14. SZ. RENDEZVÉNY

 

Füzesabony

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

 

Időpont: 2021. szeptember 23. 10:00-14:00

Helyszín: 3390 Füzesabony, Szabadság út 37. Városi Sportcsarnok

Résztvevők száma: 139 fő.

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás, a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület képviselője.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A füzesabonyi példaképes sportprogramunk célja, hogy a szabadidősport előnyeit, egészségjavító lehetőségeit, a sport adta integráció opcióit bemutassuk,  főleg hátrányos helyzetűek, különösen  a halmozottan hátrányos helyzetűek, mozgásukban korlátozott, és fogyatékkal élő embertársaink számára. Ahogyan a legtöbb beszámolónkban is megemlítjük, az ellátó rendszer híján van a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szabadidős szakembereknek, az ehhez szükséges eszközparknak és általánosságban véve a szervezett és tervezett sportos foglalkozásoknak.

Mivel jellemzően inaktív életet élő, a élethelyzetüknél fogva kiszolgáltatott embercsoportokról beszélünk, akik számára ugyanolyan szükséges lenne beiktatni a hétköznapjaikba                                          a szabadidősportot, mert egészségjavító és fejlesztő jellegű. Alternatívát kínálunk nekik a szabadidősport és a társadalmi felzárkóztatás területén is. Programjaink széleskörű lehetőségek tárházát mutatják be a jövőben is számukra, amellyel tanácsokkal tudjuk ellátni az ellátásban dolgozó szakembereket is a fogyatékkal élők biztonságos sportoltatását illetően, valamint a forrásaikból elérhető eszközparkra is rálátást tudunk biztosítani, jelen rendezvényeinken pedig az ellátottak korlátlanul használhatják azokat.

A rendezvény további célja az esélyegyenlőségre való törekvés is egyben. Az átlag állampolgárok különböző egzisztenciális hátterüknél fogva olyan szabadidős tevékenységet használhatnak ki, amilyet szeretnének. A halmozottan hátrányos helyzetű embertársaink számára azonban ezek elérhetetlennek tűnnek, az innovatív eszközökről pedig gyakorlatilag nincs tudomásuk a rendszerben dolgozóknak sem.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Fogadó szervezetünk a  Füzesabony-Szihalom Szociális, Család és Gyermekjóléti Központ,  Veres Péter igazgató  képviseletében, velük együttműködési megállapodást kötött sportszövetségünk.

A rendezvényen az alábbi Heves megyei intézmények gondozottjai vettek részt:

  • Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Füzesabony
  • Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Andornaktálya
  • Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Támogatott Lakhatás
  • Füzesabony-Szihalom Szociális Család-és Gyermekjóléti Központ
  • Mónosbéli Gyermekotthon
  • Pétervására HMGYK Gyermek Otthon
  • Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ Egerszalók

A rendezvény közvetlen helyszíne egy minden igényt kielégítő sportcsarnok, a mellette található, korszerű műfüves labdarúgó kispálya, és annak környezete. A résztvevő fogyatékkal élők érdeklődve várták, hogy milyen sporteszközöket tudnak majd kipróbálni. Már érkezéskor segítettek bepakolni a sportszereket, kis köszöntő és eligazítás után pedig bírtokba is vehették a játékteret.

A füzesabonyi példaképes szabadidősportnapon – igazodva fizikai és mentális állapotukhoz –

a következő programelemeket tártuk a résztvevők elé: segway, tandem kerékpár, asztalitenisz, csocsó, buborékfoci, lengőteke, darts, váltóverseny, büntető rúgó verseny.

A segway, a tandem kerékpár, a buborékfoci és a lengőteke szabadtéren került megrendezésre,

a többi programelemet a sportcsarnokban bonyolítottuk le.

