2. SZ. RENDEZVÉNY

GARANTÁLT SPORTPROGRAM

KÖMLŐ

SPORTÁGVÁLASZTÓ, SPORTSZERBEMUTATÓ és SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

Időpont: 2018 augusztus 25. 10:00 – 16:15.

Helyszín: Kömlő, sportpálya / labdarúgó pálya 16 programelem lett megvalósítva

Résztvevők száma: 225 fő.

A beszámolót összeállította: Farkas Tibor VEXTON képviselő.

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk fő célja a hátrányos helyzetű lakosság etnikai összetételét ismerve,  a településen élők igényeinek felkeltése, érzékenyítése az egészséges életmód és a szabadidősport irányába. Számukra bemutatjuk az inaktív és aktív életmóddal élő lakosság napi rutintevékenységébe hogyan lehet beiktatni a mozgást, a szabadidős sportokat. Mivel a lakosság általában laikus, és tájékozatlan, kevés ismeretekkel rendelkezik, mindig az egészséges életvezetéssel kapcsolatba hozható tevékenységeket helyezzük előtérbe, melynek során megpróbáljuk őket aktív gondolkodásra, részvételre serkenteni. A komplett felnőtt életkort átszövő, biztonsággal és egyszerűen kivitelezhető szabadidős mozgások bemutatása minden programunkban kiemelt helyet kap, hiszen a rendszeres testmozgás mind testi, mind a lelki egészségre jelentős hatással van.

A kömlői rendezvényünk kitűzött fő célja megegyezett pályázatunk mindenkori céljaival, hogy fejlődjön a hátrányos helyzetű lakosság és a helyi civil szervezetek, valamint a szabadidős sportban tevékenykedő szakemberek közötti rendszeres kapcsolattartás, információ áramlás, mert ez biztosítja az egészségvédő és prevenciós jellegű testmozgások sikeres népszerűsítését. A lakossági testmozgásprogramok komplexen vannak összeállítva, mely által a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élők számára is biztosítva vannak a sportolási lehetőségek.

Célunk volt legalább 220 kömlői és környékbeli lakosnak élményt nyújtani, és megismertetni néhány új, a szabadidősportban terjedő sportággal. Annak érdekében, hogy minél többen jelenjenek meg, a helyi hangosbemondó segítségét is igénybe, vettük, továbbá minden helyi portára eljuttattuk a meghívót.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A rendezvényenikre az előzetes felkészülés során mindig aprólékos és pontos forgatókönyv készült, amelyben minden közreműködőnek, animátornak saját konkrét feladatköre van. Helyszínrajz alapján megállapítottuk a különböző programelemek pontos helyét. A helyszín előkészítését ez alkalommal is a szerződött rendezvényszervező cég munkatársai, és a pályázatunkban résztvevő szakmai megvalósítók bevonásával végeztük el.

A sportprogram elemei voltak a kömlői, 2018. évi rendezvényünkön: a futball bajnokság és a buborékfoci most is hozta magát, lézerharc, íjharc, trambulin, asztalitenisz, csocsó, ökölvívás, zumba, segway, elektromos roller, tandem, kerékpár kosárlabda, rőplabda, tollaslabda. Minden programelem népszerű volt, sporteszközeink folyamatosan igénybe voltak véve. Az ökölvívás ezúttal is népszerű volt a férfiak körében, melyben kiélhették mind harci szellemüket, mind megtanulták az alapvető felállásokat, sportági mozgásokat, melyet a Gyöngyösi Sportiskola ökölvívó edzője és tanítványa mutatott be. A lakosság számára eddig ismeretlen, innovatív elektromos sporteszközök közül a segway és  az elektromos rollerek folyamatos használatban voltak, és a használói meglepően hamar alkalmazkodtak használatukhoz.

A zumba mint tánc elem, most is nagy sikert aratott a hölgyek körében, a zenés -táncos mozgás elemek mindig a legközkedveltebbek közé tartoznak a szabadidős mozgások között. A kerékpározás, bár napi használati eszköznek, testmozgásnak minősül a kistelepülések életében, mindig töretlen népszerűségnek örvend, ez ezúttal sem volt másként. A tandem kerékpár ugyan csak forgalomban volt, együttműködére késztetve a használóit a megadott, épített akadályok leküzdésében. Viszonylag kevés volt az érdeklődés a kosárlabda, röplabda és a tollaslabda iránt.

A program lebonyolítása sikeres és színvonalas volt. A programkínálat legnépszerűbb elemei voltak, a résztvevők visszajelzése alapján: ökölvívás, buborékfoci, lézerharc, íjharc, segway, zumba és a tandem kerékpározás.

A kötelező jellegű esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk.

A jelenléti ívek kitöltését a pályázatunk megvalósítására alkalmazott szakmai megvalósító munkatársak végezték, a hiányos és pontatlan kitöltések elkerülése végett.

 

Kelt.: Eger, 2018. 08. 25.

Megszakítás