Fórum programleírás – szakmai beszámoló

A fogyatékkal élők testnevelése és sportja

Példaképek részvételével zajló, vagy animátorok által vezetett, lakossági komplex sportprogramok, szabadidős sportesemények szervezése – kiértékelés

 

Helyszín: Heves megye, Eger, Kemény Ferenc Sportcsarnok.

Időpont: 2018.10.18. 16:15-17:15 óra.

A beszámolót összeállította: Kertész Balázs dr. Bátorfi Team képviselő.

 

A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Az egri szabadidős sportnapot követően rendeztük meg az egri fórumot, melynek témája a fogyatékkal élők szabadidő eltöltési lehetősége, azon belül szabadidősportja volt.

Magát a fórumot a sportcsarnok előtti téren rendeztük meg, mivel nagyon kellemes időjárás volt.

 

A választott téma előtt azonban sor került projektünk bemutatására, ahol a szervezet vezetője Erdélyi Mihály ismertette a legfontosabb tudnivalókat. A sportszövetség a nyertes projektjében olyan sportesemények megtartásával kívánja a regionális, hátrányos helyzetben lévő településeken élőket mozgásra buzdítani, melyekre önmaguk erejében nem lennének képesek. A sporteseményekkel a pályázat céljaihoz igazodunk, szögezte le: az elmaradott térségben élő lakosság egészséges életvezetéssel összefüggő  kompetenciája fejlődjön, az ott élők minél nagyobb hányada válasszon magának olyan mozgásformát, szabadidős vagy rekreációs sporttevékenységet, melyet élethosszig gyakorolhat. A lakosság nem elhanyagolható hányadát alkotják a fogyatékkal élők is. A pályázat keretein belül nekik is lehetőséget nyújtunk minden mozgásformára, sőt, támogatjuk őket abban, hogy egy életre szóló sportot űzhessenek.

 

A fogyatékkal élő szervezetek vezetői: Varga Pál úr. a Fogyatékkal Élők Heves Megyei Sportszövetsége képviseletében, Erdélyi Krisztina paraúszó versenybíró, gyógyúszó oktató és TSMT terapeuta, valamint a sportnapon résztvevő fogyatékkal élők intézményi, szervezeti képviselői vettek részt a fórumon, valamint jelen volt a példaképként meghívott, és bemutatott Szabó Tibor súlylökő paralimpiai bajnok is.

 

A fórum résztvevői elmondták, hogy a szervezett keretek között intézményekben élő és tanuló fogyatékkal élők testnevelése és sportja szervezettnek, működőképesnek mondható, a szervezeten kívüli fogyatékkal élők viszont sok nehézséggel küzdenek a mindennapokban, a szabadidő hasznos, rekreatív eltöltését illetően. A rendszeres fogyatékos sport csak valamely civil szervezetben űzhető, valósítható meg, szervezett keretek közt példaképpen az egri Vakok és Gyengénlátók Integráló Egyesület lett megjelenítve, mint sikeres sportegyesület a csörgőlabda sportágban. Külön témaként jelent meg az elhízás veszélye az inaktív lakosság, továbbá az inaktív fogyatékkal élők körében. Erdélyi Krisztina részletes beszámolót tartott arról, hogy mind az egészséges, mind a kognitív képességeikben vagy mozgásukban korlátozott emberek számára mely  területek aktivitása és aktiválása a legfontosabb, külön kitért arra, hogy a mozgásszegény életmód természetes velejárója az elhízás, mely még jobban megnehezíti a sportolás lehetőségét, főként a fogyatékkal élők számára. Példának okáért felhozta, hogy az egri Bitskey Aladár uszoda felkészült a mozgáskorlátozott emberek fogadására, akadálymentesített a létesítmény és speciális vízbeeresztő készülék is segíti az úszni vágyókat, mégis a kevésbé mozgékony, túlsúlyos fogyatékkal élőknek nagy erőfeszítésébe telik bejutni a medencébe, ami sokszor kedvüket szegi a sportolás iránt. Elsődleges szempontnak tartotta, hogy a helyes étkezés és mozgásterápia nagyon jó hatással van a mozgásukban korlátozottak számára is, amely élvezhetővé teszi a sportolást. A korlátozott értelmi és kognitív képességű emberek esete egészen más, a korlátozottság mértéke szerint igényli a sportolni vágyó személy a speciális segítséget, mely által eljuthat akár szervezett, akár egyéni szabadidős programokra.Továbbá elmesélte Bencsura Zoltán esetét, aki motoros balesetben veszítette el a bal karját és lábát, majd ezek után újra felépítette az életét és a 2008-as pekingi paralimpián 9. helyezést ért el 50m-es pillangóúszásban. Zoltán ezek után kipróbálta magát az atlétika területén is.

