellemüket, megtanulták az alapvető felállásokat, sportági mozgásokat is.

Az ökölvívás nagyon népszerű a hátrányos helyzetű fiatalok körében, az adott élethelyzetükből történő kilépési lehetőséget is látják benne.

– Trambulin: Egy örökös mozgásélmény a gyerekek részére, egész idő alatt folyamatosan foglalt volt, a megszokott többszöri sorban állással működött.

– Zumba: Jordán Marcsi ismert zumbaoktató és táncpedagógus tartotta. A zumba egy fergeteges szórakozás, ahol a résztvevők pörgős zenére készült koreográfiákon keresztül elsajátíthatják a különböző táncok alaplépéseit, átmozgathatják izmaikat, fejleszti az állóképességet, a mozgáskoordinációt és hatékonyan formálja az alakot, nem utolsó sorban a tánc önbizalmat ad annak művelői számára.

A Zumba mindig a legkedveltebbek közé tartozik, ami nemcsak a hölgyek körében volt népszerű, egyaránt mozgásra buzdította a férfiakat is.

  • Asztalitenisz: Rendkívül közkedvelt helyszínnek bizonyult, bajnokságot ugyan nem rendeztünk, de végig pattogott a pigpong labda, többen nagyon magas színvonalon játszottak.
  • Csocsó: folyamatosan használt eszköz, korosztálytól függetlenül mindenki szívesen vette igénybe, sorbanállás is előfordult. Nagyon ügyes játékosokat figyelhettünk meg, az idősebbek megmutatták a fiataloknak, tudnak még ők is villantani.
  • Tandem kerékpár: több, kerékpározni nem tudó ember is kipróbálta a biciklizés élményét, társa segítségével, hiszen ez nem egy megszokott eszköz a kerékpárral ellentétben.

A tandem kerékpár kooperációra is nevel, nagyon jó állóképességet és mozgáskoordinációt fejlesztő sporteszköz, ami igen népszerű volt, előfordult néhány vicces helyzet, jelenet is.

– Röplabda: Kimondottan elfeledett sportágnak tűnt, de alkalmi csoportok és csapatok folyamatosan röplabdáztak, igen jó hangulatban.

  • Tollaslabda: a röplabda szünetekben megmutatkozott pár kiváló tehetség, sőt a gyerekekközött is akadtak olyanok, akik már jól ismerték a tollaslabda játékot. A legfiatalabbtól a legidősebbig mindenki be tudott kapcsolódni mindkét sportágba, és az időjárás is kedvezett nekik.
  • Kispályás labdarúgó bajnokság: négy csapat indult a bajnokságon. A játékosok bizonyították, hogy a tehetségek mindenhol fellelhetők, még a leghátrányosabb településeken is.
  • Buborékfoci: Az egyik legújabb sportőrület a buborékfoci, A pálya mérete miatt, csak 3-3 fős csapatok mérhették össze tudásukat. Nagyon élvezetes, sok nevetéssel, humoros eséssel kísért mérkőzéseket láthattunk. A buborékfoci itt is sikersportág volt,

– Lézerharc: „az első valósághű szabadtéri harci játék ami az egyének kreativitásának, küzdeni akarásának, csapattársaikhoz és persze az „ellenségeikhez” való viszonyulásának megismerése jó alapot, irányt adhat a közösség, és csapatépítéshez! igen népszerű programelem volt Homrogdon is. Az önkormányzat által odaszállított, szalmabálák adtak lehetőséget a csapatoknak, hogy  védelmükben tudják alkalmazni a játék korszerű, infravörös fénnyel kommunikáló fegyverek használatát.

– Elektromos roller: az újdonságnak számító eszköz nagyon népszerűek volt a lakosság körében.

Meglepő gyorsasággal és ügyeséggel sajátították el használatukat főleg a fiatalok.

  • Segway: a rendezvények nagyágyúi…A külső szemlélő számára egyszerúnek tűnhet a használata, de komoly koordinációs képességgel,

azon belül egyensúlyérzékkel kell hozzá rendelkezni.

Sportprogramunk keretében, a Megvalósítási Tervnek és a Cselekvési Tervnek megfelelően, példaképet kívántunk bemutatni a jelenlévőknek. Erdélyi Mihály volt sokszoros válogatott és magyar bajnok ökölvívót, sikeres edzőt, sportvezetőt, valamint az ő életútját ismertettük meg a helyiekkel.

1958-ban az Egri Dózsa színeiben kezdte, majd az Egri 2012. ITSK -ban folytatta, ez idő alatt 1964-től 1968-ig korosztályos Magyar Bajnok és tagja a magyar ökölvívó válogatottnak.

