A TANULMÁNYOZNI KÍVÁNT TERÜLET MEGISMERÉSE NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS KERETÉBEN 2.

Időpont:

 2018. október 05. péntek, 08:00-10:00.

Helyszín:

3324 Felsőtárkány, Fő út 313.

Földrajzi koordináták: É 47° 58′ 44″, K 20° 25′ 50″

Telefon: +36 20 313 4980; +36 36 534 075: +3636537075

E-mail: sziklafogado@freemail.hu

A programcsoport neve: A tanulmányozni kívánt terület megismerése nemzetközi együttműködés keretében 2.

A beszámolót összeállította: Lázár Rita  EVÚK képviselő.

A rendezvényen részt vett: 27 fő.

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A program közvetlen célja volt a kétéves programsorozat fogalmi rendszerének további megismerése, megismertetése, és folytattuk a megkezdett megbeszélést központi témánkról, a szabadidősportról.

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A téma bevezető gondolatait Dr. Honfi László mondta el, és az előző hasonló témájú esemény tanulságait foglalta össze, ismertette, majd a szabadidősport fogalmának tisztázása, pontosítása következett.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a sport, a szabadidő hasznos eltöltésének egyik lehetséges eszköze. Egyre fontosabb tényezővé válik az egyszerű ember, a társadalom számára és egyre nagyobb gazdasági jelentőséggel is bír, hiszen az egészség megőrzése nemcsak az egyén számára fontos, hanem egyre lényegesebbé válik a különböző munkáltatók számára is. A szabadidősport az egyén számára egy aktív testmozgást jelent, ami fontos rekreációs hozadékkal bír, hiszen a szabadidősport célja lehet az egészség megőrzése, vagy helyreállítása és emellett természetesen az aktív kikapcsolódást, a szórakozást is szolgálja.

A szabadidősport helyszínei is sokrétűek lehetnek. Sportolhatunk olyan szolgáltatóknál, akik üzleti alapon működnek, de sportolhatunk akár otthon, vagy egyre több cég biztosít lehetőséget a sportolásra a munkavállaló saját munkahelyén is.

Fontos tényező eloszlatni az emberekben azt a tévhitet, hogy a szabadidősport sok „pénzbe” kerül. Ez talán igaz az élsportra, de egy erdőben eltöltött gyalogtúra vagy egy parkban végrehajtott kocogáshoz nem kell más csak egy túrabakancs vagy egy futócipő kis túlzással, és máris aktívan töltötte el a gyerek, vagy akár a felnőtt a szabadidejét.

Magyarországon is a férfiak, a fiatal korosztályok, a nagyvárosokban élők, és a magasabb iskolai végzettségű emberek sportolnak rendszeresebben a felmérések szerint.

A program második részében minden résztvevő megnyilvánult. A tanulmányozni kívánt terület megismerése nemzetközi együttműködés keretében 2. című program vitájában nagy érdeklődést váltott ki a Szabadidős és Munkahelyi Sportszövetség elnökhelyettesének (Erdélyi Krisztina) hozzászólása, aki a fogyatékkal élők szabadidősportjának helyzetéről is szólt részletesen, majd a szabadidősportos gyógyúszás alkalmazása során felmerülő előnyökről és nehézségekről is beszélt.

Megtudhattuk a hozzászólásokból, hogy különböző megközelítéseket találhatunk a szabadidősport területi elemeinek a meghatározásánál is. Beszélhetünk itt amatőr sportról, tömegsportról, rekreációról, fitneszről, vagy akár a wellness területeiről is. Az amatőr sportnál nem hivatásos sportolók versenyeznek, de megtaláljuk a hivatásos sport jellemzőit is ezen a területen.

A rekreáció fogalmának mindenképpen fontos ismérve, hogy önként végzett szabadidős tevékenységet értünk alatta.

Különbség a szabadidősport és a tömegsport fogalmai között, hogy ugyan a szabadidősportos rendezvényeken nem igazolt versenyzők indulnak, de közöttük igazi versengés van. Addig a tömegsportos rendezvények célja egy viszonylagos nagy tömeg aktív megmozgatása versenyzés nélkül.

A fitnesz az egészséges életmód megőrzésére indult mozgalom, melynek kulcselemei a mozgás és az egészséges étkezés.

Wellness esetén egészség-megőrzési programokról beszélhetünk.

A rendszeres sportolás kielégítheti az emberek élményigényeit ezen kívül a sportolásnak távoltartó ereje lehet a különböző egészségkárosító tevékenységektől is.

Gyurán Ágnes és Pósa Judit voltak a külföldi képviselők.

A jelenlévők nagyon sokat tanultak egymástól! A program elérte célját.

 

Kelt.: Eger, 2018. október 05.

Megszakítás