14. SZ. RENDEZVÉNY

GARANTÁLT SPORTPROGRAM

KÖMLŐ

 

Rendezvény szakmai beszámoló

 

GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ,

SPORTSZERBEMUTATÓ és SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

  

Időpont: 2019. augusztus 17. 10:00 – 16:15.

Helyszín: Kömlő, Sportpálya.

Résztvevők száma: 234 fő.

A beszámolót összeállította: Koczka Edina HARMÓNIA E. E. képviselő.

 

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk fő célja a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, megismertetése, fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása, a hozzáférés javítása különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok, fogyatékkal élők számára, továbbá az egészséges életvezetési kompetenciák fejlesztése, amely hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javításához, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételéhez a régióban.

Célunk volt legalább 220 kömlői és környékbeli lakosnak élményt nyújtani, és megismertetni néhány új, a szabadidősportban terjedő sportággal és  ezáltal a jövőben minél többen sportoljanak a helyi és környékbeli sport klubokban.

A Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiához is kapcsolódó célunk volt, hogy a szabadidősportot előmozdításuk, a mozgásgazdag életmódot elterjesszük, a rendszeres testedzést népszerűsítsük a kömlői lakosság körében.

Célként fogalmaztuk meg a kömlői garantált sportprogramunkhoz, hogy a kevésbé fejlett régiókban az ott élő lakosság nagy része válasszon lehetőleg élethosszig tartó mozgásformát, sportágat magának.Részcélunk volt a program lebonyolításával, hogy fejlődjön a kömlői és a környékbeli lakosság amúgy igen alacsony egészségtudata, javuljon az egészségi állapota, életminősége a szabadidősport által is.

 Az előzetesen megtarott fórumon vázlatos programtervet készítettünk a helyi önkormányzat, Kömlöi Sport Klub és a Kömlő Népe Alapítvány, valamint szervezetünk szakmai megvalósitó munkatársaival közösen.

Az önkormányzat vállalta a lakosság érzékenyítését és kiértesítését a sport programunkról.

 

 1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

 Meg kell említeni, hogy Kömlőn már a második alkalommal voltunk jelen a sportnapunkkal ami azt jelentette, hogy szeretettel és nagy várakozással voltak az ismétlődő rendezvényünk irányába.

A helyszínek előkészítését a szerződött rendezvényszervező cég rutinos animátorai, valamint a pályázatunkban résztvevő szakmai megvalósító munkatársak pontosan elvégezték, a cselekvési tervnek megfelelően helyezték el az eszközöket, építették fel a pályákat. A nagypályát úgy kellett felosztanunk, hogy minden program számára a saját adottságainak megfelelő méretű, biztonságos terület legyen.

A csoportos részvételek érdekében olyan ütemezést kellett alkalmaznunk ami biztosította az egyenlő esélyű hozzáférést és a követhető átjárhatóságot a programon belül. Hasznosnak bizonyultak a karszalagok, amin keresztül követhetőek voltak a mozgások és a teljesítések.

 

A sportprogram elemei a következők voltak:

 • A kispályás futball bajnokságot a szabályos kispálya mérettől eltérően egy kisseb, mobil pályával és játékos létszámmal bonyolítottuk le. A települések közti rivalizálás itt a nagy gólokban és újjongásban lett kifejezve. Bizonyítva lett, hogy a tehetségek mindenhol fellelhetők, még a leghátrányosabb településeken is,ebben is jó példa volt Kömlő, a jelenlévő szakosztályok edzői árgus szemmel nézték az időnként felnőtteknek is nehéz feladatokat nagyszerűen, taktikusan megoldó fiukat ha néha még mezitláb is kellett
 • Buborékfoci a gömbbe zárt élmény, ez már itt, úgy mutatkozott meg mint a gömbbe zárt őrület! Sajnos itt is a pálya szűkössége miatt nem a valós létszámmal tudtuk lebonyolítani a települések közti versengést. Jó volt látni a korosztályok együttműködését a pályán és vidám felszabadult játékosságukat. Itt a küzdelem sérülés nélkül megvalósulhatott a gömbök védelmével.
 • Kosárlabdát kisértiesen követi, hogy teljes pálya és két kosárpalánkkal felépített lehetőségek sorra elmaradnak a mély talaj és helyszűke miatt. De vigaszul, a kosárra dobás mindenért pótolta az 5 fős csapatokat és nagy összpontosítással küzdtek az elsőségért.
 • Röplabda – tollaslabda változó létszámmal, közös megegyezésű pályahasználattal vették birtokukba a résztvevők a leszűkített kijelölt pályát, vívták csatáikat a települések csapatainak játékosai.
 • Zumba az állandó zenés – táncos, kezdő bemelegítő mozgás, ami minden résztvevőt bevonz a pályára kortól és nemtől függetlenül.
 • Lézerharc a sportpályát körbevevő bokros terület adott lehetőséget a csapatoknak, hogy a nagyszerűen felépített szalmabálás objektumok védelmében tudják alkalmazni a szabadtéri harci játék korszerű eszközeinek használatát, megfelelő taktikai és logikai alkalmazásban az infravörös fénnyel kommunikáló fegyverek segítségével.