 

A füzesabonyi sportprogram részletezése:

A segwey nagy népszerűségnek örvendő sporteszközünk, használata ugyan nem a klasszikus területen valósult meg, de kellő elővigyázatosság mellett, a műfüves terepen is kiválóan használhatóak voltak, és természetesen most a fogyatékkal élők körében is nagy népszerűségnek örvendett. A tandem minden résztvevő számára különleges élményt jelentett. A különlegességet a fogyatékkal élők számára az jelenti, hogy az ép emberekkel együtt sportolhatnak, és újfajta szabadságot élhetnek át, a segítők számára pedig azt, hogy rengeteget tanulnak bátorságról, kitartásról, optimizmusról, és arról, hogy teljes értékű emberek a fogyatékkal élők is.                                Több, a hangulatot javító humoros helyzet is előfordult a nap során. Igazi élmény ez kicsiknek és nagyoknak egyaránt, sokan köszönték, hogy ilyen élményben lehet részük. A buborékfoci bajnokság a műfüves pálya egyik felén lett kialakítva. Újabb programelemként -kisebb fiatalokból álló csapatokat létrehozva- kapura rúgással, bajnokságban döntötték el tudásukat.

A résztvevők hatalmas izgalommal használták a buborékot, mint újdonságot, a siker nem maradt el, hiszen nagy örömüket lelték benne. Az asztalitenisz igazi csaták helyszíne, igencsak sikeres eszközünk, a gondozottak bíztatták egymást, hangosan szurkoltak,  az éppen játszók pedig legjobb tudásukat beleadva játszottak. A csocsó népszerű időtöltést nyújtó játék volt itt is, játék közben fejlesztik a reakció idejüket, ami a csapatszellemet is erősíti bennük, de a csocsóban az a legjobb, hogy bárki ráérezhet, nem kell profi szinten játszanunk ahhoz, hogy élvezhessük. Itt is sokan használták, folyamatos játék volt egész nap. A hangulat végig kiváló volt az asztal mellett és környékén is, mivel sokan, főleg akik fogyatékosságuknál fogva nem tudtak bekapcsolódni, szurkoltak társaiknak. Helyi lehetőség volt szabadtéren a lengőtekére, ami egy nagyon érdekes, élvezhető rekreációs játék, mindenki játszhatja, még egymagában is. A jelen lévő fogyatékossággal élő intézményekben élők, ezt sokszor helyben gyakorolhatják is, ami megmutatkozott a sportnapon.  A dartsot a sportcsarnokon belül helyeztük el, kellő felügyelet mellett, versenyt is meghírdettünk, amire többen jelentkeztek. Kiválóan fejleszti ez a játék a finomkoordinációt, ami azért fontos, mert ez a motoros képesség a fogyatékkal élők nagy részénél nagyon alacsony szintű. A sportcsarnokban változatos eszközrendszerrel megrendezett váltóverseny szintén közönségsikert aratott. Egyszerre négy, nyolc fős csapat versenyzett, továbbjutásos rendszerben. A programelem csapatépítő szerepét, a sokszínű eszközhasználatot és a kiváló hangulatot érdemes kiemelni ennek a versengésnek az esetében. A büntető rúgó verseny és a kosárra dobó verseny hagyományosan sok résztvevővel zajlott. Kieséses rendszerben bonyolítottuk le, sok jó kísérletet tettek a résztvevők. A sportra fogyatékai miatt nem képes jelen lévő gondozottak is szurkoltak, ingergazdag környezetbe kerültek néhány órára, ami pillanatnyi életminőségüket javíthatta.

Legfontosabb feladatunk a fogyatékkal élő emberek „kimozdítása” és az egészségmegőrző szabadidős sportolásra való motiválás!

A sportprogram során Erdélyi Mihály egy beszélgetés keretében bemutatta a jelenlévőknek példaképként Nánási Istvánt, aki a Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény lakója, fogyatékkal élő gondozottja. Rendszeresen edz és sikeresen versenyez több sportágban is.

A Füzesabony helyszínen összevont, Heves megyei intézmények részvételével lezajlott, fogyatékkal élőknek szervezett Speciális Olimpiai, Paralimpiai és egyéb sportrendezvények eredményes résztvevője.

