Fórum programleírás – szakmai beszámoló

A FIZIKAI AKTIVITÁS, MINT ÉLETMÓDELEM.

A SZABADIDŐ MINŐSÉGI ELTÖLTÉSE.

 

 

GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ, SPORTSZERBEMUTATÓ és SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY
KIÉRTÉKELÉSE

 

Helyszín: Tiszanána, Fekete István Könyvtár, Kulturális és Szabadidő Központ.

Időpont: 2018. szeptember 08. 16:15-17:15.

A beszámolót összeállította: Farkas Tibor VEXTON képviselő.

 

A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló

Tiszanánai sportnap után, a Fekete István Könyvtár, Kulturális és Szabadidő Központban (3385 Tiszanána, Fő u. 159.) rendeztük meg a harmadik fórumunkat. A sportnap után megismerkedhettek a résztvevők a szervezetünkkel, bemutattuk eddigi tevékenységeinket, szervezetünk felépítését és magát a nyertes projektet, melynek keretében a mai napi programot is rengetegen látogatták. A szint 250 millió forint összköltségű pályázatunkkal célunk, hogy 34 állomáshelyen bemutassuk azokat az aktív szabadidő eltöltési lehetőségeket, melyekhez a környékbeliek nem, vagy csak nehézkesen jutnának hozzá. Célunk, a helyben lévő lakosság egészségfejlesztése, a szabadidősport tevékenység elterjesztése és a sportszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok számára az ágazatközi szereplők tevékenységének összehangolásával.

 

A fórum első részében  Koczka Edina a Füzesabonyi Harmónia Egészségfejlesztő Egyesület meghívott vezetőjének előadása hangzott el, főleg a fizikai aktivitás előnyeiről, majd a minőségi szabadidőről, ahogyan az előző fórumokon is.

Ez a téma az összes fórum alapját képviseli, így minden diskurzusban megjelenik.

Komolyabb konzekvenciákat vonhatunk le abból is, hogy az eddig megtartott rendezvényeken és fórumokon nagyon hasonló kérdések és meglátások alakultak ki, amelyek egyértelműen megmutatják, hogy a kis településen élő emberek számára nagyon kevés a lehetőség a minőségi szabadidő eltöltésére. Dr. Tóth József polgármester szerint, nagy várakozással és örömmel fogadják a szervezetünket és a nagy körül-tekintéssel lebonyolított rendezvényünket, ami nagy szakértelemre utal. Véleménye szerint az érdeklődés középpontjában legtöbbször az innovatív elektromos sporteszközök állnak, hiszen a településen élők nem nagyon találkoztak eddig hasonló innovatív sporteszközökkel.

A közösségépítő játékok, mint az lézerharc és íjharc a legnépszerűbbek a játékos elfoglaltságok közül, meglepő volt, hogy amint egy csapatba kerültek a résztvevők, azonos érdek mentén azonnal egymást segítő álláspontra helyezkedtek, a taktikai képességek pedig megnyilvánultak.

Ez ritka olyan életszemlélettel rendelkező helyeken, és olyan emberek esetében, akik rendkívül nehezen mobilizálhatóak, ha sportról van szó.

A programokon résztvevő férfiak nagyon élvezték ezt a lehetőséget, elismerően nyugtázták egymás képességeit, a fórumon ezt kimondottan kiemelték a felszólalók, tehát igazi közösségformáló erővé léphet fel egy-egy szabadtéri taktikai játék.  

Bár a település a Tisza-tó partját is érinti, a vizes tevékenységek inkább a strandoló vendégeket érdeklik, a helyi lakosság más típusú elfoglaltságra vágyik.

Szűcs Károlyné (Tiszanánai Segítőkéz Egyesület) azután érdeklődött, hogy a kerekesszékkel élők számára milyen lehetőségek ajánlanak, amely által a fogyatékkal élők is a közösség tagjai lehetnek és nem érzik kirekesztve magukat fizikai fogyatékuk vagy mozgáskorlátozottságuk miatt.

 

Honfi László hozzászólásában kiemelte, hogy az olimpiai sportágak között is szép számmal találhatóak olyanok, melyek szabadidős sportként is funkcionálhatnak, mint például a kerekesszékes kosárlabda, asztalitenisz, tenisz és tollaslabda. (Amennyiben az infrastrukturális és a tárgyi feltételek is adottak.) Azt külön kifejtette, hogy egyéb fogyatékkal élők számára is sok mozgásformát tartalmaznak a szabaidősport adta lehetőségek, a látássérültek számára pl a labdarúgás, csörgőlabda sport kiemelten fontos, hiszen az ép funkciókat kiválóan fejlesztik, hatékonyságukat növelik, mellyel könnyebben kiválthatóak a fogyaték okozta diszfunkciók.

Honfi László azt is hozzátette, hogy nagyon örül a kérdésnek, hiszen városi környezetben is nehéz a fogyatékkal élők kondícionáló sportját megszervezni, nemhogy kisebb településeken, ahol részben kisebb számban élnek hasonló emberek, kevesebb lehetőségük van közösséget alkotni, gyakorta magukra maradnak az igényeikkel, amelyet legjobb esetben a család tud kielégíteni. Kérte, hogy a lakosság figyeljen oda a hátrányos helyzetben vagy fogyatékkal élők igényire közösségi szinten is, hiszen az egy-egy rendezvény nem tudja kiváltani a mindennapos törődést, segítségnyújtást.

A fórum kiváló hangulatban telt, az egyik legaktívabb közösség itt formálódott, egymás után sorban jelezték, hogy szívesen látják évente akár többször is a rendezvényeinket.

A program második részében a sportnap kiértékelése hasonlóan emelkedett hangulatban telt el, a szabadidős játékokban résztvevők egymás szavába vágva próbálták bizonygatni saját csapatuk előnyeit, sikereit. Ebből azt a következtetést tudtuk levonni, hogy több információt kell eljuttatnunk a falvak és települések számára, akkor is ha a kezdetek kezdetén óvatosan közelítenek a rendezvények felé. Hamar meg lehet találni az utat az igényekhez, ha kérdezünk, és meghallgatjuk a résztvevőket. Nagyon élvezték a kimondottan közösségi összetartást igénylő szabadidős lehetőségeket, így a buborékfocit, a lézerharcot, az íjharcot. A hölgyek számára természetesen a zumba mindig elviszi az első helyet, nincs olyan fórum, ahol ez ne került volna szóba eddig, és igényként merült fel részükről az esetleges jógaoktatás a helyi iskolában.

A lakosság által eddig is ismert tinnovatív sporteszközök bemutatása, kipróbálása általánosságban véve mindig meghozza  a kívánt eredményt, negatív kritika nem hangzott el eddig egyik rendezvényünkön sem.

Kiemelték, hogy bármikor visszavárnak bennünket egy hasonló szabadidősport rendezvényre.

 

 

Kelt.: Eger, 2018. 09.

 

 

 

Megszakítás