Fórum programleírás – szakmai beszámoló

HOGYAN VEZETHETŐ BE A MOZGÁS A NAPIRENDBE INAKTÍV
ÉLETMÓD ESETÉN?

 

ARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ, SPORTSZERBEMUTATÓ és SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

 

Helyszín: Rudolftelep, József Attila u. 1. József Attila Művelődési Ház

Időpont: 2020. 08.13. 11:00-12:00.

A beszámolót összeállította: Koczka Edina a  HEF Egyesület képviselője.

A rendezvényen részt vett: 29 fő.

 

 

A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A rudolftelepi fórum három részletben zajlott le. Elsőként Erdélyi Krisztina szakmai vezető mutatta be szervezetünket, majd tájékoztatta a résztvevőket nyertes projektünkről, a megvalósítás ütemezéséről. A sportszövetség projektjében, olyan sportesemények megtartásával kívánja a regionális, hátrányos helyzetben lévő településeken élőket mozgásra buzdítani, melyekre önmaguk erejében nem lennének képesek.

Elmondtuk, hogy a tevékenységeink célja a szabadidősport elterjesztése, megismertetése, az inaktív életet folytató személyek bevonása a több állomásból álló, a régióban hátrányos körülmények között élő célcsoport részére, sportprogramok keretében. Mivel a keringési megbetegedések hazánkban is a vezető mortalitási okok között vannak, különös figyelmet fordítunk azon mozgáselemek beépítésére, melynek jelentősen pozitív hatásai vannak a szív és keringési rendszer működésének optimalizálása tekintetében.

Erdélyi Krisztina részcélként fogalmazta meg, hogy fejlődjön a nagyrészt integrációra szoruló lakosság egészségtudata, javuljon az aktuális egészségi állapota és életvezetése. Tevékenységek megvalósítási szempontja szerinti célunk volt egy szabadidős sportprogram szervezése egy hátrányos helyzetű, sok roma lakta településen.

A fórum második részében a sportprogram népszerűsítése volt a lényeges pont.  Erdélyi Mihály ismertette, hogy egyenlőre több rendezvényhelyszín lehetőségünk is van, ezt majd a Fórum utáni bejárással fogjuk eldönteni.

Az érdeklődő sportolni, mozogni vágyókat szeptember 6-án délután 12.30-tól várjuk, majd bemutattuk a sporteszközeinket is. A fórum résztvevői örömmel fogadták a lehetőséget, kíváncsiak lettek a buborékfocira, a lézerharcra, segwayre és az általunk kínált sportprogramra, mivel ezekről az eszközökről csak hallottak, még nem volt lehetőségük kipróbálni sem, de ugyanúgy felkeltette érdeklődésüket a hagyományos sporteszközeink és a zumba is.

Orosz Csilla az iránt érdeklődött, melyik helyszínt választjuk a két felajánlott közül, és hogy a tagolt, teraszos terület elég nagy lesz-e a rendezvényhez, ha azt választjuk?

Tauschach Alexandra szintén kíváncsi volt arra, hogy lesz-e elég hely a sportnap megrendezésre, a sok eszköz elhelyezésére?  Azt a választ kapta, hogy mindkét területet megnézzük, felmérjük, és eldöntjük, melyik alkalmasabb a rendezvény lebonyolításához.

Orgona László aggályát fejezte ki a  járványhelyzet miatt, a sok résztvevő nem fertőzi-e meg egymást? Erdélyi Mihály tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a járványügyi előírások értelmében jelen lesz egy orvos és egy 10 fős csapat végzi majd folyamatosan a fertőtlenítést a különböző sportági gyakorlóhelyeken. A szabadtéren a fertőzés kockázata igen kicsi, ez senkit ne tartson vissza a sportnapon való részvételtől.

 

A fórum  harmadik részében, érzékenyítés céljából egy előadást tartott Erdélyi Krisztina  szakmai vezető  a Hogyan vezethető be a mozgás a napirendbe inaktív életmód esetén? címmel.

Az elhangzottak a következőképpen foglalhatók össze.

Felmerülhet mindannyiunkban a kérdés, hogy mit, mikor és mennyit sportoljunk? Az európai és a magyar szakemberek, kutatók ajánlásait mutatta be az előadó.

Tehát, mit sportoljunk? Fontos, hogy mindenki megtalálja a személyiségéhez, az alkatához és a lehetőségeihez illő mozgásformát. Egy száznegyven kilós férfinek nyilván nem a futást ajánlanánk, hanem pl. a vízi-gimnasztikát. Annak viszont, aki imádja a csapatjátékot, hiába magyaráznánk, hogy milyen jó konditeremben edzeni, vagy magányosan úszni.

Lényeges az is, hogy olyan személytől kérjünk tanácsot, ajánlatot, aki már maga is kipróbálta az adott sportot, így valóban érdemben tud róla nyilatkozni (el tudja mondani, milyen adottságok, anyagi feltételek kellenek hozzá, milyen örömökkel vagy nehézségekkel kell számolni).

Ha már választottunk sportágat, nagyobb sportrendezvényeken, sportszövetségekben biztosan megfelelő segítséget kaphatunk, ott megtudhatjuk, hol van például a lakóhelyünkhöz legközelebbi sportolási lehetőség,megfelelő képzettségű edző.

