JÓ GYAKORLATOK 3.

A szilvásváradi tanulmányutunkon tapasztaltak szerint a természetjárás során az emberek kiszakadnak lakott területi környezetükből, és a természetes környezetben töltik el idejüket. Ennek leggyakoribb módja a gyalogos kirándulások és gyalogtúrák, de ide tartoznak a vízitúrák, sítúrák, kerékpár túrák, egyéb gördülő eszközös túrák (segway, elektromos roller), lovas túrák és más, fizikai igénybevétellel járó, egyéni vagy csoportos, nem egyszer versenyként is lebonyolított túrák is.

A legolcsóbb a gyalogos túra, amit a hátrányos helyzetű fiatalok esetében különösen érdemes preferálni, mert az egészséget fejlesztő fizikai hatásmechanizmusa mellett a közösségi nevelés jó színtere is lehet.

Jó gyakorlatként a Szilvásváradi Kalandpark felépítését, működését tanulmányoztuk.

A Szalajka-völgyben található az ország első kalandparkja, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő aktív sportolási, szórakozási lehetőséget. A park évről évre bővül, egyre kiválóbb lehetőséget biztosítva a Szalajka völgybe látogatóknak.

Ma már négyféle erdei kötélpályarendszer várja a látogatókat, ahol hároméves kortól bárki számára van teljesíthető feladat. A résztvevő szakemberek is kipróbálhatták az összes lehetőséget.

A kötélpályák mellett számos egyéb tevékenység, pl. íjászat, Euro bungee trambulin, mászófal kipróbálására is van lehetőség, valamint monster roller túrákon való részvételre. 

A MONSTER ROLLER, vagyis a hegyi roller Ausztria és Szlovénia után Magyarországon a rollerek új generációja, a hegyi túrák egyedülálló új lehetősége. (A MONSTER ROLLERT a hagyományos rollerektől leginkább az erős hátsó és első fék, illetve a nagy ballonos kerék különbözteti meg. Főképp lejtőkön, lankás vidéken használatosak és már 13-14 éves kortól használhatják a gyerekek is).

Szomorú tény, hogy a völgybe látogató nagyszámú turistáknak csak egy nagyon kis hányada veszi igénybe a felsorolt sportolási lehetőségeket, elsősorban az itt táborozó fiatalok használják intenzíven a sportszereket.

A Szilvásváradon megvalósított, komplex természetjárási lehetőségeket a jövőben érdemes lenne több helyen megvalósítani Magyarországon, az ilyen komplexumok minőségi szabadidő eltöltést tesznek lehetővé és a szolgáltatást igénybe vevők eseténen pedig mérhető egészségfejlesztés valósul meg.

Megszakítás