TANULMÁNYÚT (2)

A TERMÉSZETJÁRÁS, MINT SZABADIDŐSPORTOS TEVÉKENYSÉG

 

Helyszín: Gasthaus Panzió, 3348. Szilvásvárad, Egri út 27, és Kalandpark, Szalajka völgyi út.

Időpont: 2018.11.09.10:00-14:00.

A programcsoport címe: Tanulmányút (2).

A beszámolót összeállította: Lázár Rita EVÚK képviselő.

A rendezvényen részt vett:  9 fő.

  1. Tevékenység célja:

A programunk közvetlen célja volt a természetjárásnak a hazai és külföldi szabadidő eltöltésben és a szabadidősportban betöltött szerepe, helyzetelemzés, megoldáskeresés.

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A fogadó szervezet a  Szilvásváradi Kalandpark (Szilvásvárad, Szalajka völgyi út) volt.  Meghívtuk a helybeli természetjárással is foglalkozó civil szervezeteket.

  • Szilvásváradi Sportegyesület, Szilvásvárad Miskolci út 7.,
  • Szilvásváradi Lovas Sport Klub Egyesület, Szilvásvárad, Egri út 16.
  • Szilvásváradi Sportegyesület Sí és Snowboard Szakosztály, X-trém Bob,

                      Szilvásvárad, Szalajka völgyi út.

A tanulmányúton a résztvevők megismerkedtek a természetjárás fogalmával, válfajaival, előnyeivel. A tanulmányút hozadékát az alábbiak szerint foglalhatjuk össze.

A természetjárás során az emberek kiszakadnak városi környezetükből, és a természetes környezetben töltik el idejüket. Ennek leggyakoribb módja a gyalogos kirándulások és gyalogtúrák, de ide tartoznak a vízitúrák, sítúrák és más, fizikai igénybevétellel járó, egyéni vagy csoportos, nem egyszer versenyként lebonyolított túrák is.

A társadalom egyik fontos célja az, hogy természeti környezetünket megóvjuk, ezért a természetjárás fontos része a fiatalok, illetve a természetbe vágyók oktatása: hogyan őrizzék meg a természetes állapotot, hogyan zavarják meg legkevésbé azt; ne szemeteljenek, vagy ne gyújtsanak tüzet erre nem alkalmas helyeken. Ennek hiányában a természetjárók okozta károk elhárításának költsége jelentős terhet jelent az adott régiónak, országnak, az el nem hárítható károkat nem is említve. A természetvédelemmel összekapcsolt turizmus újabb keletű fogalma az ökoturizmus. A természet erői (napfény, víz, levegő, terep) fokozzák a fizikai aktivitás hatásfokát, ezért értékesebbek, mint a zárt térben végzett sportolás.

A Szilvásváradi Kalandpark felépítését, működését Bényei Tamás tulajdonos mutatta be. Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben található az ország első kalandparkja, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő aktív sportolási, szórakozási lehetőséget. A park évről évre bővül, egyre kiválóbb lehetőséget biztosítva a Szalajka völgybe látogatóknak. Ma már 4 féle erdei kötélpályarendszer várja a látogatókat, ahol 3 éves kortól bárki számára van teljesíthető feladat. Mi is kipróbálhattuk.

A kötélpályák mellett számos egyéb tevékenység, pl. íjászat, Euro bungee trambulin, mászófal kipróbálására is van lehetőség, valamint monster roller túrákon való részvételre.  A MONSTERROLLER, a hegyi roller Ausztria és Szlovénia után Magyarországon a rollerek új generációja, a hegyi túrák egyedülálló új lehetősége. (A MONSTERROLLERT a hagyományos rollerektől leginkább az erős hátsó és első fék, illetve a nagy ballonos kerék különbözteti meg. Főképp lejtőkön, lankás vidéken használatosak és már 13-14 éves kortól használhatják a gyerekek is).

A völgybe látogatóknak csak egy nagyon kis hányada veszi igénybe a felsorolt sportolási lehetőségeket, elsősorban az itt táborozó fiatalok használják a sportszereket.

A jelenlévők egybehangzó véleménye volt, hogy a természetjárás lehetőségeit a civil szabadidősportos szervezetek tagjainak a jövőben jobban ki kell használni, mivel ezek viszonylag olcsó és kiváló lehetőségek a fizikai aktivitás fokozására. A szabadban űzhető sporttevékenységeket preferálni kell minden évszakban.

A külföldi partnereket Gyurán Ágnes képviselte.

A tanulmányút kiválóan sikerült.

 

Kelt.: Eger,  2018. 11. 09.

Megszakítás