Fórum programleírás – szakmai beszámoló

TÉMAKÖR: A MULTI SPORTÁGAK SZEREPE A SZABADIDŐSPORTBAN

 

GARANTÁLT SPORTPROGRAM – SPORTÁGVÁLASZTÓ, SPORTSZERBEMUTATÓ és SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNY

Időpont: 2019. április 05.  13.00-14.00

Helyszín: Kulturális, Turisztikai és Nonprofit Kft. Tanuszoda Bélapátfalva, IV. Béla út 47

A beszámolót összeállította: Koczka Edina a H.E.E. képviselője

 

A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A bélapátfalvai fórum három részletben zajlott le. Elsőként Erdélyi Krisztina szakmai vezető mutatta be szervezetünket, majd tájékoztatta a résztvevőket nyertes projektünkről, a megvalósítás ütemezéséről. Elmondtuk, hogy a tevékenységeink célja a szabadidősport elterjesztése, megismertetése, az inaktív életet folytató személyek bevonása a több állomásból álló, a régióban hátrányos körülmények között élő célcsoport részére, sportprogramok keretében. Mivel a keringési megbetegedések hazánkban is a vezető mortalitási okok között vannak, különös figyelmet fordítunk azon mozgáselemek beépítésére, melynek jelentősen porzitív hatásai vannak a szív és keringési rendszer működésének optimalizálása tekintetében.

A fórum második részében a bélapátfalvai garantált sportprogram előkészítését végeztük el. Erdélyi Krisztina ismertette a résztvevő helyi turisztikai iroda, civil szervezetek, a tanuszoda és önkormányzat képviselőivel a hamarosan sorra kerülő garantált sportprogram részleteit, célját, az alkalmazott eszközöket. Tudatosította, hogy szeretnénk, ha a sportnap nagy élményt jelentsen a résztvevők számára, kivétel nélkül mindenki nagyon jól érezze magát.

Az előzetes felmérés alapján megállapítottuk, hogy az adott infrastrukturális környezet megfelelő a  lebonyolítani tervezett úszó, futó sportprogramok megrendezésének.

 

A résztvevők örömmel fogadták a település lakói számára nyújtandó szabadidős sportolási lehetőséget, aggályuk csak az időjárási viszonyok, és az érdeklődés létszáma megfelelő lesz-e?

A helyi érzékenyítés érdekében a résztvevő szervezetek képviselői felajánlották a közreműködésüket.

Ismertettük, hogy a nem versenysport jellegű úszóversenyek reggel 9 órától kezdődnek a bélapátfalvi tanuszodában, a 25 m-es, 6 pályás medencében, annak végeztével kezdődik a futóverseny, amelyet a régi cementgyár szervízútján és környező, lezárt utakon szervezünk meg.

Czene Gábor parasportoló részvétele felvillanyozta az érdeklődöket, a települések életében a fogyatékkal élők sportolási lehetőségei javarészt ugyanis ismeretlenek.

A lakosság nem elhanyagolható hányadát alkotják a fogyatékkal élők is. A pályázat keretein belül nekik is lehetőséget nyújtunk minden mozgásformára, sőt támogatjuk őket abban, hogy egy életre szóló sportot űzhessenek.

Mivel a rendezvényünk összetételének alapja az aquatlon, ezért a multisportokat ismertette Erdélyi Krisztina és ezt a sportágegyüttest beszéltük meg, elemeztük a fórum harmadik részében.

 

A multi sportok kifejezés azt jelenti, hogy több sportág együttesen alkot egy új sportágat, például öttusa, biatlon, aquatlon, triatlon stb. mely sportágak alapjai a szabadidősporthoz is visszavezethetőek, elsősorban a futáshoz és kerékpározáshoz. Az úszást mint szabadidősportot csak annak ajánlottuk, akinek vízbiztos az úszástudása.

A fórum alatt a megbeszélések során kötetlen interaktív munka keretében vitattuk meg a multi sportok szabadidős lehetőségeit.

Bársony Dániel kérdezte, hogy milyen képességeket fejleszt az úszásból és futásból álló aquatlon? Erdélyi Krisztina válaszában elmondta, hogy elsősorban az állóképességet, azon belül is a hosszú távú állóképességet fejleszti ez a multisport, ami az egészség szempontjából a legfontosabb motoros képesség. Ami fontos még, hogy az emberi test majdnem minden izmát igénybe veszi, ezért hasznos lehet a szabadidősport szempontjából is. A folyamatosan mozgásban tartott szervezet által az emberek lelki stabilitása is fejlődik, erősödik, ez pedig egyik legfontosabb tényezője a mentális egészségnek.

Kormos Rita azt kérdezte, kinek ajánlható az aquatlon szabadidősport szempontjából?  Erdélyi Krisztina azt a válaszolta, hogy elsősorban a fiatalok és a középkorúak a célcsoportjai,ám  idősebb korban is ajánlott, hisz nagyon erősen igénybe veszik a szervezetet, így több, rendszeresen sportoló idősebb ember is hódol ennek a sportágnak, ezzel komoly szenior sport rendszert kialakítva ebben a szabadidő sportágban is, öt évenként változó korosztállyal.

 

 

 

A multi sportokkal kapcsolatosan elhangzott további vélemények az alábbiak szerint összegezhetők:

  • Több sportág – több készség és képesség.
  • Sokoldalúságot, kreativitást fejleszt.
  • Segít a korai kiégés megelőzésében, csökkenti a lemorzsolódás arányát.
  • A belső motivációt növeli.
  • Az önkontroll fejlődik, döntéshozatali készség javul.
  • Csökken a sérülés esélye a mindennapok tevékenységei során is.
  • Fejlődik a fiatal felnőttek magabiztossága, javulnak a kognitív képességeik is, amelyek a munkahelyeken elsődleges szempontúak.

Összességében egy szakmai és kommunikációs szempontból is eredményes, jó hanulatú fórumot rendeztünk Bélapátfalván.

Kelt.: Eger, 2019 04. 05.                

 

 

Megszakítás