11. SZ. RENDEZVÉNY

 

Etes

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, ÉS ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

Helyszín: 3136 Etes, Etesi Sportpálya

Időpont: 2021. augusztus 28. 10.00-16.15.

Résztvevők száma: 230 fő

A beszámolót összeállította: Heinrich Tamás, a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület képviselője.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

Rendezvényünk célja ezúttal is a szabadidősport népszerűsítése, az elérhető minőségi szabadidő eltöltése, az egészséges életvezetés kialakítása, a rendszeres testmozgás promotálása, annak egészségjavító és – megtartó hatásának növelése. Az Észak-Magyarországi régióban élő halmozottan és hátrányos helyzetben élő lakosság, a fogyatékkal élők, szépkorúak, mélyszegénységben élő családok és gyermekeik számára példamutató és ösztönző helyi példaképek bemutatása, motiváló sportesemények szervezése.

A fórumon is elhangzott tájékoztatóban kiemelt célunk, hogy a lakosság minél több sportolási lehetőséggel és mozgásformával ismerkedhessen meg, és megszerzett ismereteikkel másokat is bevonjanak a szabadidősportba, amelynek közösségépítő, illetve megtartó hatása is van. A sikeres kommunikáció elengedhetetlen része a rendezvényeink propagálásának, így a fogadó szervezeteket a fórumokon tájékoztatjuk a várható projektelemekről.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Augusztus 11-i fórumon Erdélyi Mihály felvetette egy labdarúgó torna megrendezésének lehetőségét a sportnap idejére. A rendezvényre ezt sikerült megszervezni, ebben segítségünkre volt Cseh Bence, Máté Gábor és Pospisil Patrik, akiknek megköszönjük, hogy besegítettek az előkészítésbe, a csapatok toborzásába.

A bajnokságon hat csapat indult (MASBAU Salgótarján, Bianco Neri, Züllött Cimborák, VGÜ Salgótarján, Csontdarálók Etes, Etesi Öregfiúk), két csoportban zajlottak a mérkőzések, majd keresztben játszással döntötték el a helyezések sorsát. Ez összesen kilenc mérkőzést jelentett.

A játékidő minden esetben 2×10 perc volt. Népszerű volt a bajnokság, jelentős nézőszszám mellett folytak a mérkőzések. A bajnokságot a MASBAU nyerte, második az Etesi Öregfiúk csapata lett, harmadik helyen a Bianco Neri csapata végzett. Éremdíjazás volt, de több különdíjat is átadtunk. Ugyanolyan magas színvonalú, jó hangulatú focitornát sikerült megrendeznünk, mint amilyen a korábbi mátraterenyei sportnapon volt.

A programunkban lehetőséget biztosítottunk a következő eszközök használatára: buborékfoci, asztalitenisz, csocsó, trambulin, lézerharc, eletromos roller és segway, valamint tandemkerékpározás. Az etesi Önkormányzat hatalmas szénabálákat biztosított számunkra a lézerharc pálya felépítéséhez, melyet egy kiváló taktikai harchoz terveztünk meg. Minden egyes beszámolónkban meg kell említeni, hogy a mozgásos-taktikai-csapat játékok annyira népszerűek, hogy a rendezvényeink végén még mindig jelentős számú csoportok állnak sorban, hogy újra és újra használhassák.. A kispályás labdarúgó események közepette a pihenő csapatok végül is semmit sem pihentek, mert azonnal átnyergeltek a buborékfocira, és szinte megállás nélkül futballoztak tovább ezen a játéktéren. A trambulinban artista iskolába járó fiatalok is megjelentek, akik elképesztő ügyességel mutatták be a gyakorlatokat, így a kisebb gyereket mágnesként vonzották a látottak. Itt is ki kell emelni a példaképek szerepét, hiszen mind a felnőttek, mind a gyerekek példák nyomán kapcsolódnak be minden mozgásos tevékenységbe. Az asztalitenisz és csocsóasztal egymás tőszomszédságában volt elhelyezve, így a nyertes párosok vándoroltak az asztalok között, kiválóan átfedték egymást a programelemek  Másik nagy népszerűségnek örvendő eszközeink, az elektromos rollerek és segwayek használata ugyan nem a klasszikus sík területen valósult meg, de a kellő elővigyázatosság, és az animátoraink magas fokú képzettségének köszönhetően a füves terepen is kiválóan használhatóak voltak, és természetesen megint méltán nagy népszerűségnek örvendtek. Igazi élmény ez kicsiknek és nagyoknak egyaránt, sokan köszönték, hogy ilyen élményben lehet részük.

