18. SZ. RENDEZVÉNY

GARANTÁLT SPORTPROGRAM

Rudolftelep

GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ,

SPORTSZERBEMUTATÓ ÉS SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

 

Időpont: 2020. szeptember 06. 12.30-18.45.

Helyszín: Rudolftelep, Játszópark.

Résztvevők száma: 127 fő.

A beszámolót összeállította: Kocka Edina a HEF Egyesület képviselője.

 

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk fő célja a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, megismertetése, fizikailag inaktiv életvitelt folytató személyek bevonása, a hozzáférés javítása különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok, fogyatékkal élők számára, továbbá az egészséges életvezetési kompetenciák fejlesztése, amely hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javításához, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételéhez a régióban. Célunk volt,  legalább 220 fő rudolftelepi lakosnak  élményt nyújtani, és megismertetni néhány új a szabadidősportban terjedő sportággal, ezáltal a jövőben minél többen sportoljanak a helyi és környékbeli sportklúbbokban. További célunk volt Rudolftelepen, hogy az ott élők nagy része válasszon élethosszig tartó mozgásformát, valamint az egészségfejlesztő testmozgás EU ágazati koncepciójának megvalósítása, népszerűsítése is.

 

Az is cél volt a fórum és a rendezvény lebonyolításával, hogy javuljon a szabadidősport szolgáltatások elérésének lehetősége a rudolftelepi, szegénységben élő családok számára, javuljanak az esélyegyenlőség, és a társadalmi befogadás, felzárkóztatás feltételei, csökkenjen a kirekesztettség a szabadidősport hatására is.

Azt is szerettük volna elérni a rudolftelepi rendezvényünkkel, hogy fejlődjön a lakosság egészségtudata, javuljon az életminősége, és az életük további menetét meghatározó élményben legyen részük.

 

A sportrendezvény előtti fórumon megtekintett, kiválasztott helyszín minden szempontból alkalmas volt a garantált sportprogram sikeres lebonyolítására mivel egy helyen, egymáshoz közel helyezkedtek el  a kölönböző sportfoglalkozások helyszínei. A tagolt, terraszos területen sikerült jól használható módon elhelyezni sportszereinket, kerülve ezzel is a baleseti lehetőségeket.

A rendezvényen megjelent és aktívan bekapcsolódott a programba Zilahy Zoltán polgármester, valamint a képviselő testület több tagja is családjával együtt.

A szabadidősport nap a következő megvalósult programelemeket tartalmazta: futball bajnokság, buborékfoci, lézerharc, zumba, trambulin, asztalitenisz, segway, elektromos roller, tandem, röplabda, tollaslabda.

 

A programelemek részletes bemutatása

 • Futball bajnokság: négy csapat nevezett a bajnokságra. Körmérkőzéses rendszerben bonyolítottuk le a bajbokságot, ami 6 mérkőzést jelentett, 2×15 perces játékidőkkel. Színvonalas mérkőzéseket láthattak a nézők. Első lett a Bányászok csapata, második helyen az Önkormányzat SE csapata végzett, a harmadik helyet az Apák csapata szerezte meg. Negyedikként végzett a Közmunkások csapata. A résztvevő csapatok oklevelet kaptak. A győztes csapat 10 tagja pólót is hazavihetett. Minden csapat remek színvonalon játszott, jól latható volt az emberek összeszokottsága. A meccset a jelenlévő lakosok nagyrésze figyelemmel követte, izgatottan várta az eredményeket, emellett lelkesítette is a játékosokat.
 • Buborékfoci: alkalmi csapatok vettek részt. A pálya mérete miatt 3-3 fős csapatok mérhették össze tudásukat, ám ez nem okozott gondot, hiszen mindenki jól szórakozott ezáltal. Nagyon élvezetes, sok nevetéssel, humoros esésekkel  kísért mérkőzéseket láthattunk. A buborékfoci itt is nagy sikert aratott.
 • Lézerharc:Az első valósághű szabadtéri harci játék, ami igen népszerű programelem volt Rudolftelepen is. A tereptárgyakat az önkormányzat által odaszállított szalmabálák képezték.

Hat csapat vett részt a bajnokságon, körmérkőzéses rendszerben, ez 15 összecsapást jelentett.

Az első helyezett csapat tagjai pólót kaptak, az 1-3. helyezett csapatokat oklevél díjazásban részesítettük. A bajnokság végeztével még sokan kipróbálták ezt az igen érdekes, sokak számára eddig ismeretlen harci játékot.

