Fórum programleírás – szakmai beszámoló

A BEMELEGÍTÉS FONTOSSÁGA

 

 

GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ, SPORTSZERBEMUTATÓ és SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY
KIÉRTÉKELÉSE

 

Időpont: 2019. július 29. 09:00-10:00 óra.

Helyszín: Turisztikai és Szolgáltató Nonprofit Kft. Bogács, Alkotmány utca 5.    

A beszámolót összeállította: Koczka Edina HARMÓNIA E.E. képviselő.

 

A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A résztvevők megismerkedhettek szervezetünkkel, bemutattuk eddigi tevékenységeinket, szervezetünk felépítését és magát a nyertes projektet. A 250 millió forint összköltségű pályázatunkkal célunk, hogy 34 állomáshelyen bemutassuk azokat az aktív szabadidő eltöltési lehetőségeket, melyhez a környékbeliek nem vagy csak nehézkesen jutnának hozzá.

Célunk, a helyben lévő lakosság egészségfejlesztése, a szabadidősport tevékenység elterjesztése és a sportszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok számára az ágazatközi szereplők tevékenységének összehangolásával.

Egységes szakmai elvek alapján olyan egészségfejlesztő és szabadidős programok valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak a kínálat bővüléséhez a kevésbé fejlett térségekben.

 

A fórum második részében a tervezett sportnapot mutattuk be a résztvevőknek. A programunk célja, ahogyan minden egyes eseménynél, szemléletformálás, preventív és egészségmegörző, egészségjavító lehetőségek bemutatása, a szabadidősport iránti igények felkeltése és kielégítése. Ismertettük, hogy a programot a bogácsi strandfürdő területén fogjuk megszervezni, augusztus 3-án, reggel 9 órától.  Ezek után a felhasználásra kerülő sportszereket és sportágakat mutattuk be a fórumon megjelenteknek. A buborékfoci, segwey, elektromos roller, valamint lézerharc hallatán elégedett volt a hallgatóság, főleg a fiatalok méltatták a lehetőségeket.

A résztvevők zöme ugyan hallott már az innovatív elektromos eszközökről, találkozott is vele,de még nem próbálta, ezért izgatott várakozás előzi meg a használatát. Majd a rendezvénynek helyet adó gyógyfürdő  igazgatója Jacsó Zoltán felajánlotta, hogy a strand sportszereit (strandröplabda, vízi aerobic, szkander) is vonjuk be a programba, amit mi köszönettel vettünk. Nagy örömmel vették tudomásul, hogy az asztalitenisz, tollaslabda, trambulin, röplabda sem fog hiányozni, ezek ismertek és népszerűek a lakosság körében. A tandemkerékpár ötlete nagyon tetszett Kis Zoltánnak, hozzátette, örül neki, mert eddig még csak egyszemélyes kerékpáron közlekedett. Továbbiakban a tervezett karate bemutatóról ejtettünk pár szót, mely szerint kiváló sportolási lehetőségként kellene számon tartani a fiatal felnőttek körében. Kértük a résztvevők segítségét a rendezvény promotálására, hiszen Bogács népszerű üdülő település. Kocsis István érdeklődött a következő, más településen megrendezendő sportnapunk helye és ideje iránt, azon is szívesen részt vennének.

A sportnap előzetes bemutatása után egy jóízű beszélgetésben kiderült, hogy a bemelegítés fontosságáról és módszereiről viszonylag keveset tudnak a jelenlévők, ezért Szabó Attila tartott nekik egy előadást a témáról.

Elmondta, hogy  minden sportfoglalkozás bemelegítéssel kezdődik, még a szabadidős sportágak is.  A bemelegítés a szervezet sokoldalú átmozgatását jelenti, előkészíti a testet és a pszichét az elkövetkező nagyobb terhelés elviselésére. Bemelegítés alatt általában azt a testnevelés óra, vagy sportfoglalkozás első bevezető részén belül, tudatosan végrehajtott, fokozatosan erősödő folyamatot értjük, amely az egész szervezetet a pihenés állapotából fizikailag és pszichikailag felkészíti a nagyobb intenzitású testnevelés óra, verseny vagy edzésfeladat elvégzésére, csökkentve ezáltal a sérülés kialakulásának veszélyét.

A fizikai aktivitással járó terhelések bevezetéséül, előkészítéséül a nyugalmi állapothoz mért magasabb intenzitású igénybevételek fizikai, pszichikai és gondolkodásbeli előkészítését szolgálja a bemelegítés. Részben a teljesítőképesség növelése, de még hangsúlyosabban a sérülés és baleset megelőzés a funkciója a bemelegítésnek.

 

A gimnasztika gyakorlatokkal végzett bemelegítést nem pótolja a szervezet „passzív” fölmelegítése (forró víz, szauna, infra, stb.). A bemelegítés nem „elő-edzés”, hanem az edzés előkészítése! A bemelegítés hatása maximum 45 percig marad meg. (Különösen hűvös időben, és nagy intenzitás-elvárású folytatásnál már 20 perc „pihenő” is sok).

Optimális esetben a bemelegítés és az edzés fő része között ne teljen el több mint 10 perc! Ellenkező esetben emlékeztető bemelegítést kell végezni (pl. síelésnél ez igen gyakori jelenség).

Huszár Szilvia kérdezte, hogy a bemelegítésre hatással van-e az időjárás. Szabó Attila válaszában elmondta, hogy az időjáráshoz kapcsolódó hőmérsékletnek van szerepe a bemelegítés hosszára és intenzitására. Nyáron, meleg időben rövidebb és kevésbé intenzív melegítés is megfelelő, télen ennek az ellenkezője az igaz.

Deák Adrienn kérdése, hogy a sportolás előtti bemelegítés elmaradása mit okozhat? Szabó Attila válasza, hogy a bemelegítés nélkül elkezdett sportolás sérülésveszélyt eredményez, ami izomhúzódástól izomszakadásig többféle lehet. Az idegpálya bejáratásának hiánya koordinációs problémákhoz vezethet. A csúcsteljesítmény elmaradását is okozhatja a bemelegítés elhagyása.

 

A fórumon megjelentek megköszönték az értékes információkat, Nagy Józsefné  megjegyezte, soha nem gondolta volna, hogy egy szabadidősporttal kapcsolatos fórumon olyan dolgokat hall, amelyek alapvetően befolyásolják az elkövetkezendőkben a hozzáállását a mindennemű sportmozgásokhoz.

Kelt.: Eger, 2019. 07. 29.

 

 

 

 

 

 

Megszakítás