Fórum programleírás – szakmai beszámoló

Ideális sportágak fogyatékkal élőknek

 

 

PÉLDAKÉPEK RÉSZVÉTELÉVEL ZAJLÓ, VAGY ANIMÁTOROK ÁLTAL VEZETETT, LAKOSSÁGI KOMPLEX SPORTPROGRAMOK, SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYEK SZERVEZÉSE

 

 

Helyszín: 3390 Füzesabony, Rákóczi út 52-54. Füzesabonyi Könyvtár és Közösségi Ház

Időpont: 2021.08.12. 11:00-12:00 óra.

A fórumon részt vett: 23 fő.

A beszámolót összeállította: Koczka Edina, a HEF képviselője.

 

A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A fórum első részében sor került projektünk bemutatására, ahol Erdélyi Mihály a szervezet vezetője ismertette a legfontosabb tudnivalókat. Tájékoztatta a jelenlévőket nyertes projektünkről, a megvalósítás ütemezéséről, jelen helyzetéről.  

A sportszövetség olyan sportesemények megtartásával kívánja a regionális, hátrányos helyzetű, fogyatékkal lévőket mozgásra buzdítani, amelyre önmaguk erejében nem lennének képesek.

Elmondta, hogy tevékenységünk célja a szabadidősport elterjesztése, megismertetése, az inaktív életet folytató személyek bevonása a több állomásból álló, a régióban hátrányos körülmények élő célcsoportok részére sportprogramok keretében. A lakosság nem elhanyagolható hányadát alkotják a fogyatékkal élők, a pályázat keretein belül nekik is lehetőséget nyújtunk minden mozgásformára, sőt, támogatjuk őket abban, hogy életre szóló sportot űzhessenek.

A fogyatékos felnőtteket nehéz megtalálni és megszólítani. Nagy feladat kimozdítani őket a megszokott életterükből, és nehéz őket sport aktivitásra bírni. Egyértelmű célkitűzés komplex szabadidős programokkal motiválni őket a mozgásra és sportolásra.

 

Fórumunkat a  a füzesabonyi Kulturális Központ előadótermében rendeztük meg, amelyen részt vett  a Füzesabony-Szihalom Szociális Család és Gyermekjóléti Központ dolgozói és lakói.  

Témája a fogyatékkal élők sportpnapja mellett az Ideális sportágak fogyatékkal élőknek című téma feldolgozása, a projektcélok kontextusában.

 

A fórum második részében Erdélyi Mihály megismertette a jelenlévőkkel a fogyatékkal élőknek példaképes sportprogramunkat, amit 2021. szeptember 23-án 10 órától bonyolítunk le a Füzesabonyi Városi Sportcsarnokban és annak környezetében. Bemutatta azokat a modern és hagyományos sportmozgásokat, sporteszközöket, amelyeket felkínálunk a résztvevő fogyatékkal élőknek rendezvényünkön. Ezek a lehetőségek következők: segway, tandem kerékpár, asztalitenisz, csocsó, buborékfoci, lengőteke, darts, váltóversenyek,stb..

Elmondta a sport, azon belül a szabadidősport az egészségmegőrzés és a társadalmi integráció fontos eszközévé vált. Fontos, hogy a rendszeres fizikai aktivitás és a sport pozitív élettani és személyiségfejlesztő hatásai megfelelően érvényesülhessenek a fogyatékkal élők, a kisebbségek és más hátrányos helyzetűek körében is, különös tekintettel arra, hogy ezekben a csoportokban a sport társadalmi integrációt elősegítő funkciójának is meghatározó jelentősége lehet.

 

Veres Péter elmondta, hogy nagyon örül ennek a rendezvénynek, hogy a fogyatékos embereknek ilyen lehetőségük adódik, majd felajánlotta segítségét, hogy a rendezvényen minél több fogyatékkal élő vegyen részt. Szerinte a fogyatékkal élők sportja szervezett keretek között működik kellőképpen, de a szervezeten kívüli élők sok nehézséggel küzdenek a mindennapokban a szabadidő hasznos eltöltését illetően, a rendszeresen végzett szabadidős sportok terén.

A sport az elfogadás minden szintjén hat, az egyéni, a családi, a szűkebb és szélesebb környezeti szinttől egészen a társadalmi szintig. Fontos lenne, hogy az értelmileg sérült embereknek joguk legyen bármilyen általuk választott sportban, a képességeiknek megfelelő szinten részt venni.

