„Elérhető szabadidősporttal az egészségünkért”

EFOP-1.8.6-17-2017-00023

Kedvezményezett neve:             Szabadidős és Munkahelyi Sportszövetség
Projekt címe:                                „Elérhető szabadidősporttal az egészségünkért”
Támogatás összege:                    243.877.586.– Ft
Támogatás mértéke:                  100%
Projekt azonosítója:                    EFOP-1.8.6-17-2017-00023
Projekt tervezett időtartama:   2018.07.01-2021.06.30.

A projekt címe: A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén

A projekt célja
Fejlődjön Az Észak-Magyarországi régióban élő lakosság egészséges életvezetéssel összefüggő kompetenciája, így különösen kerüljön birtokába a rendszeres testmozgás egészségjavító és egészségmegtartó hatásaival összefüggő ismereteknek, készségeknek, képességeknek, attitűdöknek. A régióban élők minél nagyobb hányada válasszon magának olyan mozgásformát, szabadidős vagy rekreációs sporttevékenységet, melyet élethosszig gyakorolhat.  Javuljanak az esélyegyenlőség, és a társadalmi befogadás feltételei a szabadidősportban.

Célcsoport
A projekt közvetlen célcsoportjának tekinthető a projektbe bevont, szabadidős és szabadidősport területen dolgozó hazai szakemberek csoportja, valamint a pályázatban résztvevő települések lakossága, főleg a fogyatékkal élők, idős polgárok, hátrányos helyzetű, különösen szegénységben élő családok tagjai.
A projekt közvetett célcsoportját a HEPA (egészségfejlesztő testmozgás) ágazatközi szereplői (fenntartói, munkavállalói, szakértői, önkéntesei) adják.

A projektbe bevont partnerek
Az Észak-Magyarországi Régió 11 településének (Kisköre, Kömlő, Pély, Tarnaszentmiklós, Tiszanána, Bokor, Cserhátszentiván, Kutasó, Arló, Borsodnádasd, Járdánháza) lakói, alkalmanként 220 fő.

Projektelemek

 • Egészségfejlesztő testmozgás szolgáltatás fejlesztési és cselekvési terv elkészítése (minőségfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés, innováció).
 • Komplex lakossági testmozgásprogramok, szabadidősport események és eseménysorozatok szervezése és megvalósítása.
 • Garantált lakossági testmozgásprogramok (mozgásprogramok felnőtteknek, fogyatékkal élőknek, időskorúaknak).
 • Példaképek részvételével zajló, vagy animátorok által vezetett, lakossági komplex sportprogramok, szabadidős sportesemények szervezése (fiatal korosztály és a felnőtt lakossági számára).
 • Szemléletformálási célú nyomtatott kiadvány készítése és elérhetővé tétele
 • Egészségfejlesztő testmozgásról szóló lakossági kampányok és fórumok, workshopok szervezése.
 • Az egészségfejlesztő és betegségmegelőző programokban résztvevő személyek száma a projekt zárására 7 260 fő, amelyből 721 Fogyatékossággal élő résztvevők.

Helyzetelemzés
A világ legtöbb országában általános tendencia, hogy a születéskor várható átlagos élettartam nő. A fejlett ipari országokban, az utóbbi évtizedekben az idősek várható élettartama is meghosszabbodott, és ma már a meghosszabbodott élet minősége válik központi kérdéssé. Magyarországon és a többi közép-kelet-európai országban ezzel ellentétes tendenciák érvényesülnek.
Napjainkban, hazánkban egy 40 éves férfi várhatóan még 28,3 évig, egy 60 éves várhatóan még 14,8 évig él. Egy 40 éves nő várhatóan még 36,4 évig, egy 60 éves várhatóan még 19,5 évig él. Tény, hogy Európa jelentős részén akár öt-tíz évvel is hosszabb életre számíthatnak az ott élő emberek.
Hasonlóan a fejlett országok többségéhez, Magyarországon is meghatározóvá váltak a krónikus nem fertőző megbetegedések. A vezető halálokok esetében a daganatos megbetegedések okozta halálozások a férfiak esetében dinamikus emelkedést mutatnak, a növekedés a nők esetében is jól látható. Ezen halálokok részesedése az összes halálozáson belül mára elérte a 27%-ot. A keringési rendszer betegségei a halálozások 54%-áért felelősek.
Mindezeket
– más mellett
– elsősorban
életmód-elem hibák, főleg a fizikai aktivitás hiánya és a túlzó, mennyiségi típusú táplálkozás okozza. Különösen szembeötlő az Észak-magyarországi régió lakosságának a szabadidő eltöltésében, azon belül a szabadidősportban mutatott negatív hozzáállása. Ezen mindenképpen változtatni kell!

