6. SZ. RENDEZVÉNY

 

HEVES

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

  Időpont: 2021. június 19. 10:00-16:15.

  Helyszín: Heves város, Bermuda Sportpark, Hősök tere 1.

  Résztvevők száma:  233 fő.

  A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás, a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület képviselője.

 

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk elsődleges célja, hogy hozzájáruljunk az egészségfejlesztő testmozgások népszerűsítéséhez, a lakosság számára minél átfogóbb ismereteket tudjunk átadnia minőségi szabadidő eltöltéséhez, a megelőző – preventív – jellegű programjainkkal utat mutassunk az általános egészségügyi állapot javításához, amelynek többek között a munkaerő-piac alakulására is nagy hatásssal van. Mivel a keringési megbetegedések hazánkban is a vezető mortalitási okok között vannak, különös figyelmet fordítunk azon mozgáselemek beépítésére, melynek jelentős pozitív hatásai vannak a szív és keringési rendszer működésének optimalizálása tekintetében. Mivel javasolt élethosszig kivitelezhető rekreációs vagy szabadidős sporttevékenységet végezni, a programunk az egészségvédő testmozgásokra épül.

Az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nem minden régióban egyformán és egyenlő eséllyel érhetőek el, ezért programunk az ezekhez való hozzáférést is biztosítani szeretné.

Célunk volt Hevesen, hogy az ott élők nagy része válasszon élethosszig tartó mozgásformát, valamint az egészségfejlesztő testmozgás EU ágazati koncepciójának megvalósítása, népszerűsítése is.

Legalább 220 fő hevesi és környékbeli lakosnak élményt nyújtani, és megismertetni néhány új a szabadidősportban terjedő sportággal.

Részcélunk, hogy terjedjen él széles körben az egészséges életmód szemlélete és gyakorlata. Tevékenységek megvalósítása szempontjából cél volt Hevesen, szabadidős események és eseménysorozatok szervezése.

 

 

 1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Együttműködő partnerúnk a helyi önkormányzat, a Kulturális Központ továbbá bekapcsolódott rendezvényünkbe a Hevesi Sport Egyesület is.  A helyszín a „Bermuda Sportpark” olyan két éve épült sportpark,  amit azzal a céllal létesített pályázati forrásból az önkormányzat, hogy olyan kültéri közösségi terek álljanak a lakosok rendelkezésére, ahol minden helyi ember és valamennyi korosztály – a fiatalabbaktól az idősebbekig – aktívan töltheti el szabadidejét. Megtalálható itt pl. multifunkciós sportpálya, rekortán futópálya, fitness, gördeszka,  tornapálya is. Fontos volt és ma is az a helyi vezetés számára, hogy az aktív életvitelt, mozgásgazdag életmódot folytatók és a sportolási lehetőségek száma növekedjen a városban, a lakosság egészségi állapota javuljon, hogy sportolás a mindennapi életük része legyen. Fontosnak tartják a társadalmi befogadás erősödését a sport által is.

 

A hevesi sportprogram részletezése

 • Segway: ez az eszköz, ami minden rendezvényünkön csapágyasra van hajtva, itt is bizonyíítva lett, hogy elektromos sporteszközként a legnagyobb érdeklődést kiváltó sportelemben, a rendezvény leglátogatottabb használati eszköze volt.
 • Az elektromos roller ugyanolyan népszerű volt mint a segway, azzal a különbséggel, hogy a résztvevők száma itt magasabb volt, valószínüleg azért, mert egyszerűbb a technikát elsajátítani, továbbá nagyobb a rollerező biztonságérzete is. Egy kisebb rollerversenyt indítottunk a résztvevők számára, amelyet nagy örömmel vettek és lelkesen vettek részt benne.
 • A tandem is az egyik legnépszerűbb sportelem minden rendezvényünkön, ezúttal is sokan kipróbálták, főleg azoknak kiváló lehetőség ez, akik egyedül bizonytalanul, vagy egyáltalán nem tudnak kerékpározni, mert ebben az esetben elég, ha csak az egyik résztvevő képes erre.

A rendezvény egyik legmeghatóbb pillanata az volt, amikor egy látássérült fiatal életében először ülhetett kerékpárra, testvére segítségével megélhette a kerékpározás örömét, élményét.