Ehhez a sportolónak segítségre lenne szüksége, a szakembereknek, a szervezeteknek és az államnak pedig segítséget kell adniuk. Megjegyezte, hogy a kiválasztott helyszín kiváló lehetőségeket kínál nagy létszámú sportrendezvények lebonyolítására, mindenki által jól elérhető, ráadásul akadálymentesített.

Huszár Anita véleménye szerint a társadalmi kirekesztődés kialakulásában jelentős része van annak, hogy a közösség mennyire toleráns a mássággal, milyen beállítódásai, előítéletei vannak a közösség tagjainak a fogyatékos emberekkel kapcsolatban.

Dr. Honfi László hozzá tette, hogy a rekreáció nagyon sok mindenben segítséget nyújt a fogyatékos embereknek. Lehetőséget ad arra, hogy újra felfedezhessék magukat, hogy olyan képességeket hozzon elő bennük, amik esetleg eddig rejtve maradtak, valamint egyéni fogyatékossági típusoknak megfelelően elvezethet az önérzet, a függetlenség növekedéséhez és a fizikai jóléthez.

Egri Ferencné aggályát fejezte ki az elektromos eszközökkel kapcsolatosan, mert szerinte azok első hallásra veszélyesnek tűnnek, főleg a fogyatékkal élők számára.

Megnyugtattuk, hogy ez nem így van, mert minden eszköz mellett lesz segítő, akik előbb megtanítják a sporteszközök használatát az igénybevétel előtt, majd végig felügyelik azok biztonságát. Ezek a modern sporteszközök ma már több ember számára ismertek, de az a tapasztalatunk, hogy a technikájukat nagyon hamar elsajátítják a résztvevők, különösen a fiatalabb korosztály, még a fogyatékkalélők is.

Huszár Anita azt kérdezte, hogy csapatsportot rendezünk-e, vagy lesz e valamilyen verseny?   

Erdélyi Mihály azt válaszolta, hogy igen, mert eddigi rendezvényenk során, amit fogyatékossággal élőknek rendeztünk, mindig szerveztünk váltóversenyt, többféle sportággal kapcsolatosan is, ami rendkívül népszerűnek bizonyult. nagyon sokan, aktívan, lelkesen vettek részt azokon, mindig nagy sikert aratott.

 

Fórumunk harmadik részében Ideális sportágak fogyatékkal élőknek címmel hallgathattak meg egy előadást a fórum résztvevői, amit dr. Honfi László tartott. Az elhangzott előadás tartalma a következőképpen foglalható össze.

Fogyatékkal élő embertársaink számára a sport és a rekreáció több okból adódóan is kiemelkedő jelentőséggel bír. Azok számára, akiknek valamelyik szervük károsodása miatt a mozgástere beszűkült, mozgásuk korlátozottá vált, a fizikum fejlesztése az önállóság alapját jelentheti. Rendszeres, szakszerűen alkalmazott fizikai igénybevétellel megelőzhető számos inaktivitásból fakadó elváltozás, a ma már népbetegségnek számító elhízás, és az elhízással együttjáró olyan további szövődmények, mint például az ízületi bántalmak, vagy a magas vérnyomás és a cukorbetegség, nem beszélve a mozgásszervi megbetegedésekről. Hasonlóan fontos az értelmi sérültek jó fizikai állapotának megalapozása is, hiszen munkaerő-piaci alkalmazásuk során az esetek döntő többségében könnyű fizikai munkát kell végezniük.

A fogyatékkal élők legrangosabb sportversenye a Paralimpia, amit négy évente, mindig a soros olimpia helyszínén, annak végeztével, utána rendeznek meg. A Speciális Olimpia a világ legnagyobb sportszervezete az értelmi fogyatékossággal és testi fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek számára, amely 172 országban 5 millió résztvevő számára biztosít egész éves edzéseket és foglalkozásokat. Évente több mint 100 000 eseményt rendeznek szerte a világon.

A helyi versenyek mellett, országos és regionális eseményeket is. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottsághoz hasonlóan a Speciális Olimpia Szervezetét is elismeri a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A Paralimpiai Játékokkal ellentétben azonban a Speciális Olimpiai Világjátékokat nem ugyanabban az évben és nem is az olimpiai játékokkal együtt tartják.

A Speciális Olimpiai Világjátékok nyári és téli játékok között váltakoznak kétéves ciklusokban és így minden negyedik évben ismétlődnek.

