Fórum programleírás – szakmai beszámoló

A TESTMOZGÁS JÓTÉKONY HATÁSAI A MUNKAVÉGZÉSRE

 

 

GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ, SPORTSZERBEMUTATÓ és SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

 

Helyszín: Polgármesteri Hivatal, Szendrő, Hősök tere 1.sz.

Időpont: 2020.08.24. 11:00-12:00.

A beszámolót összeállította: Koczka Edina a  HEF Egyesület képviselője.

A rendezvényen résztvett: 28 fő

 

A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A fórum első részében Erdélyi Mihály a sportszövetség elnöke ismertette pályázatunkat a megjelentekkel. Elmondta, hogy a tevékenységeink célja a szabadidősport elterjesztése, megismertetése, a fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása, a több állomásból álló, a régióban hátrányos körülmények között élő célcsoport részére egy sportprogram keretében.  Tervezzük, hogy az egységes szakmai elvek alapján olyan egészségfejlesztő és szabadidős program valósuljon meg, mely hozzájárul a kínálat bővüléséhez, ebben a kevésbé fejlett térségben. Sporteseményeinkkel a pályázat céljaihoz igazodunk, szögezte le, az elmaradott térségben  élő lakosság egészséges életvezetéssel összefüggő kompetenciája fejlődjön, az  ott élők minél nagyobb hányada válasszon magának olyan mozgásformát, szabadidős vagy rekreációs sporttevékenységet, melyet élethosszig gyakorolhat.

A lakosság nem elhanyagolható hányadát alkotják a fogyatékkal élők is. A pályázat keretein belül nekik is lehetőséget nyújtunk minden mozgásformára, sőt támogatjuk őket abban, hogy életre szóló sportot űzhessenek. Szeretnénk elérni a különböző régiók fejlettségi szintje közötti egyenlőtlenségek és a legkedvezőtlenebb helyzetű régiók lemaradásának csökkentését is.

A fórum második részében a hamarosan megrendezésre kerülő garantált sportprogramunkról adtunk tájékoztatást a résztvevők számára.

Erdélyi Mihály elmondta, a rendezvény célja a sporttal és az egészséggel kapcsolatos szemlélet pozitív irányba alakítása, valamint az új sportos eszközök bemutatása a lakosság, kimondottan a hátrányos helyzetű réteg számára.                                    A rendezvényt a szendrői Strandréten 2020. szeptember 05. én 10.00-16.15 óráig kívánjuk lebonyolítani, melyre minden érdeklődöt szeretettel várunk.

A zumba, buborékfoci, lézerharc, segway, elektromos roller, trambulin, asztalitenisz, tandem, röplabda, tollaslabda. A fórum résztvevői lelkesedéssel fogadták a különleges elemek sorát tartalmazó, általunk kínált programot, különösen az elektromos eszközeink keltették fel az érdeklődésüket.

Horváth Jánosné a segwey és elektromos roller költségei felől érdeklődött, milyen tipusú közterületen lehet használni, esetleg kell e hozzá engedély, vannak e rá balesetvédelmi előírások? Gyermek, felnőtt egyaránt ígénybe veheti-e?

Bariné Kántor Magdolna az iránt érdeklődött, hogy ha családjával jön ki a rendezvényre, gyermekei és hozzátartozói számára milyen programot tudunk biztosítani?

Elmondtuk, hogy a trambulin, az asztalitenisz, de a lézerharc, elektromos eszközök mimd-mind kiválóan alkalmasak a rendezvényünket megtisztelő gyerekek, felnőttek számára egyaránt. Arra próbáltuk őket ösztönözni, hogy a sportrendezvényeink felé legyenek nyitottak, mint pl. a minőségi szabadidő eltöltése, pl.kulturális és iskolai programok, ezáltal egy olyan szemléletváltás és jövőkép indulhasson be a településen, melynek célja az egészségi állapot tudatos javítása. 

Ruszó Barnabásné említett kispályás focibajnokságot, asztalitenisz és csocsó bajnokságot javasol apa-fia, anya-lánya vagy családi váltóversenyeket is. Ezeket mind köszönettel vettük.

Elmondtuk, hogy legtöbb rendezvényünkön, ahol a hely engedi vannak váltóversenyek és ezek a párosítások nagyon jó ötletnek tűnnek.

 

A fórum harmadik részében A testmozgás jótékony hatásai a munkavégzésre címmel, Erdélyi Krisztina szakmai vezető tartott  előadást, az elhangzottak a következőképpen foglalhatók össze.

A munkahelyi testmozgás kezdeményezése Japánból származik. Már a XX. század elején kötelezővé tették a munkáltatók a gyártósorok mellet állóknak és az irodai dolgozóknak a reggeli tornát, felismerve, hogy a munkavállalók egészsége és edzettsége a munkavégzésnél meghatározó. Ezt a munkáltatók ma sem hagyhatják figyelmen kívül, ennek ellenére hazánkban a munkahelyi mozgás kultúrája még mindig nem eléggé elterjedt.

Közismert tény, hogy az elégtelen fizikai aktivitás és helytelen táplálkozás negatívan hat a munkavállalók egészségére és teljesítményére. Ugyanakkor világszerte tendencia az inaktivitás növekedése a munkahelyeken. Aki dolgozik, a nap mintegy harmadát a munkahelyén tölti, és túlnyomó többségben – főleg a könnyűiparban dolgozók (varrodák, szerelő üzemek), a gépkocsivezetők, a hivatalban dolgozók, informatikusok stb. – ülőmunkát végez.