 • Zumba: A zumbát Jordán Marcsi ismert zumbaoktató és táncpedagógus tartotta. A tőle már jól megszokott, vidám hangulat következtében,a legtöbben vették a bátorságot és együtt mozogtak Marcsival. A már-már kisebb bulihoz hasonló, fergeteges zenés-táncos, egy órás foglalkozás kiváló hangulatban telt el, a tánc mindenki arcára csalt egy kis mosolyt.
 • Trambulin: Főleg a fiatalok kedvence volt, egész idő alatt folyamatosan foglalt volt a sportszer, a gyerekek egymást váltva használták és szinte már versengtek azért, ki lesz a következő, ám az animátor instrukcióit szépen betartva, mindenki többé-kevésbé türelmesen várta ki a sorát. Jó volt ránézni az egymást váltó gyerekek arcára, akik kipirulva hagyták el a sporteszközt, vagy éppen izgatottan másztak fel arra.
 • Asztalitenisz: bajnokságot nem rendeztünk, de végig pattogott a pigpong labda, többen nagyon magas színvonalon játszottak, egymásnak trükköket tanítottak és mutattak be.
 • Segway: az egik legnépszerűbb sportszer volt Rudolftelepen is. Az elektromos eszközeinket és a tandemeket a Játszópark mellett, egy lezárt bitumenes útszakaszon használhatták a résztvevők. Az animátorok először mindig betanították őket, csak ezután indulhattak el a sporteszközzel. Minden korosztály kipróbálta, sorban álltak érte és használatukat meglepően gyorsan, pontosan sajátították el.
 • Elektromos roller: ugyanazok modhatók el, mint a segwey esetében, itt is sok jelentkező volt. Összesen 36 fő használta a rollert a sportnap ideje alatt.
 • Tandem: több, kerékpározni nem tudó ember is kipróbálta a biciklizés élményét, társa segítségével. Nagyon jó koordinációs képesség fejlesztő sporteszköz, kooperációra is nevel.
 • Röplabda: alkalmi bajnokságok alakultak ki nagy csatákkal.
 • Tollaslabda: Tollaslabdában is mindig akadtak párok, szélcsendes időben, kiváló hangulatban.

A résztvevők sokat nevettek együtt, de emellett tartalmas időtöltésben vehettek részt barátaikkal, rokonaikkal, ismerőseikkel.

 

A rudolftelepi rendezvényen is jelen volt egy orvos, illetve 10 fő, akik a sportági helyszíneken a folyamatos fertőtlenítést végezték, ezzel a járványügyi előírásoknak minden szempontból eleget tettünk.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi, a járványügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk.

 

Kelt: Eger, 2020.09.06.

 

 

A programterv az alábbi megvalósítási részletezés alapján készült

 

Megvalósulási helyszín

Rudolftelep, Játszópark.

 

Zumba: Jordán Marcsi vezetésével, nagylétszámú csoportos részvétellel.

Röplabda: 1 db háló+5 db röplabda, csoportok részvételével.

Tollaslabda: 1 db háló+10 pár ütő, párok részvételével.

Elektromos roller: 5 db, egy eszközt 1 fő vehetett igénybe egyszerre.

Segway: 5 db, 1 fő vehette igénybe egyszerre.

Tandem kerékpár: 5 db tandem kerékpár, 2 fő vehette igénybe egyszerre.

Kispályás futball bajnokság: (5db focilabda) szabályos kialakítású pályán 5+1 fős / 4 csapat részvételével.

Kispályás buborékfoci bajnokság: (10 db) szabályos kialakítású pályán alkalmi csapat részvételével.

Lézerharc: 18 lézerfegyverrel, tereptárgyas pályán, 5 fős / 6 csapat részvételével.

Trambulin: 1 db. Egyszerre maximum 5 fős részvétellel.

Asztalitenisz: 2 db asztal, 10 pár ütő, 20 db labda. 2 fő/4 fős részvétellel.

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő számára elérhetővé vált, körforgásszerű váltásokkal.

A résztvevők számára sörpadokat szállítottunk ki  asztalokkal, továbbá sátrakat pihenés céljából.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A rudolftelepi sportnapon a sporteszközök használatában, a sportágak gyakorlásában a programokon 127 fő vett részt.

 

Kelt: Eger, 2020.09.06.

 

 

Megszakítás