NEMZETKÖZI HÁLÓZATÉPÍTÉS (2)

TAPASZTALATCSERE A SZABADIDŐ ELTÖLTÉS, A KULTÚRA ÉS A SZABADIDŐSPORT TERÜLETÉN MŰKÖDŐ HAZAI ÉS NEMZETKÖZI SZERVEZETEK VEZETŐI ÉS TAGJAI RÉSZÉRE

 IDŐPONT:  2018. október 07. 10:00-12:00.
 HELYSZÍN:

 3324 Felsőtárkány, Fő út 313.

Telefon: +36 20 313 4980.

E-mail: sziklafogado@freemail.hu

 

A programcsoport címe: Nemzetközi hálózatépítés (2.).

A beszámolót összeállította: Lázár Rita EVÚK képviselő.

A rendezvényen részt vett: 27 fő.

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

Közvetlen cél a Felsőtárkányban és környékén található szabadidős szervezetek működésének, eredményeinek és nehézségeinek megismerése, jó gyakorlatok összegyűjtése, további cél a szabadidős tevékenységekhez és a szabadidősporthoz kapcsolódó tapasztalatcsere biztosítása a megjelent szervezeti képviselők számára, különös tekintettel a hálótatépítésre.

 1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A rendezvényre  – a szokásos résztvevők mellett – az alábbi szervezeteket hívtuk meg.

 • Pósa Lajos Társaság
 • Felsőtárkány Boldogasszony Papucsa Természetjáró Egyesület
 • Tiszanánai Ifjúsági Értékőrzők
 • Kömlő Népe Alapítvány
 • Eger Komplex Egyesület
 • Bátorfi Agria Kerékpár és Triatlon Klub
 • Sarud Wesselényi Szabadidős Egyesület
 • Felsőtárkány Önkormányzat
 • Eger Vakok és Gyengénlátók Heves megyei Egyesülete.

Az előző hasonló program összefoglalását  követően, a bevezető előadást, dr. Honfi László tartotta.  A tapasztalatcsere a szabadidő eltöltés, a kultúra és a szabadidősport területén működő hazai és nemzetközi szervezetek vezetői és tagjai részére című program vitájában több hozzászólást hallhattak a résztvevők. A szabadidő eltöltéséről mind hazai, mind külföldi tapasztalatok és javaslatok hangzottak el.

Pap Katalin (Kömlő) szerint a szabadidő eltöltését, a szabadidősportot szervező civil szervezeti vezetők felelőssége nagy, hiszen a tagok és környezetük egészségének a védelméről van szó. A közösségi vezető gondoskodik a szervezet működéséhez szükséges anyagiak megszerzéséről, a szervezet működtetéséről.

Budavári Kitti (Boldogasszony Papucsa Természetjáró Egyesület, Felsőtárkány) elmondta, hogy a tagok rendelkezzenek megfelelő információval, átlátható legyen a működtetés.

Bukucs Gábor (Komplex Egyesület, Eger) úgy véli, jó példával kell a tagok előtt járni. Csak agilis civil szervezeti vezetők képesek sikeresen működtetni a rájuk bízott szervezetet-rendszert.

Csató Márk (Komplex Egyesült, Eger) véleménye az, hogy a folyamatos munka, a rendszeres programok hoznak csak eredményt. Fontos a tagok szemléletformálása is.

A rendezvényen egy külföldi szakember vett részt, Pósa Judit. Elmondása szerint Szlovákiában sincs hagyománya a szabadidős tevékenységek hálózatba szerveződésének. Már egy hazai hálózatos munka is eredményes lehet, de a nemzetközi hálóztba szerveződött szakemberek eredményesebb munkát végezhetnek. A jogi hátterek némileg különböznek, ezek felderítése a jövőben szükséges lesz.

Egybehangzó vélemény, hogy csak hálózatba szerveződve lehet sikeres a nemzetközi együttműködés a szabadidősport területén. A hálózatban egymást erősítő munkát végezhetnek a hálózat tagjai, nem egyedül kell mindenért megküzdeniük.

Kelt.: Eger, 2018. 10. 07.

Megszakítás