 

–  Archery- tag élményjáték, az íjharcnál ugyanazok a létszám problémák álltak elő mint a lézerharcnál, sok a jelentkező, kicsi a pálya és csak kis létszámú csapatokkal lehet biztonságosan és hatékonyan harcolni. De a mi fiataljaink ezt nagyszerűen, fegyelmezetten oldották meg egy ijjal és a hozzá tartozó speciális nyíllal és fejvédő védelemmel. Az animátorok visszajelzése alapján, a fiatalok tudomásul vették és szigorúan alkalmazták a kötelező szabályokat.

 

 • A trambulinnál is hosszú sorok álltak a nap folyamán végig, öröm volt nézni a sok fiatalt jókedvétől és nevetésétől volt hangos a környék.
 • Az asztalitenisz bajnokságon (4 település csapatának részvételével) a füves talaj ellenére itt is megjelentek a zsonglőrök és heves csatákkal döntötték el az elsőséget.
 • Aki kimaradt a kispályás fociból, az csocsóval bepótolhatta a foci iránti vonzalmát, igaz nem lábbal, hanem kézzel és kreatívitással.
 • Segway az önegyensúlyozó, kétkerekű elektromos őrület amit reggeltől estig pihenés nélkül használtak a résztvevők, eleinte ügyetlenkedve de az animátorok útmutatásai és rövid gyakorlás után már ők voltak a kijelölt pálya száguldó ördögei.
 • A leginkább rollerés gördeszka ötvözetére hasonlító sporteszköz az elektromos roller rendezvényeinken kétféle változatban kipróbálható, üléssel és ülés nélkül is, ezáltal lehetőséget tudunk nyújtani a fogyatékkal élők részére is a kipróbálásra, illetve azok sportplásra való használatára.
 • Kerékpártúra a sportpályán és környékén, csak olyan vállalkozó kedvűek merték versenyszerűen birtokba venni a tandemeket, akik bíztak önmagukban és társukban, hogy a kacskaringós, hepe – hupás talajon is megtudják oldani a kitűzött feladatokat időre.

 

Szerettünk volna még több sportágat bemutatni, kipróbáltatni, de rendelkezésre álló területen sajnos nem volt rá lehetőség. (Az előző rendezvényünkön nagy sikere volt az ökölvívó bemutatónak, most a szinpad foglaltsága miatt ezt is el kellett halasztanunk egy következő alkalomra.)

Minden programelem népszerű volt, sporteszközeink folyamatosan igénybe voltak véve.

A program lebonyolítása sikeres és színvonalas volt. A programkínálat legnépszerűbb elemei voltak: buborékfoci, lézerharc, segway, elektromos roller, zumba.

A résztvevők számára pihenés céljára sátrakat és sörpadokkat biztosítottunk asztalokkal. 

Az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során  végig betartottuk.

 

Kelt.: Eger, 2019. 08. 17.

 

 

A programterv az alábbi megvalósítési részletezés alapján teljesült

Megvalósulási helyszínek:

Kömlő, Sportpálya.

Labdarúgó pálya:

Kispályás futball bajnokság kisméretű kialakítású pályán változó létszámú / 4 csapat részvételével,

Kispályás Buborékfoci bajnokság kisméretű kialakítású pályán változó létszámú / 4 csapat részvételével,

Lézerharc 30 eszközzel, kisméretű kialakítású pályán változó létszámú / 6 csapat részvételével

Íjharc 30 eszközzel, kisméretű kialakítású pályán változó létszámú / 6 csapat részvételével

1 db Trambulin 5 fős részvétellel, (szabályozással)

1 db Asztalitenisz asztal 2 fő/4 fős részvétellel,

Zumba, 1 előadó közreműködésével nagylétszámú csoportos részvétellel,

1 db Mobil kosárlabda palánk, kosárdobó verseny 5 fős csapatokkal                            

Röplabda bajnokság 3-5 fős csapatok részvételével

Tollaslabda bajnokság 1 és több fős részvétellel

10 db Elektromos roller, 1 fő vehette igénybe egyszerre

5 db Segway, 1 fő vehette igénybe egyszerre

Tandem túra, 5 db tandem kerékpár 2 fő vehette egyszerre igénybe

Csocsó 1 és 2 fő használattal,

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé váltak  a körforgásszerű váltásokkal.

A résztvevők számára pihenés céljára sátrakat és sörpadokkat asztalokkal biztosítottunk.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

A Kömlői sportnapon a sporteszközök használatában, a sportágak gyakorlásában a programokon 234 fő vett részt.

Kelt.: Eger, 2019. 08. 17.

 

 

Megszakítás