TANULMÁNYÚT (1)

Tapasztalatcsere a szabadidő eltöltésterületén

 

Időpont: 2018. október 06. 09:00-15:00.
Helyszín:

3324 Felsőtárkány, Fő út 313.

Földrajzi koordináták: É 47° 58′ 44″, K 20° 25′ 50″

Telefon: +36 20 313 4980; +36 36 534 075: +3636537075

E-mail: sziklafogado@freemail.hu

 

A programcsoport címe: Tanulmányút (1).

A beszámolót összeállította: Lázár Rita EVÚK képviselő.

A rendezvényen résztvett: 28 fő.

 1. Tevékenység célja:

A projekt célja a szabadidő eltöltés és a szabadidősport területén fellelhető nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése, kipróbálása és ajánlások kidolgozása a magyarországi alkalmazásra.

Közvetlen cél a résztvevők jó gyakorlatainak konkrét megismerése, összegyűjtése, továbbá tanuljunk egymástól. Tapasztalatszerzés, tapasztalatcsere is a célok egyike volt, a szabadidő eltöltés területén.

 1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Fogadó szervezetünk a Boldogasszony Papucsa Természetjáró Egyesület volt. Az egyesület évente több mint 30 programot (túra, kirándulás, verseny) bonyolít le, példamutatóan, szervezetten működik. Az egyesület tevékenységét Budavári Kitti mutatta be.

Azért, hogy minél több szabadidős szervezet képviselője legyen jelen, a szabadidős és szabadidősportos szervezetek mellett felsőtárkányi és környéki kulturális civil szervezeteket is meghívtunk, csakúgy, mint a fogyatékkal élők szervezeteit is.

A meghívott szabadidős szervezetek:

 • Medvesalja P.T.
 • Bátka Csemadok Alapszervezet
 • Tiszanánai Ifjúsági Értékőrzők
 • Kömlő Népe Alapítvány
 • Felsőtárkányi Hagyományőrzők
 • Eger Komplex Egyesület
 • Bátorfi Agria Kerékpár és Triatlon Klub
 • Sarud Wesselényi Szabadidős Egyesület
 • Szilvásvárad Önkormányzat
 • Felsőtárkány Önkormányzat
 • Eger Vakok és Gyengénlátók Heves megyei Egyesülete
 • Hevesi Gyermek Esély Iroda.

A szakmaitanulmányúton a résztvevő szervezetek vezetői részletezték a tevékenységi területükön működő, megvalósuló jó gyakorlatokat, amelyeket összegyűjtöttünk, mert a projekt végén azokat dokumentálnunk kell. Kiemelt figyelmet kapott a vendéglátó szervezet, melynek tagjai részletesen beszámoltak a náluk folyó, követésre méltó szabadidő eltöltési és turisztikai tevékenységükről (évente több, mint 30 programot (túra, kirándulás, verseny).

A szabadban űzött szabadidős tevékenységek hatékonysága nagyobb, a természeti erők (napfény, víz, levegő, tengerszint feletti magasság) pozitív hatása miatt.

Kiderült a tapasztalatcserén, hogy együttműködés nélkül nem lehet a szabadidő eltöltsben és a szabadidősportban való konstruktív kooperációt megvalósítani. A hazai és a külföldi tapasztalatok megosztása, egymással való megismertetése sikerrel valósult meg a tanulmányúton. Az együttműködés, a tapasztalatcsere színterei lehetnek a jövőben: testvértelepülések létesítése, szabadidősport versenyek szervezése, konferenciák, workshopok megrendezése, egymás rendezvényeinek látogatása.

A jövőben a fizikai, vagy szellemi aktivitással járó szabadidő eltöltési lehetőségeket kell előnyben részesíteni, ez volt a résztvevők egyértelmű és egyhangú véleménye.

A szabadidősportban több képzett szakemberre lenne szükség, főleg a kisebb településeken.

A szabadidősport tárgyi feltételei vidéken elég gyenge, ezek javítása pályázati eszközökkel lehetséges.

Külföldi résztvevőink voltak: (Tamaš Bartušek – Medvesalja P.T. Agneša Gyuránová –  CSEMADOK Bátkai Alapszervezete, Pósa Judit – Pósa Lajos Társaság).

Külföldi vendégeink elmondták, hogy a szlovákiai szabadidő eltöltési lehetőségek a városokban és vonzáskörzetükben jók, vidéken azonban sok kihívással küzdenek a települések. A sportkörnyezet egyenetlen, a szabadidősport alulfinanszírozott északi szomszédainknál. A pályázati lehetőségek viszonylag szerények Szlovákiában. A Közép-Szlovák helyzet rosszabb az általános Szlovák helyzetnél. A modern szabadidősportok a fiatalok között nagyon népszerűek, a nagyobb települések viszonylatában. A természetadt lehetőségek jobb kihasználására lenne szükség a szabadidősportban, minden évszakban.

A tanulmányút résztvevői TRX sporteszköz bemutatót is megtekinthettek, hogy azt otthon népszerűsítsék, mint viszonylag olcsó, de kiváló szabadisősport eszközt.

Koordinációs képességet (ügyességet) fejlesztő gyakorlatokkal is megismerkedhettek a résztvevők.

A tanulmányút elérte célját.

 

Kelt.: Eger, 2018. október 06.

Megszakítás