MŰHELYMUNKA (6)

HÁTRÁNYOS HELYZETŰ FIATALOK SZABADIDŐSPORTJÁNAK ÁTTEKINTÉSE

 

Helyszín: Egyesület a társadalmi tőke fejlődéséért, Heves, Fő út 20.

                  Elnök: Czike Klára, kapcsolattartó.Smidelik Éva.

Időpont: 2018. november 16. 14:00-18:00.

A programcsoport címe: Műhelymunka (6).

A beszámolót összeállította: Lázár Rita EVÚK képviselő.

A rendezvényen részt vett: 28 fő.

 

  1. Tevékenység célja:

A foglalkozás közvetlen célja volt a szabadidős tevékenységek és a szabadidősport megismerése hátrányos helyzetű településeken, hátrányos helyzetű fiatalok körében, nemzetközi együttműködésben.

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A szokásos meghivottak köre bővült a Hevesen és környékén működő szabadidős szervezetek képviselőivel. Meghívót kaptak a következő szervezetek: Egyesület a társadalmi tőke fejlődéséért, Hevesi József Tagiskola, Gyermekesély Iroda, Benedek Elek Általános Iskola, Heves város Önkormányzata, Komplex Gyermek és Ifjúságvédelmi Egyesület, Szabadidős és Munkahelyi Sportszövetség, EVUK Tanoda, , Clubul Sportív GYM MAR STRONG Oradea.

A foglalkozás központi témája a hátrányos helyzetű, főleg roma fiatal közösség szabadidősportjának helyzetelemzése, javítása volt. A hevesi belső szegregációban élő roma fiatalok szabadidősport lehetőségéről kaptak tájékoztatást a résztvevők Smidelik Évától, az egyesület kapcsolattartójától. Ezek a lehetőségek bizony szűkösek, de nincs is nagy igény a roma fiatalok részéről.  Pályázat útján próbálnak segíteni ezen.

Kovács Géza, a Szilvásváradi Önkormányzat képviselője elmondta, hogy mindenütt gond, itthon és külföldön egyaránt, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő sportolási lehetőség.

Kozma István, a Hevesi József Tagiskola képviselője szerint megélhetési gondokkal küzdenek a fiatalok, a szülők nem szívesen engedik őket sportolni. Néhány sportágban pedig az átlagnál tehetségesebbek a roma fiatalok (küzdősportok, labdarúgás), de nem elég kitartóak, nem elég elkötelezettek a sport iránt, pedig kiváló kitörési lehetőség lenne az számukra.

Ötvösné Mérten Ilona, az átányi Fél Edit Közösségi tér képviselője tájékoztatott bennünket, hogy elenleg is több pályázat fut a Hevesen és Átányban is, ami a roma fiatalok felzárkóztatását segíti, benne a sporttal is. Érdemes pályázni a hátrányos helyzetű fiatalok szabadidősportjának javítására, mert anyagiak nélkül nehezen valósíthatók meg ezek a célok.

Popovics Miklós szerint a rendszeres sportra nehéz rávenni a román fiatalokat is, de az együttes ráhatás (család, iskola, sportszakember), a pályázati lehetőségek jobb kihasználása és a sportkörnyezet javítása segíthet a probléma kezelésében.

A rendezvényen két külföldi szakértő vett részt (Cretiu Liviu és Popovics Miklós, Clubul Sportív GYM MAR STRONG Oradea).

A műhlymunka elérte célját.

 

Kelt.: Eger, 2018. november 16.

 

Megszakítás