11. SZ. RENDEZVÉNY

GARANTÁLT SPORTPROGRAM

MEZŐKERESZTES

Rendezvény szakmai beszámoló

GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ,

SPORTSZERBEMUTATÓ ÉS SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

Időpont: 2019. július 27. 09:00 – 15:15 óra.

Helyszín: Népkert és Sportpálya, 3441. Mezőkeresztes, Kolozsvári utca.

Résztvevők száma: 240 fő.

A beszámolót összeállította: Koczka Edina HARMÓNIA E. E. képviselő.

 

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk fő célja a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, megismertetése, fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása, a hozzáférés javítása azért, hogy az ágazati szakemberek, szakmai és civil szervezetek, szolgáltatók és lakosság között mindennapos kapcsolat alakuljon ki, javuljanak az esélyegyenlőségek. További cél az egészséges életvezetési kompetenciák fejlesztése, amely hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javításához, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételéhez a régióban.

 

A Mezőkeresztesi garantált sportprogram célja volt az is, hogy ösztönözzék és segítsék a lakosság fizikai aktivitását, terjedjen el széles körben az egészséges életmód szemlélete és gyakorlata. A rendezvény ideje alatt teremtsünk lehetőséget a modern és hagyományos sporteszközök megismerésére, kipróbálására sportágválasztó jelleggel a településen és a környező településeken élő lakosok számára, és felkeltsük figyelmüket és igényüket az egészséges életmód és a fizikai aktivitásra.

A Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiáról szóló, 65/2007(VI.27) számú OGY határozatában található célrendszer egyik elemét is terveztük programunkon megvalósítani, azaz az egységes szakmai elvek alapján olyan egészségfejlesztő és szabadidős program valósuljon meg Mezőkeresztesen, amely hozzájárul a kínálat bővüléséhez a kevésbé fejlett térségben.

A sportprogram előtt megtartott fórumra  a meghívottak közül a következők jelentek meg:

az önkormányzat részéről Fekete Zoltán, sport részről a Mezőkeresztes Városi Sportegyesületet képviselő Adonics István, a helyi lakosságot képviselő Mezőkeresztesért Közalapítvány részéről Dr. Hegedűs Marianna és a helyi ifjúsági ügyek referense Pónuzs Andrea, valamint szervezetünk tájékoztató szakemberei.

A fórumon résztvevők közösen megtekintették a tervezett helyszíneket, majd részletesen egyeztették a felépített rendezvényprogramot.

Helyszín, a mezőkeresztesi Népkert és azt körbevevő füves terület és a Sportpálya mindenben megfelelt az elvárásoknak, sikerült minden tervezett eszközt – programelemet szakmai szempontból kifogástalanul elhelyezni és felépíteni.

A helyszínek előkészítését városi segítséggel oldottuk meg. (Párhuzamosan egy időben zajlott az egerfarmosi garantált sportprogramunk is.)

Az időjárás a program második felére elromlott, de több órás szünet után folytatni tudtuk a rendezvényt. A programok igénybevételének lehetőségeit körforgás szerűen kellett megoldanunk a viszonylagosan egymástól nagy távolságra lévő programhelyszínek miatt, a szervezett csoportok átjárhatóságát ütemezésekkel.

A Mezőkeresztesi sportprogram megvalósult programelemei a következők voltak:

 

Sportpálya:

Labdarúgó bajnokság (éremdíjazással). A szabályos méretű futballpályán lebonyolított bajnokságban a helyi sportegyesület és a környező települések csapatai vettek részt. Nagy aktivitással induló futball mérkőzéseket az eső egy időre leállította, későbbi folytatással már egy óvatosabb edzőmérkőzés jelleggel folyó mérkőzéseket láthattunk a vizes-mély talaj és fokozott sérülésveszély fennállása miatt.

Ettől még nagyszerű teljesítményeket és jól összeszokott labdarúgó csapatokat láthattunk, nagyszerű sportértékkel.

 

Népkert:

 • Asztalitenisz: kicsit zsúfolt területen kaptak lehetőséget a pingpong szerelmesei, de a lényeget a játék örömét mindenki megtalálta így is.
 • Csocsó: itt, is mint az előző sportnapjainkon a hétköznapi fociimádók vették birtokukba a játékteret és nagy csatákat vívtak a nagy csapatok neveivel fémjelzett generációt utánozva.
 • Karate: egy új színfolt a napi programunkban, meghívottként részt vevő Bükkaljai Diák-és Tömegsport Egyesület által tartott bemutató

 

Füves terület:

 • Buborékfoci: ismét aratott, a fiatalság inkább játékos programnak tekintette, mint komoly vérre menő labdarúgó mérkőzésnek, ez megmutatkozott abban is, hogy inkább a sok ütközés volt a lényeg nem pedig a labda hálóba juttatása.

De célt elértük, mindenki elégedetten távozott a program befejezése után.

