Fórum programleírás – szakmai beszámoló

Életmódelemekről, a szabadidő eltöltés és a
szabadidősport (szemléletformálás)

 

GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ, SPORTSZERBEMUTATÓ és SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY
KIÉRTÉKELÉSE

 

Helyszín: Heves megye  Kömlő, Művelődési Ház

Időpont: 2018. augusztus 25. 16:15-17:15.

A fórumon részt vett: 19 fő

A beszámolót összeállította: Farkas Tibor VEXTON képviselő.

 

A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A kömlői sportnapot követően a Polgármesteri Hivatal tárgyalójában rendeztük meg a fórumot. Először  Erdélyi Mihály szervezetünk vezetője ismertette projektünk lépéseit, az előkészületeken át egészen a megvalósításig, a jelen állapotokig. Második állomásunkon, egy sikeres sportnap után tájékoztatta a résztvevőket a pályázat céljáról, az abban foglaltak fontosságáról, miszerint mindenkit közel kell hozni a sporthoz, lehetőséget kell nyújtani a hátrányos helyzetű embereknek is a sportoláshoz, terjedjen el széles körben az egészséges életmód szemlélete és gyakorlata, életvitel legyen a sportolás, javuljon a lakosság egészségtudatossága, javuljanak az esélyegyenlőség, és a társadalmi befogadás feltételei a szabadidősportban. Ebben kíván segíteni a sportszövetség a projekt által.

Székely Bálint (Társadalomklinika Egyesület Kömlő) azt kérdezte, mit sportoljunk és hol?

Erdélyi Mihály váálaszában elmondta, hogy az mindegy, tehát bármilyen fizikai aktivitás jó, ha azt szívesen és megfelelő intenzitással és sporteszközökkel végezzük.

Az intenzív sétától a legmodernebb szabadidős sportágig bármi megfelel, de csak ha kitartóak vagyunk, és rendszeresen végezzük.

 

Túró Tamás Kömlő polgármestere hozzászólásában elmondta, hogy helyben néhány civil szervezet ugyan segít a szabadidő eltöltés szervezésében, ami nagyon jó, de a fizikai aktivitásban, a szabadidősportban ezek a szervezetek nem rendelkeznek eszközökkel, jelentős gyakorlattal, szereppel és sportolásra megfelelő építményekkel. A faluban és a környező településeken nagyon kevés lehetőség van a szabadidő eltöltésére, a szabadidősportra, de az is igaz, hogy nagy lehetőség, lakossági igény sincs rá. Ezért tartották jónak az általunk lebonyolított szabadidősportnapot, végre történt valami a faluban, megismerkedhettek sok szabadidős új innovatív sporteszközzel, újdonsággal. Örültek a szabadidősportos tippeknek, tájékoztatóknak amelyek az előadás során hangzottak el, ezeket a jövőben hasznosíthatják.

 

A megrendezett sportnap kiértékelését is elvégeztük a fórumon. A résztvevők nagyon színvonalasnak ítélték a sportnap egészét, a helyszín kialakítását, a bemutatott szabadidős újdonságokat és a napi program ütemezett lebonyolítását, megrendezését is.

Cseh Józsefné civil szervezeti tag azt a kérdést tette fel, hogy az ökölvívó edzéseket hogyan lehetne fizikailag közelebb hozni a fiatal férfiak számára, hiszen ez tapasztalt edzők nélkül nem megy, és a szakemberek nagy része távolabb lévő (legközelebb Egerben és Gyöngyösön van ökölvívó szakosztály) diáksportkörökben vagy sportegyesületekben dolgozik. A kérdésre Erdélyi Mihály ökölvívó szakember adta meg a választ, szerinte a szakemberek is akkor mozdulnak meg, ha látják az igényt arra, hogy a településnek és a lakosságnak is szüksége van a szaktudásukra és segytségnyújtásukra, akár ilyen programok keretében is.

Barcsik Éva (Tiszanána Önkormányzata) szerint a résztvevők élvezték az új szabadidős lehetőségeket, így a buborékfocit, a lézerharcot, az íjharcot, a segweyt, az elektromos rollert, de a többi szabadidősport lehetőségről is nagyon jó véleménnyel voltak, viszont nem látott arra lehetőséget, hogy a htrányos helyzetű településeken is hozzáférhetőek legyenek ezek az eszközök hétköznapi használatra, sportolásra a jövőben.

Külön meglepő volt a Kömlő Népe Alapítvány vezetőjének, a helyi roma közösség képviselőjének szakmai véleményezése, ami egyben a résztvevők véleményét tükrözte. Kiemelte a szakmai megvalósítók és animátorok által nyújtott szakmai és emberi hozzáállást, hozzáértést a programokon résztvevő roma emberek irányába.                                                                                            

Túró Tamás polgármester a fórum végeztével felkérte a szervezet vezetőjét, hogy a jövőben is szeretnék ha újra visszatérnénk egy hasonló szabadidősport rendezvénnyel, valószínűleg a „szájreklámnak köszönhetően” még többen látogatnak ki a sportpályára.

 

A rendezvénnyel kapcsolatban kritika, vagy negatív vélemény a fórum során senki részéről nem hangzott el.

Kelt: 2018. 08.25.

 

 

Megszakítás