1968-ban az MTK –ban végezte sportpályafutását, hasonló sikerekkel.

1969-től a Zalaegerszegi Honvéd, a Budapesti Honvéd, végezetül a Gyöngyösi Honvéd Zalka színeiben nyert újabb felnőtt magyar bajnokságot, ezen túl több nemzetközi csapat találkozókon viselte a felnőtt válogatott mezét. Az 1970-es évektől az egri  ökölvívásban, mint szakedző adta át korábban tanultakat a fiatalabb generációk  számára.

Később, 1990-2001 között a Heves Megyei Ökölvívó Szövetség főtitkári tisztségét töltötte be, az Heves Megyei Ökölvívó szövetség  elnöke pedig 2003-tól folyamatosan, a mai napig.

A bemutatás után néhányan érdeklődtek részletek felől, kíváncsiak voltak életfilozófiájára.

Elmondta, hogy akarással, komoly célokat állítva, éveken át tartó nagyon kemény munkával, edzésekkel lehet csak komoly sportsikereket elérni. A sportot élete végéig folytatnia kell az embernek, ha nem is élsport szinten, de az egészségmegőrzés és betegség megelőzés céljából, rendszeresen, hetente legalább háromszor.

A hátrányos helyzetű, jelentős számban roma fiatalok között a labdarúgás és az ökölvívás a legnépszerűbb sportág, ezeket preferálni kell az ő esetükben.

 

A rendezvény kiválóan sikerült, a jelenlévők nagyon pozitív visszajelzéseket adtak, állították, hogy Homrogdon ilyen gazdag, színvonalas szabadidősport rendezvény még sosem volt.

Örömmel fogadták, hogy minden korosztály számára kínáltunk sportolási lehetőséget és szívesen vennék, ha máskor is hasonló programot bonyolítanánk le náluk.

Nagyon elismerően nyilatkoztak a helyiek animátorainkról, akik nagy türelemmel és hozzáértéssel végezték nem könnyű munkájukat. Szívesen vennék a Homrogdiak és a környékbeliek, ha jövőre is hasonló programot bonyolítanánk le a településen, vagy környékén.

Ezen a rendezvényen is jelen volt egy orvos,  illetve rendszeresen foglalkoztatunk 10 főt, akik a sportági helyszíneken a folyamatos fertőtlenítést végzik, ezzel a járványügyi előírásoknak minden szempontból eleget tettünk.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi, a járványügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk.

Kelt.: Eger, 2020.10.03.

 

 

A homrogdi sportprogram az alábbi sporteszközök helyszínre szállításával, igénybe vételével került lebonyolításra

 

Megvalósulási helyszín

Homrogd, Rákóczi út 4, Rendezvénytér.

 

Ökölvívás: 6 pár boxkesztyű, 1 db boxzsák, 6 db fejvédő.

Trambulin: 1 db. Egyszerre maximum 5 fős vehette igénybe.

Zumba: Jordán Marcsi vezetésével, nagylétszámú csoportos részvétellel.

Asztalitenisz: 2 db asztal, 10 pár ütő, 20 db labda. 2 fő/4 fős részvétellel asztalonként.

Csocsó: 1 db csocsó asztal, sgyszerre 4 fő vehette igénybe.

Tandem kerékpár: 5 db tandem kerékpár, 2 fő vehette igénybe egyszerre egy kerékpárt.

Röplabda: 1 db háló+5 db röplabda, csoportok és csapatok részvételével.

Tollaslabda: 1 db háló+10 pár ütő, párok részvételével.

Kispályás labdarúgó bajnokság: szabályos kialakítású pályán 5+1 fős / 6 csapat részvételével.

Buborékfoci: szabályos kialakítású pályán alkalmi csapatok részvételével. 12 db buborékfocit szállítottunk a helyszínre.

Lézerharc: 18 lézerfegyverrel, tereptárgyas pályán, 5 fős / 8 csapat részvételével.

Elektromos roller: 5 db, egy eszközt 1 fő vehetett igénybe egyszerre.

Segway: 5 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre darabonként.

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva, a programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé váltak,  körforgásszerű váltásokkal.

A résztvevők számára pihenés céljára sátrakat és sörpadokkat asztalokkal biztosítottunk.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A homrogdi sportnapon a sporteszközök használatában, a sportágak gyakorlásában a programokon 223 fő vett részt.

 

Kelt: Eger, 2020.10.03.

 

Megszakítás