Varga úr a FODISZ megyei vezetőjének szakmai kiértékelője az általunk szervezetten megvalósított, fogyatékkal élők számára is elérhető sportrendezvényünkről szólt. Kimelte a résztvevők részéről tapasztalható rendkívüli lelkesedést, ami végig jellemezte a sportprogramokon teljesítőket. Majd a rendezvény sportszakmai megvalósítását dícsérte, kiemelvén a csarnokban megtartott sorversenyeket és vetélkedőket, valamint a labdajátékokat emelte ki. Dícsérte, hogy az Érsekkert kijelölt területein megtartott szabadidős eseményeket a résztvevők egészségi állapotához igazítottuk, és az új innovatív elektromos sporteszközök bevonását is nagyon kreatív megvalósításnak jellemezte.

A résztvevő használókat főleg az érdekelte természetesen, hogy akadálymentesen meg tudják e közelíteni azokat a létesítményeket, és egyéb sportolásra kijelölt helyiségeket, illetve magát a sportpályát annak eszközeivel egyetemben.

Mindez azért fontos, mert az esélyegyenlőség feltételeit mindenképpen meg kell teremteni minden embertársunk számára. Ebben a Bitskey Aladár uszoda az élen jár, hiszen a tervezésekor és megépítésekor fontos szerepet kapott a fogyatékkal élők szerepe a társadalomban. A legtöbb kérdés Szabó Tibor nehézatléta paralimpiai bajnoknak jutott. Sokan arra voltak kíváncsiak, hogy több évtizeddel ezelőtt hogyan tudtak felkészülni a parasportolók, és annak akinek nem volt lehetősége élsportolóvá válni, milyen körülmények között tudta kielégíteni a mindennapos mozgásigényét. Ehhez mérték hozzá a mai lehetőségeiket, a jelenlegi szervezettséget, az esélyek egyenlőségének megteremését. Tibor szórakoztató hangvételben mesélte el a saját eseteit, fekészülését és mindennapos életét, tanácsait, mely egy üdítő és komoly példa minden értelmében vagy mozgásában korlátozott ember számára.

A lebonyolított, részben fogyatékkal élőket megcélzó sportnapról nagyon jó véleményeket fogalmaztak meg a jelenlévő szakemberek, kifejezték, hogy szeretnék, ha a következő évben is hasonló rendezvényen vehessenek részt, és minél többször  hozzá juthassanak a rendezvényen kipróbált hagyományos és új innovatív elektromos sporteszközökhöz. Varga Pál úr a Fogyatékkal Élők Heves Megyei Sportszövetség vezetője a fórum végén jelezte, hogy rendezvényünket beiktatja a következő megyei rendezvénysorozatokba. A résztvevők hatalmas örömmel fogadták a pályázati azonosítónkkal feliratozott pólót.

Szívesen fogadták a fórum részvevői a példaképként a fórumon is bemutatott Szabó Tibor paralimpiai bajnok szavait, történetét, tanácsait, a tőle hallottak több ember életét is befolyásolhatja a jövőben.

Összességében, akik kint voltak az eseményen, nagyon élvezték a sportnapot, az egymással való ismerkedést, találkozást, sokat tudtak meg egymásról, és szerintük ezen a napon sok barátság és mikroközösség  is született.

 

 

Kelt.: Eger, 2018. 10. 18.

 

 

Megszakítás