17. SZ. RENDEZVÉNY

GARANTÁLT SPORTPROGRAM

SZENDRŐ

 GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ,

SPORTSZERBEMUTATÓ ÉS SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

 

Időpont: 2020. szeptember 05. 10.00-16.15.

Helyszín: Szendrő, Strandrét.

Résztvevők száma: 251 fő.

A beszámolót összeállította: Koczka Edina a HEF Egyesület képviselője.

 

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk fő célja volt a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, megismertetése, fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása a hozzáférés javítása, különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok, fogyatékkal élők számára.  A szendrői sportprogramunkkal sportolási lehetőséget kívántunk biztosítani a több szempontból hátrányos helyzetű település lakói számára, motiválva őket a fizikailag aktív életmódra.

A sport XXI. Nemzeti Sportstratégiáról szóló, 65/2007 (VI.27)számú OGYI határozat céljai közül azt kívántuk megvalósítani, hogy az ott élők nagy része válasszon magának olyan mozgásformát, szabadidős vagy rekreációs sporttevékenységet, melyet élete végéig gyakorolhat.

Részcélként fogalmaztuk meg, hogy fejlődjön a lakosság egészségtudata, javuljon az egészsége, javuljon a szabadidősport szolgáltatása a hátrányos helyzetű térségekben, javuljanak az esélyegyenlőségek.

Tevékenységek megvalósítási szempontja szerinti cél volt az egészségfejlesztő testmozgásról szóló lakossági kampányok szervezése.

 

 1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A rendezvény helyszíne, a település központja közelében található régi strand helye, az ún. Strandrét volt, ami egy kiváló parkosított rendezvénytér, kiváló infrastruktúrával, színpaddal, áramvételi lehetőséggel, füves területtel, vizesblokkal,  mosdókkal, ami minden szempontból alkalmasnak bizonyult a program sikeres megvalósítására, hiszen egy helyen, egymáshoz közel helyezkedtek el  a különböző gyakorlóhelyek.

Megtisztelte rendezvényünket több szendrői önormányzati képviselő a polgármesterrel együtt, sőt, a roma nemzetiségi önkormányzat három képviselője is jelen volt, családostól.

A rendezvényt a fórumunkon elhangzottak mellett a Szendrői Polgármesteri Hivatal is népszerűsítette. A helyszínek előkészítését a rendezvényszervező munkatársai, és a szakmai megvalósítók közösen végezték, az előzetes tervek szerint, mint mindig, kiváló színvonalon.

A szendrői szabadidősport nap a következő megvalósult programelemeket tartalmazta: buborékfoci, lézerharc, zumba, trambulin, asztalitenisz, segway, elektromos roller, tandem, röplabda, tollaslabda, népi játékok. Egy ember több lehetőséget is igénybe vett a sportnap folyamán, volt, aki minden sporteszközünket kipróbálta.

 

A megvalósult program részletezése

 • Buborékfoci: 4 fős csapatok részére szerveztünk bajnokságot, mivel a terület csak 8 db sporteszközt bírt el. A körülszalagozott, kapuval ellátott pályán 6 csapat mérte össze erejét. Két 3 csapatos csoport körmékőzése után keresztbe játszással dőlt el a bajnokság sorsa. Ez összesen kilenc mérkőzést jelentett, 2×10 perces játékidőkkel. Minden játékos szívét-lelkét beleadva küzdött, hogy megnyerje a meccseket, ám az izzasztó harc végkimenetele a következő volt: Első lett Szendrő A csapata, akiket a kiváló csapatjáték repített a dobogó első helyére, második helyen a Szendrő C csapata végzett, a harmadik helyet a Szendrő B csapata szerezte meg. Minden csapat tagja büszke volt magára, látszott rajtuk, hogy élvezték a játékot, valószínűleg nem találkoztak még ezzel a sportággal, a foci e speciális formájával, de remekül játszottak és kipirult arcal, boldogan távozhattak a pályáról.  A dobogós csapatok oklevelet kaptak, a győztes csapat ezen felül pólót is átvehetett. Kiváló hangulat, sok nevetés kísérte az izgalmas mérkőzéseket. A bajnokság után további érdeklődők is kipróbálhatták a buborékfoci élményét, amivel sokan éltek is.
 • Lézerharc: 18 db lézer fegyvert vittünk ki a rendezvényre, ahol a tereptárgyakat az önkormányzat által odaszállított szalmabálák szolgáltatták. Kétszer hat fős csapatok versenyeztek egymással. Összesen 16 csapat vett részt, kieséses rendszerben, ez 16 hosszabb összecsapást jelentett. A győztes a Sasszemek csapata lett, második helyen a Kiskatonák együttese végzett, a harmadik helyet a Mesterlövészek fantázia nevű csapat szerezte meg. Az 1-3. helyezettek oklevél díjazásban részesültek, a győztes csapat tagjai pólót is kaptak melyet nagy örömmel fogadtak. A bajnokság végeztével még igen sokan kipróbálták a lézerfegyvereinket. Ez a programelem ezen a rendezvényünkön is nagy sikert aratott, a rendezvényt látogatók közül sokan még csak az interneten láttak hasonlót, így csillogó szemekkel figyelték az összecsapásokat, de a legtöbben be is álltak a harcba, így bátran kijelenthetjük, hogy a lakosság résztvevőit sikerült aktivizáni ezzel a szabadidős tevékenységgel is.
 • Zumba: A zumbát a színpad előtti téren tartottuk meg, Kaló Annamária ismert zumba oktató vezetésével, aki a színpadról vezényelte le a színvonalas és igen népszerű programot, illetve innen invitálta a szinpad köré gyülekező embereket a közös mozgásra. Az ismert zenék és jó hangulat következtében a program második részében a résztvevők közül sokan a színpadon folytatták a gyakorlást. Akik esetleg nem követték Annamária instrukcióit, azok is megmozdultak a kellemes zene hatására. Láthatóan mindenki jól érezte magát, a táncos elfoglaltság mosolyt csalt az arcokra, az embereket pozitívan feltöltötte.
 • Trambulin:a trambulin népszerűségét misem bizonyítja jobban mint az, hogy a rendezvény teljes ideje alatt használatban volt. Folyamatos sorban állás volt, egy személy akár többször is visszatért, így néhányan még az animátorral is nevetgéltek, a jó kedv itt is megfigyelhető volt.
 • Asztalitenisz: nyílt bajnokságot rendeztünk, ahol férfiak és nők együtt, egymás ellen versenyeztek. Ez is egy rendkívül népszerű helyszín volt, az emberek bíztatták egymást, a versenyzők pedig legjobb tudásuk szerint játszottak és cseles nyitószervákat is bemutattak. Minden korosztály képviseltette magát (11-61 év). 36 fő nevezett a bajnokságra, amit egyenes kiesési rendszerben bonyolítottunk le. A  győztes és a második helyezett is női induló lett.