Nánási István az egészségi állapotában korábban bekövetkezett változás és nagyfokú súlyosbodás ellenére minden megyei és országos speciális sportversenyen kiemelkedő sportteljesítményt nyújtott az alábbi sportágakban: asztalitenisz, atlétika, boccia, kosárlabda és labdarúgás terén, ezért méltó példakép lehet az összes Magyarországi hátrányos helyzetben, fogyatékkal élő sorstársai számára. A jelenlévőknek elmondta, hogy mindenkinek ajánlja a neki éppen megfelelő, általa űzhető sportágat, de bármely fizikai aktivitást is. Ő már nem tud meglenni sport nélkül, mióta rendszeresen edz, életminősége, életszemlélete hatalmas, pozitív irányú változáson ment keresztül. Azóta minden szebb, színesebb körülötte. Példakép jelölése az intézmény vezetés javaslata alapján történt meg, amit ő komoly elismerésként élt meg.

Elmondások szerint induláskor még ösztönözni kellett nagyon sok lakót, hogy részt vegyenek ezen a rendezvényen, de a program végére mindnyájan egyöntetűen azt mondták, hogy nagyon jól érezték magukat, és kár lett volna nekik kihagyni. Utólag az is kiderült, hogy a lakótársak élménybeszámolója után már az is bánta, aki mégsem tartott társaival. Abban reménykednek a gondozottak, hogy még részt vehetnek hasonló szervezésű sportnapon és kipróbálhatnak még számukra ismeretlen dolgokat, sporteszközöket.

A Füzesabonyban lebonyolított minden programelem népszerű, sikeresnek és színvonalasnak minősíthető, nagy érdeklődést tanusítottak a résztvevő fogyatékkal élők, de a bekapcsolódó kísérők is aktívak voltak. Nagyon jó hangulatban telt ez a példaképes rendezvényünk is.

A rendezvény magas szinten elérte többszörös célját.

A füzesabonyi rendezvényen is jelen volt az általunk delegált orvos, aki készenlétben állt az esetleges balesetek kezelésére, illetve felügyelte a járványügyi szabályok betartását.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi, a járványügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése, lebonyolítása és utómunkálatai során  végig betartottuk.

 

Kelt.: Bogács, 2021. szeptember 23.

 

 

 

A programot az alábbi eszközrendszerrel valósítottuk meg

 

Megvalósulási helyszín: 3390 Füzesabony, Szabadság út 37. Városi Sportcsarnok

A rendezvény helyszínére az alábbi eszközparkot szállítottuk ki és használtuk a sportnap lebonyolítása során.

 

Segway: 5 db 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Tandem: 5 db tandem kerékpár, 2 fő vehette igénybe egyszerre.

Asztalitenisz: 2 db asztal, 10 pár ütő, 10 db labda. 2 fő/4 fős részvétellel.

Csocsó: 1 db csocsó asztal, egyszerre 4 fő használhatta.

Buborékfoci: 6 db buborékfoci, 2 db kapu+háló rendelkezésre állt.

Lengőteke: a helyiek bocsátották rendelkezésre.

Darts: 2 db tábla, 10 db toll,

Váltóverseny: 4 db focilabda, 4 db röplabda, 4 db kosárlabda, 10 db szivacslabda,

10 db karika, 30 db jelzőbólya, 4 db pingpongütő, 4 db pingpong labda.

Büntető rúgó verseny: 3 db focilabda.

Kosárra dobó verseny: 3 db kosárlabda.

 

Az egyenlő hozzáférés elvét megtartva, a programhelyszínek csoportonkénti ütemezésével és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé váltak,  körforgásszerű váltásokkal oldottuk meg ezt a problémát.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok a gondozók és a szakmai megvalósítók felügyeltek.

A füzesabonyi, fogyatékkal élőknek szánt példaképes rendezvényünkön összesen 139 fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

Kelt: Bogács, 2021. 09. 23

Megszakítás