Fórum programleírás – szakmai beszámoló

A mozgás hatása a testi- és a lelki egészségre

 

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, VAGY ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

 

 

Helyszín: Roma Nemzetiségi Önkormányzat irodája, Hernádvécse, Kossuth út 12.

Időpont: 2020. 09.14. 16:00-17:00.

A beszámolót összeállította: Koczka Edina, a  HEF Egyesület képviselője.

A rendezvényen részt vett: 21 fő.

 

A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A fórum első részében dr. Honfi László megyei vezető tájékoztatta a jelenlevőket arról, hogy a projekttel célunk hogy egységes szemléletű komplex lakossági testmozgásprogramok valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak a napi fizikai aktivitási szint, mozgásmennyiség növeléséhez és a népegészségügyi kiadások csökkentéséhez.

Szeretnénk, hogy a projekt által a kevésbé fejlett régiókban az ott élő lakosság egészséges életvezetés kompetenciája fejlődjön, egységes szakmai elvek alapján olyan egészségfejlesztő és szabadidős programok valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak a kínálat bővüléséhez. Az ott élők nagy része válasszon élethosszig tartó mozgásformát, az ágazati szakemberek szakmai és civil szervezetek szolgáltatók és a lakosság között mindennapos kapcsolat alakuljon ki. Fejlődjön a lakosság egészségtudata, javuljon az egészsége.

A pályázatunk lebonyolításával célunk az is, hogy javuljon a szabadidősport szolgáltatás a hátrányos helyzetű térségekben. Célcsoportunk az Észak-magyarországi régió három megyéjének társadalmi integrációra szoruló összes polgára. Célunk volt a különböző régiók fejlettségi szintje közötti egyenlőtlenségek és a legkedvezőtlenebb helyzetű régiók lemaradásának csökkentése is.

 

A fórum második részében Erdélyi Mihály elnök bemutatta a Hernádvécsére tervezett példaképes lakossági sportprogramunkat. Az egész rendezvényről részletes tájékoztatást adott.

Elmondta, hogy a következő elemeket tartalmazza majd a sportnap: buborékfoci, lézerharc, segway, elektromos roller, trambulin, asztalitenisz, csocsó, tandem, röplabda, tollaslabda, kötélhúzás, váltóverseny, zumba. Kérte a jelenlévőket, hogy környezetükben népszerűsítsék sportprogramunkat, mivel legalább 220 fő megjelenésére számítunk.

Nagyon tetszett nekik a számukra új, eddig ismeretlen innovatív szabadidősportos lehetőség.

A szülők nagyon örültek, hogy gyermekeik majd ilyen színvonalas rendezvényen, rengeteg élményhez juthatnak majd. Komoly konzekvenciát vonhatunk le ebből, az eddig megtartott rendezvényeken és fórumokon hasonló meglátások alakultak ki amelyek egyértelműen mutatják, hogy a kis hátrányos helyzetű településen élők számára nagyon kevés a lehetőség a minőségi szabadidő eltöltésére.

Ismertette a jelenlévőkkel, hogy a programunk része lesz az is, hogy bemutatunk egy ismert sportolót példaképként a fiatalok számára, akinek kiléte meglepetés lesz.

 

Beszélt a résztvevőknek arról is, hogy a járványügyi előírásoknak megfelelően minden szabályt betartunk. Hozunk egy orvost és egy 10 fős csapat is folyamatosan végzi majd a fertőtlenítést a különböző sportágak helyszínein.

Ruszó Gyula azt kérdezte, hogy hány éves korig vehetnek részt a rendezvényen idős emberek? A válaszból kiderült, hogy nincs felső korhatár, bármelyik idős ember megtalálja a sportolási lehetőséget programunkban. A váltóversenyek, az asztalitenisz, a csocsó és a zumba minden korban űzhető, de akár az elektromos eszközeinket is igénybe vehetik az idősebb lakosok, melyek használatára animátorok készítik fel őket.

Putnoki Péterné tudni szerette volna, hogy  ki tartja majd a zumbát férfi vagy nő? Megtudta, hogy egy profi, országosan ismert zumbaoktató Jordán Marcsi vezeti majd a programot, aki mellesleg táncpedagógus és életmód szaktanácsadó is. A Zumba a hölgyek számára mindig elviszi az első helyet, nincs olyan fórum ahol ez ne került volna szóba eddig.

 

Horváth Erzsébet aggályoskodott, ő attól tart, hogy nem lesz meg a 220 fős létszám, mivel a település nem nagy lélekszámú. Horváth Sándor a Roma Nemzetiségi Önkormányzat hernádvécsei képviselője elmondta, hogy megállapodtak a környező települések (Telkibánya, Vizsoly, Regéc, Mogyoróska) roma szervezeteivel és jelentős számban érkeznek majd onnan résztvevők, szerinte akár 300 fő is jelen lehet.

Farkas Zsolt azért aggódott, hogy a tervezett helyszín nem túl rendezett. Elmondtuk, hogy az önkormányzattal folytatott tárgyaláson megegyeztünk abban, hogy a teljes rendezvényhelyszínt rendbe rakják, kitakarítják, a füvet lenyítják, és a lézerharchoz tereptárgyként szalmabálákat hozatnak ki.

