3. SZ. RENDEZVÉNY

GARANTÁLT SPORTPROGRAM

TISZANÁNA

SPORTÁGVÁLASZTÓ és SPORTSZERBEMUTATÓ, SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

Időpont: 2018. szeptember 08. 10:00-16:15.

Helyszín: Tiszanána, Piactér és környéke, 14 program elem lett megvalósítva

Résztvevők száma: 248 fő.

A beszámolót összeállította: Farkas Tibor VEXTON KFT képviselő.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk elsődleges célja az volt, hogy hozzájáruljunk az egészségfejlesztő testmozgások népszerűsítéséhez, a lakosság számára minél átfogóbb ismereteket tudjunk átadni a minőségi szabadidő eltöltéséhez, a megelőző – preventív – jellegű programjainkkal utat mutassunk az általános egészségi állapot javításához, amelynek többek között a munkaerő-piac alakulására is nagy hatása van. Mivel a keringési megbetegedések hazánkban is a vezető mortalitási okok között vannak, különös figyelmet fordítunk azon mozgáselemek beépítésére, melyeknek jelentős pozitív hatásai vannak az szív és keringési rendszer működésének optimalizása tekintetében. Mivel javasolt élethosszig kivitelezhető rekreációs vagy szabadidős sporttevékenységet végezni, a programunk az egészségvédő testmozgásokra épül. Az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nem minden régióban egyformán és egyenlő eséllyel érhetőek el, ezért programunk az ezekhez való hozzáférést is biztosítani szeretné. Az egészségtudatosság idegen fogalom a kevésbé fejlett régiókban, de állandó jellegű érzékenyítéssel, tájékoztatással és mindenki részére elérhető folyamatosan megszervezhető szabadidős rendezvényekkel el lehet indítani egy szemléletváltást a lakosság körében.

Célunk volt itt is legalább 220 tiszanánai és környékbeli lakosnak olyan komplex programban való részvételt biztosítani, melynek során mindenki kiválaszthatta a számára megfelelő szabadidős mozgásformát.  Annak érdekében, hogy minél többen jelenjenek meg, igénybe vettük a Fekete István Könyvtár, Kulturális és Szabadidő Központ igazgatójának segítségét és a helyi Ifjúsági Értékőr csoport is bekapcsolódott a rendezvény népszerűsítésében. Ezen kívűl Interneten, a település hirdetőtábláin és egyéb helyi csatornákon, a lakosság számára meghívókat juttattunk el.

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A harmadik, garantált sportprogram rendezvényünkre is, melyet Tiszanánán rendeztünk meg, az előzetes felmérés, felkészülés során kialakítottuk az aktuális és percre pontos menetrendet, kijelölt átjárható, ütemezhető program helyszíneket és mindenkinek meghatároztuk, körül írtuk feladatkörét. Tájékozódásul a helyszínrajz segítségével minden sportfoglalkozás pontos helyét kijelöltük. Az előző eseményektől eltérően ahol nagy terkben gondolkodhattunk itt a központi helyszín nem volt túl nagy, ennek ellenére a településen sikerült minden sportprogramnak megfelelő helyet találni, ennek ellenére a  programhelyszínek elhelyezése, kiépítése nem volt könnyű feladat ezért kicsit tömörítve lettek a programok megvalósítási pontjai és pontosabb ütemezést kívántak a körforgás megvalósításához.

A helyszínek előkészítését a polgármesteri Hivatal  dolgozói, a rendezvényszervező animátorai, valamint a projekt szakmai megvalósítói végezték, az előzetes tervek alapján, kiváló színvonalon. Az előkészítést és a szervezést gyakorlottan, szakszerűen oldották meg.

A sportprogram megvalósult programelemei az eddig is preferált  fő tevéknyeségekre és sporteszközökre épültek  rá Tiszanánán is: buborékfoci, csocsó, lézerharc, íjharc, trambulin, röplabda, kosárlabda, tollaslabda, asztalitenisz, ökölvívás, zumba, segway, tandem, kerékpár túra. A lézerharc és íjászharc kiemelkedett a programelemek közül, most először láttuk nagy létszámban játszani a lakosokat, meglepő módon kiváló taktikai megbeszéléseket láttunk és hallottunk, a közösségformáló erő meghatározó módon volt jelen, ami a sporttevékenységek egyik fontos alappillére. A buborékfoci is nagyon népszerű volt ezen a rendezvényen, mivel a buborék megvédi a játékosok testét a sérülésektől, valamint igencsak igénybe veszi a koncentráló képességet. Szabó Attila triatlon edző vezetésével tandem és kerékpártúra indult el, a településen körbe, amelyben érdeklődés szintjén a tandem játszotta a főszerepet, hiszen a kistelepülések életében ez nem megszokott a kerékpárral ellentétben. A megszokott magas színvonalú zumba kivételesen nemcsak a hölgyeket vonzotta, a férfiak is szívesen beálltak közéjük, amely egyszerre volt szórakoztató és kihívás is egyben. Érdekes, hogy a tánc mint szabadidős, vagy sporttevékenység nem jut eszébe a lakosságnak, inkább szórakozásként ismerik és fordulnak felé. Elektromos sporteszközeink természetesen a megszokott érdeklődést váltották ki, hiszen egyáltalán nem ismertek ezen régióban, mindig sok kérdés érkezik felénk a használatával, beszerzésével és üzemeltetésével kapcsolatban.

A rendezvény szakmai szempontból igen sikeresnek minősíthető volt. A létszám megfelelő volt, nagy érdeklődést tanusítottak a résztvevők, az előzetes program-népszerűsítés jónak bizonyult.

A legnépszerűbb sportágak a következők voltak tiszanánai rendezvényünkön: buborékfoci, lézerharc, íjharc, trambulin, zumba, segway, elektromos roller, tandem.

Természetesen az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a mindenkori rendezvény előkészítése, szervezése és lebonyolítása során végig betartjuk.

 

Kelt.: Eger,  2018. szeptember 08.

Megszakítás