JÓ GYAKORLATOK 13.

Tornaljai, kiskörei és kömlői jó gyakorlatokat is megismertünk a transznacionális együttműködést megvalósító projekt során.

  • Tornalján, a magyar nyelvű általános (alap) iskolában 800 gyerek tanul.

Korábban nagyon rossz körülmények között zajlott az oktatás és a sportoktatás is.

A harmadik ciklusát töltő önkormányzat felújította a lepusztult tornatermet, két multifunkciós pályát épített (az egyik fedett), ezek a létesítmények nyitottak a lakosság számára, felnőttek is használhatják oktatási időn kívül. A jó létesítményekben színvonalas testnevelés órát tartanak a testnevelő tanárok, késő estig foglaltak a pályák, megélénkült a település korábbi gyenge sportélete. A jó létesítményekbe könnyebb volt jó sportszakembereket találni.

  • Tornalján minden évben nyugdíjas sportnapot és humanitárius futást rendeznek, a mozgássérültek megsegítésére (pénzfelajánlások). Mindkét rendezvény népszerű, jelentős számban vesznek részt rajta a tornaljai lakosok. Közösségépítő szerepe az ilyen típusú rendezvényeknek jelentős.
  • Kiskörén működik a Mozdulj Kisköre! civil szervezet, amelyet a helyi fiatalok hoztak létre, szellemileg és fizikailag is aktív közösségi élet megvalósítása céljából. Nagyon jó közösséget alkotnak, gyakran vízitúráznak, kerékpártúrákat és kirándulásokat szerveznek, rendszeresen aerobic és zumba foglalkozásokon vesznek részt, a műfüves pályán fociznak, nyáron a strandon több alkalommal regionális ifjúsági találkozókat szerveznek, ahol központban a sport áll. A hétközben máshol dolgozó fiatalok hétvégén hazatérnek Kiskörére és részt vesznek az éppen zajló sportos rendezvényeken.
  • Kömlőn, a 85%-ban roma lakta Heves megyei településen évente két alkalommal szerveznek „falunapot”, alkalmanként több ezer roma résztvevővel. Minden alkalommal egri szabadidős szervezetek segítségével nagyon színvonalas sportprogramokat is beiktatnak, a lakosság örömére és teljes megelégedésére (segway, elektromos roller, lézerharc, íjharc, buborékfoci és hagyományos versenysportok eszközei vannak jelen).
Megszakítás