A rendezvényen szinte nem volt megállás és üresjárat, a klasszikus labdarúgás mellett állandó mozgásban és játékban voltak a lakosok. A hátrányosan érintett lakosok, különösen a fiatalok nagyon élvezték a sportszereink által nyújtott lehetőségeket, javarészt ők használták a legtöbbet az eszközöket, ami ismételten megmutatja, hogy nagy az igény a sporttal és mozgással történő szabadidő eltöltésre a hátrányos helyzetű csoportok körében is.

A sport közösségépítő ereje itt is megmutatkozott, a kispályás focin résztvevő csapatok ugyanabban a felállásban álltak ki egymás ellen

a rendezvényünk által biztosított eszközök használatakor is, hatalmas szurkolások közepette.

Az etesi zumbások színvonalas produkciót nyújtottak, igen sok fiatalt sikerült a sporttánc rejtelmeibe bevezetni, komoly fizikai terhelés mellett. Értékes programelem volt a rendezvényen.

A sportprogram során bemutattuk a jelenlévőknek példaképként Radics István futballistát, aki etesen született, ahol megismerkedett a labdarúgás technikai és taktikai alapjaival, tehetségét hamar felismerték. 13 évesen Ceredre, majd 15 évesen Salgótarjánba, az SBTC-be igazolt, ahol fiatalon, 17 évesen már bemutatkozott az NB II-es felnőtt csapatban. Itt, ezen a szinten hosszú, sikeres pályafutást mondhatott magáénak. Edzői végzettséggel is rendelkezik, edzősködik a helyi csapatnál, ő maga pedig kispályás labdarúgásban 52 évesen is sportol, rendszeresen mérkőzést játszik a Salgótarjáni VGÜ csapatában. A jelenlévőknek elmondta, hogy az embereknek az egészségük megőrzése érdekében fontos, hogy rendszeresen mozogjanak, sportoljanak, különben idő előtt több betegség is elérheti őket, ami megrövidíti életüket, rontja életminőségüket.

A fiataloknak azt üzente, hogy az egészségmegőrzésen túl azért is érdemes rendszeresen és jó minőségben sportolni, mert a sport által egy más, különleges világba kerülhetnek, ami szerencsés esetben, sok befektetett munkával kitörést jelenthet a HH-s települések HHH-s tagjai számára.

Radics István az etesi rendezvényen is részt vett, focizott a labdarúgó bajnokságon, csapattársaival pedig aktívak voltak sporteszközeink kipróbálásában is. A példakép, sikeres életutat bejáró helyi lakos bevonása a programba, erősítette a bizalmat a rendezvényen résztvevők körében, ez hosszabb távon sikertényező is lehet a problémakör megoldásában.

 

A rendezvény szakmai szempontból ismét sikeresnek bizonyult, a létszám ezúttal is megfelelő volt. A rendezvényt megelőző helyszínbejárás és fórum alatt már kialakult egy előzetes várakozás a programunkhoz való hozzáállásban, mert ebben a régióban talán még kevésbé van lehetősége a lakosoknak bármilyen sportolási lehetőséghez jutni a futballon kívül. Az ügyesebb és tehetségesebb fiatalokat beszippantja a legközelebbi város, a jobb megélhetés reménye, így a példaképek is messzebb kerülnek a felnövekvő generációktól.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat ezen a rendezvényen kiemelten fontosnak minősültek, az előkészítése és lebonyolítása során végig betartottuk azokat, a járványügyi szabályoknak megfelelően fertőtlenítő pontokat és orvost biztosítottunk a rendezvényen.

 

Kelt.: Eger, 2021. augusztus 28.

 

 

A programterv az alábbi megvalósítási részletezés alapján készült

 

Megvalósulási helyszín:

3136 Etes, Etesi Sportpálya

 

Focilabda: 10 db.

Segway: 5 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Elektromos roller: 10 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Tandem kerékpár: 5 db, 2 fő vehette igénybe egyszerre.

Asztalitenisz: 1 db asztal, 10 pár ütő, 20 db labda. 2 fős/4 fős részvétellel.

Csocsó asztal: 1 db, egyszerre 4 fő használhatta.

Buborékfoci: 10 db + 2 db kapu készlet hálóval.

Trambulin: 1 db, testsúlytól függően egyszerre maximum 5 fős részvétellel.

Lézerfegyver: 18 db.lézerfegyverrel, 5-6 fős csapat részvételével 

Zumba: helyiek bemutatója, a színpadot és a hangosítást az etesiek biztosították.

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszíneket csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé tettük,  amit körforgásszerű váltásokkal oldottunk meg.

A résztvevők számára pihenés céljából, sátrakat, sörpadokat asztalokkal biztosíítottunk. 

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket a kiképzett animátorok és a szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

Az etesi ipéldaképes komplex rendezvényünkön összesen 230 fő jelent meg, mindannyian igénybe vették sportszolgáltatásainkat.

Kelt: Eger, 2021. 08. 28.

 

Megszakítás