 • Asztalitenisz: egy rendkívül népszerű programelem volt, az emberek bíztatták egymást, szurkoltak egymásnak, a játékosok pedig legjobb tudásuk szerint játszottak, váratlan és cseles megoldásokat is bemutattak, amelyekből megint nagy nevetések kerekedtek..Többen meglepően ügyesen játszottak egyes és páros formában is. Természetesen minden korosztály képviseltette magát,komplett családok álltak össze kisebb-nagyobb gyermekeik részvételével
 • Csocsó: folyamatos játék folyt a teljes sportnapon. Nagyon ügyesen játszottak, főleg a fiatalok, látszott, hogy sokan nem először csocsóznak életükben.

A hangulat végig kiváló volt az asztal mellett.

 • Tollaslabda: a rekkenő hőségben erős szél fújt, ezért nem tudtak folyamatosan tollaslabdázni a program résztvevői, de a szélcsendesebb időszakokban alkalmi párok használták ezt a sporteszközt is. Természetesen itt is vidám és vicces szituációkat szült a széllel szembeni harc, volt aki nem rettent vissza a tolláslabdától a természet ereje ellenére sem és megpróbálta a lehetetlent: szállni a tollaslabda után.
 • Buborékfoci: 3 fős alkalmi csapatok részére adódott lehetőség a játékra, mivel a terület csak 6 db sporteszközt bírt el. Jó hangulatú, sok humoros helyzetet előidéző játék folyt a rekkenő hőségben, a felmelegedett sportszert magukra öltött sportolók között.
 • Trambulin: népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a rendezvény teljes ideje alatt használatban volt, egy pillanatig sem volt üresjárat az eszköznél, főleg a fiatalok rajongtak érte, ezzel is fejlesztve koordinációs képességét, ami később transzferálhat az életük több területére is.
 • Eurobungee (óriás trambulin): olyan nagy méretű trambulin, ahol a derékra erősített gumiszalagok segítségével nagy kiterjedésű mozgások végezhetők, teljes biztonságban.

Vele ki lehet próbálni a súlytalanságot, de csak egyszerűen ugrálni is lehet. Kiválóan fejleszti a térben való tájákozódást testünk esetében. A súlyhatár széles skálán mozog: 15 és 80 kg-os testsúly között használhatóak az ugróasztalok gumikötéllel, így szinte bárki élhet ezzel a kitűnő fizikai aktivitást nyújtó sportszerrel!

 • Futóverseny: rendeztünk a jelentkezők részére 100-800 méteres távokon, korosztálytól függően. A hozzátartozók hangos biztatása közepette minden erejüket beleadták a versenyzők, feltünt néhány igazi tehetség is. Tehetség kutatás, fellelés céljára kiváló alkalom volt ez Kovács Gyula sportszakember számára. A dobogós csapatok éremdíjazásban részesültek, aminek a részvevők nagyon örültek.

Egy ember több lehetőséget is igénybe vett a sportnap folyamán, volt, aki minden sporteszközünket kipróbálta.

 

A sportrendezvény során bemutattuk a jelenlévőknek példaképként Kovács Gyulát, az országhatárokon túl is ismert hevesi sportembert, atlétika szakembert.

A vele készült riportból a résztvevők megtudhatták, hogy Kovács Gyuláról köztudott: nehéz sorsú indulás után igen nagy magasságokba küzdötte fel magát a sport területén, kemény munkával és rengeteg szorgalommal nyert országos bajnokságokat. Az 1975-ben alapított Hevesi Sportegyesületet, elnökként Kovács Gyula 2007-től irányítja. Az azóta eltelt időben több mint a duplájára, 12-re gyarapodott a HSE „portfóliója”, szakosztályainak száma.

Ez egy igen értékes dolog, hiszen egy 12 000 lakosú kisvárosban minden 1000 emberre jut egy szakosztály, ami példa nélküli az országban. Minden szakosztályban a versenysport mellett kiemelkedő feladat a hátrányos helyzetű és a HH-s helyi fiatalok és felnőttek sportoltatása, egészségszintjének emelése, erre különös gondot fordítanak. A legsikeresebb az atlétika szakosztály, amelynek egyben vezetőedzője is Kovács Gyula, akinek tanítványai nem csak megyar bajnoki címekkel rendelkeznek, hanem európa-bajnoki érmek tulajdonosai is.