1. ábra
Főbb halálokok Magyarországon

A testmozgásprogramok érdekesebb elemei

Buborékfoci
A legújabb sportőrület, a gömbbe zárt élmény! A foci szórakoztatóbb változata, ahol a játékosok egy hatalmas gömbbel a testükön küzdenek egymással, hogy megszerezzék a labdát. Az esés nem kizárt, sőt!

Íjharc – Archery tag élményjáték 2 csapattal
Hazánkban még alig ismert harci élményjáték, ami az archery tag nevet kapta. Egy íjjal és a hozzá tartozó speciális nyíllal űzik, aminek hegye tompa, félkemény hab, így használata veszélytelen. A hangulatos játékot egy akadályokkal kialakított pályán űzik fejvédővel. Gyermekeknek is remek szórakozás!

Segwayek.
A Segway (ejtsd: szegvéj) egy önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású eszköz az ember helyváltoztatásának elősegítésére. A Segway nagyon sokféle célra lehet használni, mind különféle munkákhoz, mind a közlekedésben, a mozgássérültek mobilitásának növelésében, mind a turizmusban, vagy szórakozásra.

Lézerharc 2 csapattal
Az első valósághű szabadtéri harci játék, ami nem jár semmilyen fájdalommal, nincs káros hatással a környezetre és védőfelszerelést sem igényel. A fegyver infravörös fénnyel kommunikál a játékosokon elhelyezett érzékelőkkel. Igazi csapatjáték, különleges stratégiák, füstbombák, VIP személy mozgatása, bázisvédés… stb.
Készen álltok?
Lézerharcra fel!

Soft-csúzlis kalandjáték
A “Soft-Csúzlis” kalandjáték játékrendszerében hasonlóságot mutat a paintball-al (festéklövészettel). Ugyanakkor ez nem igényel semmiféle védőfelszerelést. A soft-csúzli úgy lett kifejlesztve, hogy abból a kő, kavics, földrög, vagy más keményebb tárgy kiessen. Töltényként teniszlabda nagyságú, nagyon puha, de jó röptű, speciális szivacslabdát használunk, ami teljes baleset- és fájdalommentességet biztosít. A három féle, egymásra épülő játék kiváltja a résztvevőkből az önfeledt, fizikai aktivitást és a zsigereinkből eredő, legtöbbször láthatatlan, legbensőbb tulajdonságokat, reakciókat. A mindennapok sablonjait levetkőző játékosok viselkedésének tudatos megfigyelése igen sok, értékes információval szolgálhat.  Az Egyének kreativitásának, küzdeni akarásának, csapattársaikhoz és persze az “ellenségeikhez” való viszonyulásának megismerése jó alapot, irányt adhat a közösség, a CSAPAT további ÉPÍTÉSÉHEZ.

Trambulin (ugróasztal)
4,3 méter átmérőjű, hálós trambulin.

További lehetőségek, igény esetén

 • mászófal,
 • zumba,
 • jóga,
 • aerobik, fitnesz,
 • tájékozódási verseny,
 • ökölvívás,
 • cselgáncs,
 • birkózás,
 • focibajnokság,
 • pingpong bajnokság,
 • csocsó verseny,
 • kerékpáros ügyességi verseny,
 • hagyományos sorverseny,
 • sakkverseny,
 • kosárlabda játék (streetball),
 • egyéb labdajátékok hálóval (tollas labda, röplabda),
 • duatlon (futás-kerékpár)

természetjárás,
stb.

Megszakítás