A fórum harmadik részében A mozgás hatása a testi- és a lelki egészségre címmel dr. Honfi László tartott egy előadást. Az előadás során a következőket hallhatták a fórum résztvevői..

A rendszeres edzés hatására a szervezetben létrejövő változásoknak három nagy csoportját különböztethetjük meg, ezek a következők:

  • Funkcionális és szervi, szervrendszeri változások.
  • Pszichés hatások.
  • Szociális környezet.

A fentiekből következik, hogy mind a testnek, mind a léleknek fontos a testmozgás, a test és a lélek is profitál belőle. A következőkben a sport által kiváltott pszichés hatásokra fókuszált az előadó.

A sport általában társaságban űzhető tevékenységként, gyermekeknél kifejezetten alkalmas a gyermeki lélek játékokhoz való vonzódása miatt. Felnőttek részére hasonlóan üdítő a sportmozgás, hiszen úgy terhelhetjük meg szervezetünket, hogy közben a játék hevében észre sem vesszük. Miután az évszakoktól függetlenítve is sportolhatunk (tornatermi sportágak, vagy minden évszakra más sportág), nem kell a szezonalítás miatt újra formába lendülnünk, figyelmen kívül hagyhatjuk a sportági „uborkaszezont”. A játék már a kórházi osztályokon is alkalmazott terápiás módszer a depresszió elleni küzdelemben, de a kevésbé súlyos, igen gyakorinak mondható, átmeneti depresszív hangulati helyzetekben is hatékony. Bizonyítottan csökkenthetők az antidepresszáns gyógyszerek dózisai, esetlegesen el is hagyhatók. A depressziós betegség esetében gyakori szezonális megjelenés (őszi, tavaszi fellobbanások) ismeretében, a sportedzések irányítottan, „időzítetten” végezhetők, hogy a preventív hatás érvényesülhessen.               A depresszió elleni sportok sora hosszú, de elsősorban a társasági kapcsolatokat is feltételező sportjátékok és mozgásos csapatjátékok a leghatékonyabbak. A társak jelenléte, és aktív közreműködése az esetlegesen, szubjektíve nem kívánt edzések kimaradásától is megóvja a sportolót, hiszen a csapattárs olyan motivációs tényező, mely lustaság esetén is „levisz” minket a tornaterembe, edzéshelyszínre.

A jó légkörű sportklubokban, szakosztályokban, fitnesztermekben zajló társasági élet hangulatjavító hatása közismert, a mozgás maga pedig a szervezetben termelődő „boldogság hormon” (endorfin) által segíti a kedélyállapot tartós javítását. A minimum heti három alkalommal végzett sportolás kimutathatóan javítja a közérzetet, ami a munkahelyi stressz levezetése által, illetve a szervezetben kiváltott élettani hatások által valósulnak meg.

A rendszeres edzések hatására bekövetkező fejlődés a sportképességek területén (javuló erőnlét, kitartóképesség, jobb mozgáskoordináció, hajlékonyság, karcsúbb, vonzóbb testalkat) a sikeres teljesítmény nyújtotta örömet okozza. A változások, mely a külső szemlélőnek is egyértelműen feltűnnek, pozitív visszajelzések sokaságát eredményezik, mely önbizalmat, egészséges magabiztosságot teremt.

Az előadás után Talpas Andrásné kérdezte, hogy a sport által kiváltott lelki változások visszahatnak-e a test állapotára. Az előadó válaszában elmondta, hogy pszichológusok által tudományosan bizonyított tény, hogy mind pozitív, mind negatív irányban hat a lelki változás a testi állapotra. Például a sport közben beálló flow állapot (pozitív filozófia) hatására pozitív testi változások jönnek létre, ami az egészségszintet hosszú távon befolyásolhatja, viszont a tartós és erős stressz hatására a változások negatív irányban történnek.

Galyas Istvánné kérdése az volt, hogy a nem sportolóknak, vagy szabadidő-sportolóknak is segíthet-e sportpszichológus? A válaszból kiderült, hogy mindenképpen segíthet ezekben az esetekben a sportpszichológusokkal való találkozás, elsősorban motivációs téren tehetnek sokat ezeknek az embereknek az érdekében. A sport közben esetlegesen kialakult félelmi reakciók megszüntetésében is segíthetnek a sportpszichológusok.

 

A fórumon jelen volt a Roma Önkormányzat képviselője Horváth Sándor és több roma önkormányzati képviselője, Farkas Zsolt a Hernádvécse Sport Egyesület tagja is, akik segítenek majd nekünk a rendezvényünk népszerűsítésében, előkészítésében és lebonyolításában is.

Összességében egy jó hangulatú fórumon vehettek részt a jelenlévők.

A fórumot követően megnéztük a későbbi példaképes sportprogramunk helyszínét, helyszínrajzot készítettünk, megterveztük a különböző programelemeket. A terület takarítása, rendbehozatala valóban szükséges lesz a rendezvény előtt, amire ismét ígéretet kaptunk.

 

Kelt: Eger, 2020.09.14.

  

Megszakítás