A jelenlévők jelentős része nem tudott arról, hogy honnan hová küzdötte fel magát, milyen kiváló sporteredményeket érnek el a sportegyesület tagjai. Bár sokan ismerik őt, azt nem tudták róla a jelenlévők, hogy a HH-s fiatalok és felnőttek számára ingyen tart rendszeres atlétika edzést, ugyanolyan lelkesedéssel és színvonalon, ahogy híres és eredményes sportolói esetében.  Életútja példa lehet minden hevesi fiatal számára, ami azt is bizonyítja, hogy sok-sok munkával és akarattal bármi elérhető, de kell hozzá pontos célállítás, amit évekig tartó megalkuvás nélküli, kitartó munka követ. Ilyen hozzáállás szükséges a társadalmi integrációra szorulók esetében is ahhoz, hogy megszünjön szeparáltságuk, kirekesztődésük.

Kovács Gyula felhívta a jelenlévők figyelmét a rendszeres sportolás egészséget védő hatására, az életminőség javításának szükségességére, a társadalmi befogadás fontosságára a sportban is. A rendszeres sporttal megelőzhetők a korai, életminőséget rontó betegségek, miközben jó lelki hatásai miatt az egészségben eltöltött évek száma jelentősen növelhető.

Úgy véljük, hogy a példakép, helyi hős, sikeres életutat bejáró helyi lakos bevonása a programba, példaképként való bemutatása erősítette a bizalmat a résztvevők körében, ez hosszabb távon sikertényező is lehet a problémakör megoldásában.

 

A Hevesen megvalósított minden programelem népszerű volt, a lebonyolítás sikeres és színvonalas, nagy érdeklődést tanusítottak a résztvevők, kiváló hangulatban telt a rendezvény.

Az önkormányzat részéről Sveiczer Sándor polgármester úr, a Kulturális Központ igazgatója  Balogh Margit, és a környező településekről több képviselő is megtisztelte rendezvényünket.

 

Bízunk abban, hogy a Hevesen és környékén élők rendezvényünk és fórumunk hatására minél nagyobb számban választanak maguknak olyan sportmozgásformát, szabadidős vagy rekreációs sporttevékenységet, amit itt ismertek meg és amit élethosszig gyakorolhatnak rendszeresen.

 

A hevesi rendezvényen is jelen volt egy orvos, illetve és egy 10 fős csapat, akik a programhelyszíneken a folyamatos fertőtlenítést végezték, így a járványügyi előírásoknak minden szempontból megfeleltünk.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi, a járványügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése, lebonyolítása és utómunkálatai során  végig betartottuk.

 

Kelt.: Eger, 2021. június 19.

 

 

 A programterv az alábbi megvalósítási részletezés alapján készült

 

Megvalósulási helyszín

Heves város, Bermuda Sportpark, Hősök tere 1.

 

A rendezvény helyszínére az alábbi eszközparkot szállítottuk ki és használtuk a sportnap lebonyolítása során.

 

Segway: : 5 db 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Elektromos roller: 10 db 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Tandem: 5 db tandem kerékpár, 2 fő vehette igénybe egyszerre.

Asztalitenisz: 2 db asztal, 10 pár ütő, 20 db labda. 2 fő/4 fős részvétellel.

Csocsó: 1 db csocsó asztal, egyszerre 4 fő használhatta.

Tollaslabda: 1 db háló+10 pár ütő, párok részvételével.

Buborékfoci: 10 db buborékfoci, 2 db kapu készlet hálóval.

Trambulin: 1 db, egyszerre maximum 5 fős részvétellel, testsúlytól függően.

Eurobungee (óriás trambulin):  a területen felállított aszközt kölcsön kaptuk a rendezvény idejére.

Futóverseny: 1 db rajtpisztoly, 1 db célszalag, érmek.

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé váltak,  körforgásszerű váltásokkal.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A hevesi példaképes rendezvényünkön összesen 233 fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

 

Megszakítás