Jelenleg 37 sportágban rendeznek versenyeket a fogyatékkal élők számára, mely sportágakhoz megfelelő felszerelés, kialakult verseny- és szabályrendszer került megalkotásra, ezért a fogyatékkal élőknek célszerű ezeknek a sportágaknak a köréből választani egy lehetőséget.pl:

– alpesi sízés, asztalitenisz, atlétika, biatlon, boccia, csörgőlabda, dobóatlétika, erőemelés

  • evezés, evezőpad, hódeszkázás, labdarúgás (5 fő) labdarúgás (7 fő), íjászat, jéghoki
  • cselgáncs, kajak-kenu, kerekesszékes karate, kerekesszékes kézilabda, kosárlabda
  • kerekesszékes labdarúgás, kerekesszékes tánc, kerekesszékes tenisz, ülőröplabda

– kerekesszékes vívás, kerékpározás, lovaglás, sportlövészet, tollaslabda, úszás,

 

Antal Igor meglepődött, hogy milyen sok sportág közül választhatnának a fogyatékkal élők, de az élet azonban sajnos más helyzetet teremt, pl. a legtöbb helyen, még sokszor itt a városban sincs lehetőség az említett sportágak gyakorlására, sőt akadálymentesített sportpálya sincs.

Dr. Honfi László hozzá tette, az általunk bemutatott speciális sportfelszerelések nagyon drágák, egyénenként szinte megfizethetetlenek, jelenleg azok csak  szervezett keretek között (igazolt) sportolók számára, vagy az álltalunk nyújtott ingyenes sportrendezvényeken hozzáférhetőek mindenki számára. A speciális civil szervezetek és parasport egyesületek folyamatos finanszírozása nem mindig megoldott, főleg kisebb településeken.

Takáts Jánosné  megkérdezte az előadótól, hogy szerinte miért van az, hogy a fogyatékkal élők jelentős része, főleg a sportoló mozgáskorlátozottak olyan fanyar humorral tudnak beszélni egymás között nehéz életükről? Az előadó szerint ennek oka valószínüleg a parasport közösségépítő hatalmas erejében keresendő, az önirónia és a humor segít elviselni, jobb minőségben megélni a nem túl könnyű élethelyzeteket. A szabadidősport egyik legrégibb és legáltalánosabb igazolása a feloldódás. A feszültség és merevség csökkentése, felszabadulás az idegfeszültség alól. A fogyatékos ember számára mindez rendkívüli jelentőséggel bírnak.

A társadalomban való életük tele van feszültséggel a másság, a megbélyegzés miatt.

Szajlai Dezsőné azt kérdezte, hol lehet kapcsolatot teremteni a fogyatékos embernek sportolás ügyében? Megtudta, majdnem minden megyeszékhelyen működik a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, ezek megyei szintű civil szervezetek, ahol el lehet indulni a sport felé is.

Sőt, a Szihalmi Mozgáskorlátozottainak és Barátainak Egyesülete kiemelkedő lehetőséget nyújt, és általuk is elérhetőek a fogyatékkal élő emberek számára szabadidős program lehetőségek.

A Magyar Paralimpiai Bizottság területi szervei is segítséget nyújthatnak a parasport iránt érdeklődő emberek számára. Másik kérdése, hogy az értelmi fogyatékosok sportolhatnak-e?

Elmondtuk neki, hogy a Speciális Olimpia az ő számukra is lett kitalálva. Sérültségük foka szerint különböző divízióba sorolják őket, és így versenyeznek egymással, számos sportágban.

Veres Péter hozzátette, hogy a füzesabonyi székhelyű Heves megyei Szociális Intézményben van lehetőség pl. arra, hogy egy a fogyatékkal élők számára ismert sportolási lehetőséggel ismerkedjenek meg, ami a bocsa, (olasz golyó játék) ott nagy sikere van már ennek a játéknak, versenyeken is szép eredményeket értek el.

 

Fórumunk sikeresnek minősíthető, kompatibilis volt a helyi képviseletek és a mi projektcéljainkkal, közelgő fogyatékkal élő sportnapunk fórum általi népszerűsítése megtörtént, miközben egy igen jelentős téma közös feldolgozásával sikeres szemléletformáló hatást is sikerült elérnünk.

Sok új, speciális, a fogyatékkal élők nehéz sorsával, annak kezelésével kapcsolatos ismerethez jutottak a nagyrészt fogyatékkal élőket képviselő résztvevők, és nagyon várják már az általunk beharangozott sportnapot.

Az általunk a helyszínen is bemutatott, a projekt keretében készült szemléletformáló szakanyagokat (könyv, füzet, szórólap) a megjelentek számára is elérhetővé tettük.

 

Kelt.: Eger, 2021.08.12.

 

Megszakítás