2. SZ. RENDEZVÉNY

 

EGER

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, VAGY ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

Helyszín: Eger, Kemény Ferenc Sportcsarnok és Érsekkert területe

Időpont: 2018.10.18. 10:00-16:15 óra.

Résztvevők száma: 226 fő.

A beszámolót összeállította: Kertész Balázs dr. Bátorfi Team képviselő.

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk kiemelt célja nemcsak Eger lakosságának a rendszeres testmozgás egészségjavító és megtartó hatásaival összefüggő ismeretek átadása, tevékenységek bemutatása volt. Mivel megyei jogú városban volt megtartva az program, ahol az általános szabadidős tevékenységek lehetőségei az átlagnál könnyebben elérhetőek, kiemelt figyelmet fordítottunk a fogyatékkal élők tájékoztatására és foglalkoztatására is, hiszen azok számára, akiknek nincs lehetőségük szervezett kereteken belül sportolni, nehézséget jelent a mindennapokban a szabadidő hasznos és minőségi eltöltése, rekreatív folyamatokban való részvételük, így az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyeik is csökkennek. További célunk volt, hogy az esélyegyenlőséggel, a hátrányos helyzetű lakossággal foglalkozó egyesületek, civil szervezetek összekapcsolódhassanak a rekreációban dolgozó szakemberekkel, így segítve a fogyatékkal élő embertársaink életminőségének javítását. Ennek a jó példája valósult meg a rendezvényünkön, a FODISZ és tagszervezetei részvételével az egri körcsarnokban és az azt körbevevő Érsekkert kijelölt területén lebonyolított programunkban.

A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A csarnok előterében regisztráció során a jelenléti íveket pontosan töltötték ki a projekt szakmai megvalósítói.

Az előzetesen felmért területek helyszíne minden szempontból kiválónak bizonyult a program sikeres megvalósítására, de nagyobb feladatot jelentett az egészséges és fogyatékkal élők sportolási különbségeinek megoldása. Mivel egy nagyszerű létesítményben (az egri körcsarnok) és az érsekkerti zöld felület egymáshoz közel helyezkedtek el  a programelemek fedett és szabadtéri helyszínei, (ütemezett rotációval) nagymértékben megkönnyítette az átjárhatóságot és ütemezéseket a programelemek helyszínei között.  A helyszínek előkészítését a szerződött rendezvényszervező, a Dr. Bátorfi-Agria Kerékpár és Triatlon Klub szakemberei és mentorai, valamint a projektben résztvevő szakmai megvalósítók végezték, az előzetes tervek szerint, a megszokott precizitással, szakértelemmel és kiemelt felelősséggel.

A sportprogram egri elemei voltak a sportcsarnok belterületén: játékos sportvetélkedők, ügyességi sorversenyek melyekre vegyes nevezéssel lehetett elindulni, csocsó, asztalitenisz, fitnesz bemutató. A népszerű buborékfoci, trambulin, segway, elektromos roller, tandem, kerékpár túra az Érsekkert lezárt területén zajlott le. A lézerharcot és az íjharcot most nem szerepeltettük a programban, időhiány és az infrastukturális és a fogyatékkal élők, résztvevők célcsoportja számára veszélyes lett volna. A küzdőtéren megtartott fitnesz bemutatóra sokan kíváncsiak voltak, hiszen a városi ember szabadidős tevékenységeinek egyik közkedvelt témáját érintették,ugyan csak a küzdőtéren speciális csörgőlabda bemutató zajlott a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületének bemutatásával. Az előtérben elhelyezett asztalitenisz asztal és csocsó végig foglalt volt, szinte bérelt helyek alakultak ki a mérkőzések során. Az egri turisztikai élet megszokott eleme az elektromos sporteszközök használata, így a segway és elektromos roller egerben magától értetődőnek tűnt, de népszerűségéből ez semmit nem vont le. A tandem és kerékpár túra Eger egyik legszebb zöld parkján, az Érsekkerten át vezetett, amely minden helyi lakos szíve csücske, bármilyen szabadidős tevékenységről is legyen szó.

 A résztvevőknek bemutattuk egri példaképként Szabó Tibor olimpikont, mozgássérült sportolót, hogy szűkebb és tágabb környezete vegyen róla példát egészségtudata, sportemberi nagysága és életszemlélete kapcsán. (Különösen a fiatal fogyatékkal élőknek volt tanulságos a példa.) Az interjút dr. Honfi László szakmai megvalósító készítette. Az Egerben élő Szabó Tibor, aki paralízis miatt lett mozgássérült, atlétikában (súlylökés) és ülő röplabdában sportolt igazán magas szinten. 1970 körül kezdett el sportolni Egerben. Szinte minden sportágat kipróbált, azonban az ülőröplabda és az atlétika tetszett neki igazán. Atlétikában a súlylökés volt a fő erőssége, továbbá diszkoszvetésben ért el eredményeket. Az 1984-es paralimpiára nehezen ment a kvalifikáció, hiszen nagyon magas szintet kellett elérni. Fél évvel az utazás előtt sikerült megdobnia a szintet, azonban a felmérő nem volt hivatalos. A legutolsó alkalommal 5 centiméterrel maradt el az utazási szinttől, azonban a vezetőség tagjai addigi eredményei alapján beválogatták. Hamarosan bebizonyosodott, hogy helyesen döntöttek, hiszem New Yorkban súlylökésben paralimpiai bajnok lett. A pédakép bemutatását a jelenlévők nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták, a programelem igen sikeresnek bizonyult.

Minden esélyegyenlőségi, környezetvédelmi, közegészségügyi és közbiztonsági jogszabályt a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottunk.

Összességében igen jó hangulatú, jól szervezett programot sikerült megvalósítani az egri körcsarnokban és környékén, nagy és emlékezetes élményt nyújtva a résztvevőknek.

Kelt.: Eger, 2018. október 18.

Megszakítás