7. SZ. RENDEZVÉNY

GARANTÁLT SPORTPROGRAM

PUTNOK

 

Rendezvény szakmai beszámoló

GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ,

SPORTSZERBEMUTATÓ ÉS SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

 

Helyszín: Putnok Városi Sportcsarnok, 3630. Putnok, Bajcsy-Zsilinszky út 21. és

  Serényi László Általános Iskola sportpálya,  

Időpont: 2019. május 22. 09:00-15:15 óra.

Résztvevők száma: 252 fő.

A beszámolót összeállította: Koczka Edina HARMÓNIA E. E. képviselő.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk fő célja a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, megismertetése, fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása, a hozzáférés javítása, különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok, fogyatékkal élők számára, továbbá az egészséges életvezetési kompetenciák fejlesztése, amely hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javításához, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételéhez a régióban.

A putnoki sportprogramunknak további célja volt, hogy a település és a környékbeli falvak lakói részére sportolási, sportágválasztó lehetőséget biztosítsunk, a sporttal és az egészséggel kapcsolatos szemléletüket pozitív irányba alakítsuk, továbbá megismertessük őket új szabadidősportos eszközökkel, módszerekkel.

A Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiáról szóló, 65/2007(VI.27) számú OGY határozat azon célelemét is terveztük elérni, ami azt mondja ki, hogy a szabadidősport előmozdítása, a mozgásgazdag életmód elterjedése, a rendszeres testedzés biztosítása elengedhetetlenül fontos a hátrányos helyzetű települések lakónak körében.

Tevékenységek megvalósítása szempontja szerinti cél volt Putnokon, hogy a gazdasági, társadalmi és területi összetartozást erősítésük a szabadidőport segítségével.

Részcélunk volt, hogy terjedjen el széles körben az egészséges életmód szemlélete és gyakorlata.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Az előzetesen megtartott fórumot követő projektértekezlet során az önkormányzat és a

 

helyi sportkörök képviselőivel közösen kialakítottuk a sportnap programjait és helyszíneit, aktuális  menetrendjét. Esőt jósolt a meteorológiai szolgálat, ezért két verzióval készültünk.

 

Első verzió alapján a városi sportcsarnokot körbevevő nagy kiterjedésű füves felület, a sportcsarnok és az általános iskola sportpályái voltak a kijelölt programhelyszínek. Mivel valóban esős időjárás volt a program idején, ezért a Putnok Városi Sportcsarnokban kellett megrendeznünk a sportprogramunkat, valamint a már előzőleg is kijelölt Serényi László Általános Iskola műfűvel borított kispályás játékterén, a labdarúgó bajnokságot a Sajóvölgye Focisuli játékosainak közreműködésével, Szakonyi Zsolt edző vezetésével bonyolítottuk le. A sportcsarnokban a programok közötti átjárhatóságot és a csoportok ütemezésének időzítését kellett biztosítanunk.

A helyszínek előkészítését a Sajóvölgye Focisuli tagjai, a rendezvényszervező animátorai, valamint projekt szakmai megvalósítói végezték, az előzetes tervek alapján, kiváló színvonalon.

Az esős időjárás ellenére a sportprogram megvalósult programelemei a következők voltak:

Első programként bemelegítő zumba volt, már ennél a programnál észrevettük, hogy kevesebb a hely mint a zumbára jelentkezők száma lett volna a csarnokban.

Kispályás futball bajnokság, az Általános Iskola műfűvel borított pályáján zajlott, az esemény nagy szakértelemről és nagyszerű tehetségek bemutatásáról szólt, főleg a focisuli tagjai révén.

 

A városi sportcsarnokban az alábbi sportesemények zajlottak le:

Kosárlabda versenyt a helyszín miatt csak kosárdobó versenyre tudtuk leszűkíteni,  10 fős csapatokkal folyamatosan lebonyolítani. (Itt is feltünt pár zsákolós tehetség!)

A buborékfoci megint csak kisebb területre korlátozódott (3+3 fős) csapatok mérték össze tudásukat, hatalmas érdeklődés mellett.

A sakk és az asztalitenisz két helyen, a csarnok küzdőterén és az emeleti  szinten került lebonyolításra, itt is feltünt pár profi ütős játékos és sok tehetséges fiatal.

A váltóverseny, kötélhúzás és csocsó, ugyancsak a csarnok küzdőterén került megrendezésre.

A segway és az elektromos roller korlátozott számban volt csak bevonva az eseményekbe a hely szűke és a speciális pálya kialakítása miatt. Viszont a túljelentkezések miatt szigorú menetrendet kellett életbe léptetnünk, hogy a balesetveszélyt kiküszöböljük. Itt is a kretivitás és az egyensúlyozó kézségek valamint a koncentrációs kézségek kerültek a felszínre, a feladatok megoldása során.

 

A város és a környező falvak fiataljai és a helyi nyugdíjas klubok tagjai különösen élvezték a sportrendezvényünket.

A rendezvény szakmai szempontból igen sikeresnek, magas színvonalúnak és nagyon jó hangulatúnak bizonyult. Bebizonyosodott, hogy érdemes bevonni  más szervezeteket is, kiemelkedő szerepet és teljesítményt nyújtottak a közreműködö egyesületek! A létszám megfelelő volt, nagy érdeklődést tanusítottak a résztvevők, az előzetes online és offline program-népszerűsítés jónak bizonyult.

A legnépszerűbb sportágak a következők voltak, a résztvevő fiatalok és idősek körében: buborékfoci, zumba, segway, elektromos roller, asztalitenisz, csocsó.

 

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során végig betartottuk.

 

Kelt.: Eger, 2019. május 22.

 

 

 

 

A programterv az alábbi megvalósítési részletezés alapján teljesült

 

Megvalósulási helyszínek:

Putnok Városi Sportcsarnok, 3630. Putnok, Bajcsy-Zsilinszky út 21. és Serényi László

Általános Iskola sportpálya, 3630. Putnok, Bajcsy-Zsilinszky út 28. programelem lett

megvalósítva

Labdarúgó pálya:

Serényi László Általános Iskola sportpálya, kispályás futball bajnokság szabályos

kialakítású pályán 6+1 fős / 4 csapat részvételével,

kispályás Buborékfoci bajnokság szabályos kialakítású pályán 3 fős / 4 csapat részvételével,

2 db Asztalitenisz asztal 2 /4 fős ,csapatokkal

Zumba, 1 előadó közreműködésével nagylétszámú csoportos részvétellel,

1 db Mobil kosárlabda palánk, kosárdobó verseny 10 fős csoportokkal                        

5 db Elektromos roller, 1 fő vehette igénybe egyszerre

5 db Segway, 1 fő vehette igénybe egyszerre

Tandem túra, 5 db tandem kerékpár 2 fő vehette igénybe egyszerre

Ügyességi és sorversenyek 5 és 10 fős csapatokkal

Sakk 10 sakktábla állt rendelkezésre a jelenlévő időskorú csoport részére.

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé váltak  körforgásszerű váltásokkal.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A Putnoki sportnapon a sporteszközök használatában és a sportágak gyakorlásában a programokon 252 fő vett részt.

 

Kelt.: Eger, 2019. 05. 22.

 

Megszakítás