Az 1-3. helyezettek oklevelet és pólót vehettek át. Mindenki elégedett volt, a versenyzők mosolyogva, kézfogással gratuláltak egymásnak.

 • Segway: az egyik legnépszerűbb programelemünk volt, minden eszközünk folyamatosan használatban volt. A nagy létszám miatt az animátorok feladata megnőtt, a sok eszközt használó kiképzésében és a biztonságos közlekedés betartásában. A fiatalok sokkal hamarabb elsajátították a technikát, mint a korosabbak, valószínüleg a kisebb félelmi reakciójuk miatt, illetve több fiatal is jelezte, hogy filmekben, vagy az interneten már látott hasonlót, valószínűleg ezért is várták türelmetlenül és izgatottan a mielöbbi sorra kerülést.
 • Elektromos roller: az elektromos rollerre ugyanazok érvényesek, mint a segwayre, azzal a különbséggel, hogy a résztvevők száma itt magasabb volt, valószínüleg azért, mert egyszerűbb a technikát elsajátítani, továbbá nagyobb a rollerező biztonságérzete is.
 • Tandem:a tandemet sokan vették igénybe, olyanok is akik nem tudnak kerékpározni, hiszen elég, ha csak az egyik tag képes erre, ebből adódóan több vicces helyzet is kialakult, melyen mindenki jókat derült.

Kiváló eszköz ez arra is, hogy bizonyos mozgáskorlátozottak és a látássérültek is kipróbálhatják a kerékpározás élményét ép társuk segítségével, ami a társadalmi integráció egy igen erős megnyílvánulása is.

 • Röplabda: a röplabda a hagyományos sportágak körébe sorolható. Kisebb csoportok, csapatok játszák és kiválóan szórakoznak közben. Szendrőn is ez történt.
 • Tollaslabda: kicsit mostoha sportág, de azért sikerült változó létszámú csapatot összehozni.
 • Népi játékok: A népi játékokat a helyi önkormányzat biztosította, főleg a gyerekek vették igénybe inkább ezeket a lehetőságeket. Volt például teknőből horgászás, csigafutó verseny, botvívás, óriás társasjáték, amit a kisebb gyerekek és szüleik nagyon élveztek

 

A gyerekek kellemes időt tölthettek el szüleikkel, akár barátaikkal, miközben mozogtak a jó levegőn. Itt is pozitív, mosolygós hangulatban repült el az idő. A szendrői sportprogramunk közelebb hozta egymáshoz az embereket és emellett minőségi szabadidőt is tölthettek együtt sportolással egybekötve.

A szendrői rendezvényen is jelen volt egy orvos, illetve és egy 10 fős csapat, akik a programhelyszíneken a folyamatos fertőtlenítést végezték, így a járványügyi előírásoknak minden szempontból megfeleltünk.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi, a járványügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése, lebonyolítása és utómunkálatai során  végig betartottuk.

 

Kelt.: Eger, 2020. szeptember 05.

 

 

A programterv az alábbi megvalósítási részletezés alapján készült

 

Megvalósulási helyszín

Szendrő, Strandrét.

 

Kispályás buborékfoci bajnokság: (10db) szabályos kialakítású pályán 4 fős / 4 csapat részvételével.

Elektromos roller: 10 db 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Segway: 5 db 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Tandem kerékpár: 5 db tandem kerékpár, 2 fő vehette igénybe egyszerre.

Lézerharc: 18 db. lézerfegyverrel, tereptárgyas pályán 5 fős / 6 csapat részvételével.

Trambulin: 1 db. egyszerre 5 fős részvétellel.

Asztalitenisz 2 db asztal, 10 pár ütő, 20 db labda. 2 fő/4 fős részvétellel.

Zumba: Kaló Annamária vezetésével, nagylétszámú csoportos részvétellel.

Röplabda: 1 db háló+5 db röplabda, csoportok részvételével.

Tollaslabda: 1 db háló+10 pár ütő, párok részvételével.

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé váltak  körforgásszerű váltásokkal.

A résztvevők számára pihenés céljából sátrakat, sörpadokat és asztalokat biztosítottunk

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A szendrői sportnapon a sporteszközök használatában, a sportágak gyakorlásában a programokon 251 fő vett részt.

 

Kelt: Eger, 2020.09.05.

 

 

Megszakítás