Testmozgás a munkahelyen

A munkahelyi testmozgás kezdő lépése lehetne egy reggeli közös bemozgató gyakorlatsor, egy ebéd utáni séta, a rendszeres lépcsőzés liftezés helyett. A munkahelyen ülve is végezhetők átmozgató gyakorlatok, könnyű, kellemes kedvcsináló lehet pl. az irodai masszázs. A következő lépésben, amikor már belejöttünk, van kedvünk egy kicsit többhöz is, jöhet a munkahelyi – akár szervezett formájú – testmozgás, ennek keretében az általános fizikai erőnlét megalapozását célzó, rendszeres gyakorlatok.

A rendszeres munkahelyi testmozgás igazolt jótékony hatásai

 • növeli a dolgozók motiváltságát, munkakedvét, javítja a dolgozók közérzetét,
 • növeli a teljesítményt, hatékonyságot, javítja a csapatszellemet, csapatmunkát,
 • csökkenti a betegségek fő okát, a stresszt,
 • csökkenti a táppénzes napok számát,
 • motivációs hatása van, javítja a munkahelyi morált, csökkentheti a fluktuációt.

Legyen a fizikai aktivitás a napi rutin része! Mit tegyen a munkavállaló?

 • ha teheti, járjon gyalogosan vagy kerékpárral munkába,
 • életkorának és egészségi állapotának megfelelően kapcsolódjon be a munkahelyi testmozgás programokba,
 • ha folyamatosan egyhelyben ül, figyeljen oda, hogy végezzen ülve is végezhető nyújtó gyakorlatokat,
 • az ülőmunkát óránként szakítsa meg, végezzen vénás tornát, ha számítógép előtt ül, végezzen szem- és nyaktornát,
 • mozgassa át egész testét, főleg végtagjait, kar- és hátizmait,
 • lépcsőzzön, tegyen rövid sétát.

A munkahelyén is maradjon mozgásban! Tippek, gyakorlatok a munkahelyi testedzéshez!

 • combnyújtás, combfeszítés, nyújtózás, ülőgimnasztika,
 • vállkörzés, kéz, nyak izmainak átmozgatása, páros vállfelhúzás, nyak fektetése a vállakra,
 • leülés máshogy, guggolás, törzsdöntés,
 • lábemelés, bokakörzés, lábfejek le és hátra feszítése, ülés közben térdemelés,
 • fal melletti guggolás,
 • székemelés, kisebb súlyok emelése, szinte bármilyen eszköz alkalmas lehet a testmozgás végzéséhez.

Azonban ügyeljenek a fokozatosságra, figyeljenek a helyes testtartásra, előzzék meg baleseteket, a sportsérüléseket!

A számítógép előtt végzett munka fokozottan megterheli a szemet, a hátat, a gerincet és az ujjakat!     Védje gerince egészségét és őrizze meg szeme épségét!

 • Javasolt egészségmegőrző torna végzése, mely során az egyenetlen terhelésből adódó feszültségek feloldhatók, az izmok ellazíthatók.
 • A speciális szemtorna a számítógépes munka során elfáradt szem pihentetését segíti.
 • Hasznos lehet a szem rövid idejű teljes pihentetése sötétben.

A szervezett munkahelyi egészségmegőrző programokhoz, a sportolási lehetőségekhez kérje munkahelyi vezetője, munkáltatója támogatását! A mozgásra fordított idő megtérül mindenkinek.

Legyünk egészségtudatosak, mert egészségesnek maradni a munkahelyen is a legfontosabb érték!

Az előadás végén Koleszár Ágnes azt a kérdést tette fel, hogy a munkahely elvileg támogathatja-e például az uszodába járást uszoda bérlettel? A válasz az volt, hogy amennyiben fontos a munkáltatónak a dolgozója egészsége, és az anyagi feltétele is megvan ennek, elvileg jogi akadálya nincs az uszodabérlettel való támogatásnak. Ez talán a cafetéria körébe is beilleszthető.

Bodnár-Pásztor Edina kérdése az volt, hogy az öt perces cigarettaszünetek mintájára ötperces tornaszünet elrendelhető-e? A válasz határozott igen volt, ez tulajdonképpen a munkahelyi testnevelés alapja is lehetne.

A fórumon részt vevők örültek az értékes információknak, hasonló szemléletformáló előadásokat a jövőben is szívesen vennének. Nagyon örültek, hogy gyermekeik majd ilyen színvonalas rendezvényen vehetnek részt.

A szendrői lakosokkal való kapcsolat kialakításában, a sportprogram megismertetésében, népszerűsítésében felajánlották segítségüket a szendrői önkormányzat dolgozói, és a szendrői roma önkormányzat tagjai is. Részt vett a rendezvényen a Szendrő Városi Sport és Szabadidő Klub Egyesület képviseletében Beri Attila.

A fórum végeztével megtekintettük a tervezett Strandrét programhelyszínt.

Kiváló infrastruktúrával (színpad, vizesblokk, mosdók, fedett területek és megfelelő mennyiségű füves terület) rendelkezik. Az elektromos eszközeinket a színpad előtti betonos területen használhatjuk, a lézerharchoz pedig álcaeszköznek szalmabálát biztosítanak majd az önkormányzat emberei.

Minden szempontból kiváló rendezvényhelyszínnek ígérkezik.

 

Kelt: Eger, 2020.08.24.

 

Megszakítás