9. SZ. RENDEZVÉNY

GARANTÁLT SPORTPROGRAM

BÁRNA

 Rendezvény szakmai beszámoló

GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ,

SPORTSZERBEMUTATÓ ÉS SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

Időpont:   2019. június 08. 10:00 – 16:15.

Helyszín: 3126. Bárna, Sportközpont.

Résztvevők száma: 225 fő.

A beszámolót összeállította: Koczka Edina HARMÓNIA E. E. képviselő.

 

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A rendezvényünk fő célja a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, megismertetése, fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása, a hozzáférés javítása, különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok, fogyatékkal élők számára, amely hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javításához, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételének elősegítéséhez.

A bárnai sportprogramon további cél volt, hogy a település és a környező falvak lakóit megismertessük modern és hagyományos szabadidősport eszközökkel, sportágakkal, motiválva őket az egyik legfontosabb életmódelem, a fizikai aktivitás területén. Az ott élők nagy része válasszon élethosszig tartó mozgásformát. Az ágazati szakemberek és civil szervezetek, szolgáltatók és a lakosság között mindennapos kapcsolat alakuljon ki.

Cél tehát a szemléletformálás. A Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiáról szóló országgyűlési határozat célrendszerének is meg kívántunk felelni, azon belül annak a bekezdésnek, miszerint fejlődjön a kevésbé fejlett régiókban az ott élő lakosság egészségtudata, egészséges életmódja.

Tevékenységek megvalósítása szempontja szerinti cél volt a bárnai rendezvényünkön a gazdasági, társadalmi és területi kohézió erősítése is.

 

 1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Szervezetünk szakmai megvalósító munkatársai újra egy kihívást tűztek ki maguk elé, hogy egy nagyon eldugott, hátrányos helyzetű nógrád megyei zsákfalu és környéke részére olyan sportnapot közvetítsenek,  mellyel be tudjanak vonni legalább 220 főt.

 

Itt is, mint minden településen, a program előtt fórumot tartottunk a helyszínen, a helyi önkormányzat és szervezetünk meghívásának  még két szervezet tett eleget, a Bárnai Falusi Sportkör és a Mátraszelei Asztalitenisz Sport Egyesület.

 

A terület megtekintése után láttuk, hogy a jól karbantartott, gyönyörű környezetben, a bárnai sportközpont és sportpályájája a szakmai igényeknek kiválóan megfog feleni. Egyszerre két kispályán lehetett lebonyolítania a labdarúgó és a buborékfoci bajnokságot, továbbá minden programelemhez megfelelő minőségű terület állt rendelkezésre.

A helyszínek előkészítését a rendezvényszervező animátorai, valamint projekt szakmai megvalósítói végezték, a Bárnai és Mátraszelei sportegyesületek bevonásával, az előzetes tervek alapján, gyorsan és pontosan.

 

A sportprogram megvalósult programelemei a következők voltak Bárnán:

Futball pálya:

 • futball bajnokság szép számú jelentkező által lebonyolított 6+1 fős vegyes korosztályú csapatokkal lett lebonyolítva négy csapat részvételével
 • buborékfoci bajnokság ismét kitett magáért, 4 fős csapatok és négy csapat részvételével zajlottak

Sportközpont területe:

 • lézerharc a sportközpont melletti bokros területen lett megrendezve 4 fős csapatokkal 4 csapat részvételével
 • trambulin a megszokott kihasználtsággal, többszöri sorban állással működött folyamatosan.
 • asztalitenisz az ifjú titánok mellett az idősebb játékosok is megmutatták ha kell még helyt tudnak állni az asztal mellett és villantani pár fonákot.
 • zumba az, ami nélkül nem kezdődik el egy rendezvényünk sem, ettől jobb ráhangolódás nem kell itt az apraja, nagyja együtt mozog a bemutató táncossal Jordán Marcsival
 • segway az elektromos sporteszközeinket akár éjjel, nappal lehetne üzemeltetni, a szakmai követelményeket, az eszköz kezelését, technikáját a résztvevők kicsik és nagyon meglepő ügyességgel használják.
 • elektromos rollert három műszakban lehetne üzemeltetni minden korosztály részvételével, itt is elmondható a gyors és innovatív elsajátítás.
 • tandem kicsit nehézkesen indult a mély füves talaj és a pályán kialakított nehézségi feladatok miatt, de végül belejöttek a résztvevők és kimondottan élvezték a használatát.

 

 • kosárlabdapalánk elég népszerűnek bizonyult, hagyományosan kisebb csapatok mérték össze kosárlalda tudásukat és a kosárra dobás technikáját 5 fős csapatokkal
 • röplabda ezen a területen kimondottan elfeledett sportágnak tünt, de azért sikerült változó létszámú családi versenyt összehozni.
 • tollaslabda kicsit mostoha sportágként csak a röplabda szünetekben tudott bemutatkozni, viszont a legfiatalabb korosztálytól a legidősebbig mindenki be tudott kapcsolódni a játékba.

 

A rendezvény szakmai szempontból igen sikeresnek bizonyult. A létszám megfelelő volt, az    érdeklődés szintén, az előzetes program-népszerűsítés, kampány  sikeres volt.

A legnépszerűbb sportágak a következők voltak bárnai rendezvényünkön: labdarúgás, buborékfoci, zumba, segway, elektromos roller, tandem.

 

Az esélyeyenlőségi, környezetvédelmi, közegészségügyi és közbiztonsági jogszabályokat a rendezvény előkészítése és lebonyolítása során végig betartottuk.

 

Kelt.: Eger, 2019. június 08.

 

 

 

 

A programterv az alábbi megvalósítési részletezés alapján teljesült

 

Megvalósulási helyszínek:

Bárna Sportközpont

Labdarúgó pálya:

Kispályás futball bajnokság szabályos kialakítású pályán 6+1 fős / 4 csapat részvételével,

Kispályás Buborékfoci bajnokság szabályos kialakítású pályán 5 fős / 4 csapat részvételével,

Sportközpont füves területe:

Lézerharc 30 eszközzel, szabályos kialakítású pályán 5 fős / 6 csapat részvételével,

1 db Trambulin 5 fős részvétellel,

2 db Asztalitenisz asztal és ütők biztosítása 2 fő/4 fős részvétellel,

Zumba, 1 előadó közreműködésével nagylétszámú csoportos részvétellel,

1 db Mobil kosárlabda palánk, kosárdobó verseny  5 fős csoportokkal,                        

Mobil röplabda állvány és labdák biztosítása a szervezetünk részéről röplabda bajnokság 3-5 fős csapatok részvételével,

Mobil tollaslabda állvány és ütők, labdák biztosítása tollaslabda bajnokság 2 és 4  fős részvétellel,

10 db Elektromos roller, 1 fő vehette igénybe egyszerre eszközönként,

5 db Segway, 1 fő vehette igénybe egyszerre,

Tandem túra, 5 db tandem kerékpár 2 fő vehette igénybe egyszerre eszközönként.

 

Az egyenlő hozzáférés elvén alapulva a programhelyszínek csoportonkénti ütemezéssel és átjárhatósággal minden résztvevő részére elérhetővé váltak  körforgásszerű váltásokkal.

A résztvevők számára pihenés céljára sátrakat és sörpadokkat asztalokkal biztosítottunk.

A kialakított sportpályák és programhelyek megfeleltek a szakmai és biztonsági követelményeknek, melyeket az animátorok és szakmai megvalósítók felügyeltek.

 

A Bárnai sportnapon a sporteszközök használatában, a sportágak gyakorlásában a programokon 225 fő vett részt.

Kelt.: Eger, 2019. június 08.

 

Megszakítás