 • Kosárlabda: egyenetlen füves terület lévén, kosárra dobás 5 fős csapatokkal lett levezetve.
 • A mobil röplabda pályát – hálót, röplabdázni igen kevesen vették igénybe, inkább az új elektromos sportszerekre várakoztak többen, a hagyományos sportágak és sporteszközök nem mindenhol váltanak ki érdeklődést a résztvevőkből.
 • Tollaslabda: csak kiegészítésként működött, önálló programként itt nem ált meg a helye, a röplabda pálya üres idejét lehet kitölteni az érdeklődőknek.
 • Trambulin: a fiatalabb korosztály kedvence, ismét nagy forgalommal zajlott.
 • Asztalitenisz: a füves területen nem nagyon érvényesült az asztalitenisz a másik asztal koncentráltabb helyen a népkertben lett elhelyezve, de itt is hozzáférése volt mindenkinek egy ping-pong csatához.
 • Csocsónál itt is ugyanúgy elmondhatjuk, hogy a másik csocsó a népkertben koncentráltabb helyen lett elhelyezve, de itt is hozzáférése volt mindenkinek egy asztali foci csatához.

 

Lezárt közterület:

 • Segway: nagy létszámú jelentkező volt és rövidített programokkal kellett mindenki számára hozzáférhetővé tenni az eszköz használati lehetőségét.

A külső szemlélő számára egyszerűnek tűnhet a segway használata, de mögött komoly egyensúlyozó, koncentrációs és innovációs készségekkel kell rendelkezni a használójának.

A használók részéről pozitív vélemények hangzottak el az eszközök tekintetében és komoly sportértéket tulajdonítottak nekik.

– Elektromos roller, itt is sok jelentkező, érdeklődő volt a fogyatékkal élők közül is kipróbálták az eszközöket.

A használók részéről itt is pozitív vélemények hangzottak el az eszközök tekintetében és komoly sportértéket tulajdonítottak nekik.

 • Tandemezés is a város lezárt szilárd útburkolatú utcáin keresztül volt egyrészt lebonyolítva a bátrabb 2 személyes csapatok által, félősebbek a füves területen próbálgatták az egyensúlyozás és a közös együttműködés elemeit gyakorolgatni.
 • Kerékpáros családi ügyességi program egy új elem volt, a város utcáin átvezető lezárt szilárd útburkolatú útvonalon feladatokkal teletűzdelt biciklizés minden korosztály által kedvelt volt.

A résztvevők 90% – a saját kerékpárral vett részt a túrán.

 

A programunk színvonalát növelő újabb sportág bemutatását, nagy sikerű karate bemutatót láthattak a sportnap résztvevői a Bükkaljai Diák-és Tömegsport Egyesület előadásában Szajlai Oszkár karate edző vezetésével.

A legnépszerűbb sportágak a következők voltak Mezőkeresztesen:  buborékfoci, segway, elektromos roller, labdarúgás.

A résztvevők számára pihenés céljából a népkertben sátrakat és sörpadokat biztosítottunk asztalokkal.

A rendezvény szakmai szempontból sikeres volt. A létszám megfelelő volt, nagy érdeklődést tanusítottak a résztvevők, kiválóan érezték magukat, a kampány sikerült.

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk.

 

Kelt.: Eger, 2019. július 27.

 

 

A programterv az alábbi megvalósítási részletezés alapján teljesült

Megvalósulási helyszínek:

 • Mezőkeresztes, Népkert – Sportpálya azt körbevevő füves terület és a település lezárt útszakaszai

Labdarúgó pálya:

 • Futball bajnokság nagyméretű szabályos kialakítású pályán, 10+1 fős létszámú / 6 csapat részvételével,

Füves terület:

 • Buborékfoci bajnokság mobil építésű füves pályán változó létszámú 5 fős létszámú / 5 csapat részvételével, sok jelentkezővel
 • 1 db Trambulin 5 fős részvétellel, (szabályozással) nagy létszámmal
 • 1 db Asztalitenisz asztal 2 fő/4 fős részvétellel, változó létszámú részvétellel
 • 1 db Csocsó 2 fő használattal, változó létszámú részvétellel
 • 1 db Mobil kosárlabda palánk, kosárdobó verseny 5 fős csapatokkal
 • Mobil építésű röplabda pálya, 3-5 fős csapatok részvételével
 • Mobil építésű tollaslabda pálya változó létszámú részvétellel

Lezárt közterület:

 • 5 db Elektromos roller, 1 fő vehette igénybe egyszerre nagy létszámmal
 • 5 db Segway, 1 fő vehette igénybe egyszerre nagy létszámmal
 • Tandem túra, 5 db tandem kerékpár, melyeket egyenként 2 fő vehette egyszerre igénybe
 • 5 db 1 fős kerékpár, kerékpáros családi ügyességi program szövetségi és a résztvevők saját kerékpárjaival 50 fő

Népkert:

 • 1 db Asztalitenisz asztal 2 fő/4 fős részvétellel, változó létszámmal
 • 1 db Csocsó 2 fő használattal, változó létszámmal
 • Karate bemutató 11 fős vendég csapat részvételével

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel

és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé váltak  a körforgásszerű váltásokkal.

A résztvevők számára pihenés céljára sátrakat és sörpadokat asztalokkal biztosítottunk.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

A Kömlői sportnapon a sporteszközök használatában, a sportágak gyakorlásában a programokon 240 fő vett részt.

 

Kelt.: Eger, 2019. július 27.

 

Megszakítás