HOGYAN KEZDJÜNK SPORTOLNI JELENTŐS TÚLSÚLY ESETÉN?

Miért ne futással kezdje a túlsúlyos ember a sportmozgást? Az első és legfontosabb oka: mert a szervezet már amúgy is túl van terhelve a túlsúly miatt. Terhelve van a szív, az érrendszer, a gerinc és ízületek. A legfontosabb szempont a mozgás elkezdésében a fokozatosság.

Az igazsághoz – bármennyire is lelombozó – hozzátartozik, hogy aki túlsúlyos és sokáig nem mozgott, annak bizony szinte biztos, hogy a gerinctartó izmai gyengék. A gerinc melletti pici mélyizmok ezek, amelyek a törzs stabilitásáért, a gerinc tehermentesítéséért felelősek. Ha ezek gyengék, minden terhelés a gerincet, a porckorongokat fogja érni. Emiatt fáj a derék, hát, csípő.

A kezdeti időszakban mindenképp valamilyen mélyizom erősítő gerinctornát, törzsstabilitást célzó edzésprogramot ajánlunk. Nem csak az elhízott, túlsúlyos embereknek, hanem nagy általánosságban mindenkinek ezzel kellene kezdenie a mozgást.

A gerincet merevítő, törzsstabilitásért felelős izmokat célzó mozgások javasoltak, ilyen például a gerinctorna mellett a TRX edzés.

Elhízás, túlsúly esetén nehéz kibírni a kezdeti időszakot, hiszen le szeretnénk fogyni. Zsírégetésre a tempós sétát ajánljuk, esetleg biciklizést, úszást. Tehát futás helyett sétáljunk sokat, akár a munkahelyre egy-két megállóval előbb szálljunk le a buszról. Fontos, hogy a séta tempós legyen, izzadjunk le a végére.

Az életmódváltás elmaradhatatlan velejárója a megfelelő, változatos étrend kialakítása. A szép, tónusos alakhoz a sport 30%-ban, míg az étkezés 70%-ban járul hozzá, ezt ne hagyjuk figyelmen kívül!

Sajnos mozoghatunk bármennyit és bármilyen intenzíven, látványos változást nem igazán fogunk elérni. Persze lesznek izmaink, ez nagyon fontos, de a hurkák nem fognak eltűnni diéta nélkül!

Lehet nassolni, de ezt is érdemes cukormentesen tenni! Vannak olyan cukormentes, vegán desszertek, amik nem tartalmaznak olyan alapanyagokat, amelyek felelősek az elhízásért, de természetesen ezekből is csak módjával!

Összegezve: a túlsúlyos ember ne futással, hanem gerinctornával kezdjen, gerincet kímélő sportágat (úszás, kerékpározás) válasszon, okosan diétázzon, legyen türelmes, mert hosszabb folyamatról van szó!

 

Megszakítás