TANULMÁNYÚT (4)

A SÉRÜLÉSEK ÉS MEGELŐZÉSÜK A SZABADIDŐS,

REKREÁCIÓS ÉS SPORTFOGLALKOZÁSOKON

 

Helyszín: Fekete István Könyvtár, Kulturális és Szabadidő Központ, Nagyterem.

3385 Tiszanána, Fő u. 159.

Időpont: 2018. november 30. 10.00-16.00.

A programcsoport címe: Tanulmányút (4).

A beszámolót összeállította: Lázár Rita EVÚK képviselő.

A rendezvényen részt vett: 28 fő.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):
  • A tanulmányúton keresztül a résztvevő sportszakemberek ismerjék meg egymás szabadidősportjának rendszerét, valamint a jó gyakorlatokat.
  • A tanulmányút közvetlen célja, hogy a szabadidősportban előforduló sérülések megelőzéséről és kezeléséről kapjanak információt a résztvevők, majd azt közvetítsék tagtársaik felé.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Fogadó szervezetünk a Fekete István Könyvtár és Művelődési Ház, valamint a Vöröskereszt Tiszanánai Csoportja volt. Mindkét szervezet vezetője, Lázár Tünde nagy segítségünkre volt endezvény megszervezésében. Meghívtuk a Tiszanánai Naplemente Nyugdíjas Klub és a Tiszanánai Futball Klub képviselőit is.

Dr. Honfi Ferenc László az előadásában beszélt a sérülések fajtáiról, megelőzéséről, a műtéti beavatkozásokról, a megbeszélésen a kezeléshez használt eszközök egy részét is bemutatta.

Az egyik legfontosabb eszköz a megelőzésre a szakszerű általános és speciális bemelegítés, illetve a sportkörnyezet

 

balesetmentessé tétele. A jól elsajátított sportági technika is segíthet a sérülések megelőzésében. 

A tanulmányúton a résztvevő szabadidős szervezetek vezetői is elmondták a náluk meglévő, a témával kapcsolatos problémákat.

Hajdú Dóra, a Mozdulj Kisköre! sportos civil szervezet képviselője elmondta, hogy a szabadidő sportolók gyakrabban sérülnek meg, mint a versenysportolók, aminek oka lehet a nem kellő bemelegítés, de a sportági technika alacsonyabb szintje és a rossz sportkörnyezet is okozhatja ezt.

Berecz Tibor (Hegyvidék Outdoor Kft.) szerint a sérülések megelőzésének lehetőségeiről több információra lenne szükségük a szabadidejükben sportolóknak. Erre érdemes lenne egy szakanyagot készíteni, és azt minél több szabadidősport egyesületbe el kellene juttatni. A település háziorvosának szemléletformáló szerepe is fontos lehet.

A rendezvényen két külföldi szakember vett részt Cretiu Liviu és Popovics Miklós – Clubul Sportív GYM MAR STRONG Oradea képviseletében. Popovics Miklós elmondta, hogy a romániai szabadidő sportolók is gyakrabban sérülnek, mint a versenysportolók. A megelőzési lehetőségekről keveset tudnak, ezért a szekemberek felügyelete mindig fontos. Szemléletformáló kiadványokat terveznek készíteni, azt nagy tömegekhez el kívánják juttatni, ezáltal szerinte czokkenthető a sérülések száma a szabadidősportban.

A tanulmányút a résztvevők szerint elérte célját.

 

Kelt.:Eger, 2018. 11. 30.

Megszakítás