Alapszabály, hogy mindegy, mit választunk, csak mozogjunk, legyünk fizikailag aktívak.                           Az intenzív séta, a könnyű kocogás nem kerül semmibe, csupán egy jó cipő kell hozzá.

Nem vagyunk időhöz kötve, a nap bármely szakában szakíthatunk rá időt. Kerékpározás közben izmaink harmincöt százalékát dolgoztatjuk, az úszás még egészségesebb aerob mozgás, igaz, ilyenkor csak izmaink tizenöt százaléka égeti a zsírt. Sokan a tornára, az aerobicra esküsznek, aminek azon túl, hogy a célnak tökéletesen megfelel, megvan az az előnye is, hogy avatott szakember diktálja az iramot, és minden izomcsoportot megmozgat.

Mikor sportoljon,  mozogjon, mondjuk, egy nyolctól négyig dolgozó anya, akire esténként két gyerek, egy férj, na meg a mosás vár? Reggelente tíz-tizenöt perc gimnasztika már sokat számítana! Akárcsak az esti közös kerékpározás, görkorcsolyázás a gyerekekkel, kutyasétáltatás, vagy a lecke kikérdezése séta közben, a hétvégi kirándulásról már nem is beszélve. De léteznek például olyan úszótanfolyamok, ahol a gyerekek óráival párhuzamosan a felnőttek is edzhetnek egy másik medencében. Csak egy kis fantázia, némi akaraterő és a sport igenis beépíthető a hétköznapokba! Van olyan édesanya, aki a munkája mellett is ügyel arra, hogy személyesen vihesse balett-órára a kislányát, és miközben a gyerek tornázik, ő elugrik futni a közeli sportpályára, hiszen „a láb mindig kéznél van!” De a munkahelyi tornát sem véletlenül találták ki a japánok – öt perc mozgás óránként, és egyszerűen hatékonyabban dolgoznak a munkatársak. Ha arra van időnk, hogy „lopva” elolvassunk egy izgalmas regényt, tudnánk szakítani a sportra is.

Felmerül az a kérdés is, hogy mennyit sportoljon az ember. Az egészség-megőrzéshez, betegség-megelőzéshez rendszeresen (hosszú hónapokon-éveken keresztül), gyakran (hetente legalább háromszor), alkalmanként legalább fél órán keresztül pulzusunkat folyamatosan 180 mínusz életév szinten kell tartani. Ez a minimális mennyiség, aminek valós edzéshatása van.

Bár az egészséges életmód és a mozgás fontosságát hangsúlyozó reklámok, hirdetések el-eljutnak az emberekhez, de ezek sem reklámidőben, sem hatékonyságukban nem tudják ellensúlyozni a fogyasztásra vagy inaktivitásra serkentő termékek hatását. A tömegeket rendszeresen megmozgató rekreációs sport mozgalomszerű elterjedésétől még nagyon messze vagyunk, pedig a cél az lenne!

 

Az előadás után Dancs Erika azt a kérdést tette fel, hogyan kezdjen el 45 évesen sportolni?

Azt a választ kapta, hogy először beszéljen orvosával, egy kardiológiai kivizsgálás mindenképpen előzze meg a sportolás elkezdését.

Utána beszéljen sportszakemberrel, hogy mit és mennyit ajánl a sport palettájáról.                                          A környezetében elérhető, szakember által javasolt, egyéniségétől függő, de általa is kedvelt sportágat válasszon, lehetőleg olyat, ami élethosszig űzhető.

Zelena Carola kérdése az volt, hogy hetente maximum hányszor érdemes edzeni? Azt a válasz kapta, hogy megfelelő és fokozatos előkészítés, felkészítés után akár minden nap lehet sportolni, csak a mennyiségre kell ügyelni, illetve adni kell időt a megfelelő regenerációra is.

 

A rudolftelepi lakossággal való kapcsolat megteremtésében, a sportrendezvény népszerűsítésében felajánlották segítségüket Zilahy Zoltán polgármester, az önkormányzat képviselői, dolgozói, Ruszó Roland a Rudolf Sportegyesület tagja, aki felajánlotta, hogy egyesületének tagjaival közösen segít rendezvényünk lebonyolításában, promótálásában is.

A tájékoztatást szívesen fogadták a résztvevők és sok további kérdést intéztek az előadóhoz. Hasonló, szemléletformáló foglalkozásokat a jövőben is szívesen vennének.

 

A fórum után az önkormányzat munkatársaival közösen megtekintettük a helyiek által javasolt lehetséges helyszíneket, végül úgy döntöttünk, hogy a Játszópark a legalkalmasabb terület a sportprogramunk lebonyolítására. Jobbak az infrastrukturális feltételek, és a teraszos kialakítású területen elegendő hely áll rendelkezésre a különböző sportágak lebonyolítására. Megterveztük és kijelöltük a programelemek helyszíneit is. A Játszópark melletti bitumenes út egy szakaszát a polgárőrök lezárják majd, ahol elektromos eszközeinket használhatják a résztvevők. A teraszos, füves terület és a kispálya megfelel a tervezett program teljes és sikeres lebonyolításához.

 

A fórum hatására Rudolftelepen is elterjedt az egészséges életmód szemlélete és mindennapi gyakorlata.

 

Kelt: Eger, 2020.08.13.

 

Megszakítás