MŰHELYMUNKA (7)

A DROG-PREVENCIÓ AKTUÁLIS KÉRDÉSEI VIDÉKEN

IDŐPONT:

2018. december 28. 13.00 – 15.00.

HELYSZÍN

 

Borsodnádasdi Általános Művelődési Központ, Közösségi Ház és Könyvtár

3671. Borsodnádasd, Köztársaság út 10

A programcsoport címe: Műhelymunka (7).

.A beszámolót összeállította: Lázár Rita EVÚK képviselő.

A rendezvényen részt vett: 22 fő.

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A projekt célja a szabadidő eltöltés és szabadidősport területén fellelhető nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése, kipróbálása és ajánlások kidolgozása a magyarországi alkalmazásra.

A műhelymunka közvetlen célja volt, hogy a Borsodnádasdon és környékén található szabadidős szervezetek működéseinek, eredményeinek és nehézségeinek megismerése, jó gyakorlatok összegyűjtése, további cél a drogprevenciós helyzet feltárása Borsodnádasdon és térségében. Összefüggés keresése a drog-prevenció és a szabadidősport között.

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A rendezvényünkre meghívást kaptak a következő szervezetek képviselői:

Borsodnádasdi Közösségi ház és Könyvtár,

Fitness Sportegyesület,

Négy Évszak Irodalmi Kör,

Borsodnádasdi Labdarúgók Sportegyesületet.

A rendezvény során először megismerkedtünk a borsodnádasdi szervezetek szabadidős és szabadidősportos tevékenységével, majd A drog-prevenció aktuális kérdései vidéken című programunkat bonyolítottunk le. A helyszín szakmailag és a kapcsolatokat tekintve is kiváló lehetőségeket biztosított a program megrendezésére.

A helyi szervezetekről kiderült, hogy sokszínű munkát végeznek, és lehetőségeikhez mérten segítik a helyi lakosság szabadidős és szabadidősportos munkáját. Szerintük az önkormányzat is sokat tesz ezért, koordinálja és támogatja ezt a munkát. Anyagi forrás elsősorban pályázati úton szerezhező, de lehetőségeihez mérten az önkormányzat is segít pénzzel is.

 

A drog már nem csak a fővárosban és a nagyvárosokban, hanem vidéken, kis településeken élők körében is elterjedt. Főleg az olcsóbb szintetikus szerek vannak divatban, ezt jobban elérik a vidéki lakosok. Tokár Diána és Puporka Xénia, a Borsodnádasdi Közösségi Ház és Könyvtár képviseletében elmondta, hogy a fiatalok főleg hétvégén, zenés rendezvényeken, bulikon jutnak hozzá a legkülönfélébb drogokhoz, ami testüket, lelküket, személyiségüket is rombolja.

Többen is elmondták, hogy a drogfogyasztást elsősorban szemléletformálással lehet megelőzni, ráadásul leszokni róla talán a legnehezebb a káros szenvedélyek közül.

A hozzászólók egyöntetűen úgy vélik, hogy a rendszeres szabadidősport nagyon alkalmas a drog-prevencióra, de a már fogyasztók leszokásában is segíthet, ha rendszeres sportolásra rá tudjuk venni a fiatal drogfogyasztókat. A sport eredményesen elvonja a tudatmódosító szerek fogyasztásától a fiatalokat. A sportegyesületek közösségei jó nevelőhatással bírnak ezen a területen is.

Nagyon érdekes információkat kaptunk külföldi partnerünk képviselőjétől  (Craciunea Viorel) is, aki a határon túli helyzetet plasztikusan mutatta be. Ott is hasonló problémákkal küzdenek, a szemléletformálás és a sport külföldön is kitüntetett szerepet tölt be a drog-prevencióban. Romániában is már vidéki településekre is beszökött a drog. Felvilágosító foglalkozásokat szerveznek iskolában, összekötve játékos sportfoglalkozással, ami eredményesnek tűnik.

A program teljes mértékben elérte célját.

 

Kelt.: Eger, 2018. 12. 28.

 

Megszakítás