NEMZETKÖZI HÁLÓZATÉPÍTÉS (3)

A SZABADIDŐ ELTÖLTÉSÉVEL, A SZABADIDŐSPORTTAL ÉS A REKREÁCIÓVAL

KAPCSOLATOS NEMZETKÖZI HÁLÓZAT FENNTATHATÓSÁGA

 

IDŐPONT:

2018. november 30. 17:00-19:00.

HELYSZÍN:

Fekete István Könyvtár, Kulturális és Szabadidő Központ, Nagyterem.

3385 Tiszanána, Fő u. 159.

A programcsoport címe: Nemzetközi hálózatépítés (3).

A beszámolót összeállította: Lázár Rita EVÚK képviselő.

A rendezvényen részt vett: 27 fő.

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A projekt célja a szabadidő eltöltés és szabadidősport területén fellelhető nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése, kipróbálása és ajánlások kidolgozása a magyarországi alkalmazásra.

A program közvetlen célja volt a nemzetközi hálózatépítési lehetőségek továbbgondolása, fenntarthatóságának vizsgálata és biztosítása.

 1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A rendezvényünkre meghívást kaptak a következő szervezetek képviselői:

 • Csemadok Feledi Alapszervezet
 • Felsőtárkány Boldogasszony Papucsa Természetjáró Egyesület
 • Tiszanánai Ifjúsági Értékőrzők
 • Kömlő Népe Alapítvány
 • Felsőtárkányi Hagyományőrzők
 • Sarud Wesselényi Szabadidős Egyesület
 • Egyesület a Társadalmi Tőke Fejlődéséért
 • Eger Komplex Egyesület
 • Vakok és Gyengénlátók Heves megyei Egyesülete

Először bemutatkoztak a helyi szervezetek. Kiderült, kiváló munkát végeznek, és lehetőségeikhez mérten segítik a helyi lakosság szabadidős és szabadidősportos munkáját. Szerintük az önkormányzat is sokat tesz ezért, koordinálja és támogatja ezt a munkát. Anyagi forrás elsősorban pályázati úton szerezhető, de kisebb mértékben az önkormányzat is segít pénzzel is.

Korábban, két nemzetközi hálózatépítési program során a pályázat szakértői megegyeztek abban, hogy szakterületünkön elengedhetetlen a nemzetközi hálózat felépítése, hiszen együttes erővel, nagyobb „kritikus tömeggel” sikeresebben kezelhetjük a fiatalok körében meglévő problémákat.

A szabadidő eltöltésével, a szabadidősporttal és a rekreációval kapcsolatos nemzetközi hálózatot azonban fent kell tartani, üzemeltetni, működtetni kell, ami komoly erőfeszítést igényel minden résztvevőtől.

Hajdú Dóra (Mozdulj Kisköre!) szerint a fenntarthatósághoz a kölcsönös akarat, egymás folyamatos tájékoztatása, egymás rendezvényeinek rendszeres látogatása, megfelelő anyagi és jogi háttér is szükséges. Fontos szerep hárul ebben az önkormányzatokra és a civil szervezetekre, de lelkes aktivisták nélkül sem tartható fenn hosszú távon az együttműködés, a hálózat.

Dr. Tóth József, Tiszanána polgármestere elmondta, hogy a fenntartható működéshez a jogi környezetet kell először megismerni, és az anyagi lehetőségeket meg kell teremteni.

Külföldi partnerünk képviselőjétől – Csobó Zsuzsanna CSEMADOK FELED – megtudtuk, hogy szlovák részről is szeretnének egy fenntartható nemzetközi hálózatot a szabadidősport területén. Részükről sem akaratbeli, sem jogi akadály nincs, a pénzügyi feltételeket pedig a pályázat biztosíthatja. Szerinte a fenntarthatóságot jelenti az is, hogy a pályázat két évének letelte után is fenn kell tartani a hálózatot, működőképes állapotban.

A program sikeresnek minősíthető, elérte célját.

 

Kelt.: Eger, 2018. 11. 30.

Megszakítás