MŰHELYMUNKA (5).

A SZERVEZETBEN BEKÖVETKEZŐ VÁLTOZÁSOK A RENDSZERES

SZABADIDŐSPORT HATÁSÁRA    

 

Helyszín: Gasthaus Panzió, 3348. Szilvásvárad, Egri út 27.

Időpont: Szilvásvárad 2018.11.10. 10:00-13:00

A programcsoport címe: Műhelymunka (5).

A beszámolót összeállította: Lázár Rita  EVÚK képviselő.

A rendezvényen részt vett: 22 fő.

 

  1. Tevékenység célja:

Közvetlen cél a hazai és külföldi szabadidő eltöltés és a szabadidősport területein működő civil szervezetek vezetőinak és tagjainak véleménnyílvánítási lehetőség biztosítása szabadidősport szervezetre gyakorolt hatásairól.

 

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A bevezető előadást Dr. Honfi László tartotta, amiből az alábbiakat ismerhették meg a résztvevők.

A rendszeres edzés hatására a szervezetben három nagy területen következik be változás:

  • Funkcionális és szervi, szervrendszeri változások.
  • Pszichés hatások.
  • Szociális környezet.

A szilvásváradi műhelymunka alkalmával csak a Funkcionális és szervi, szervrendszeri változásokkal foglalkoztunk. Ezek a következők.

Keringés

Megnövekszik a szív teljesítménye, megnagyobbodik, az átlagos 300 grammos szív akár 500-ra, a szívizomzat (főként a bal kamráé) vastagabbá válik, ez lehetővé teszi, hogy egy összehúzódással (pulzustérfogat) több vért tudjon az érhálózatba juttatni.

A pulzustérfogat növekedése által csökken a nyugalmi pulzusszám (edzési bradykardia), mert a szükséges vérmennyiséget (5 l/perc) így is a véráramba tudja juttatni.

Javul (mérsékelten) a szív saját vérellátása (koszorúér-hálózat), növekszik az erek átmérője és rugalmassága.

Csökkenti a vérnyomást, mérsékeli a koleszterinszintet, kedvezően befolyásolja a HDL – LDL arányt.

Energiaforgalom

Megnő az izmokban a mitokondriumok (az izomszövet „erőművei”) száma, ezáltal az izomsejt több oxigént tud földolgozni (és raktározni), az izomzat több felszabadítható energiához jut.

Növeli az energiaraktárak, főleg a máj tárolókapacitását, szükség esetén gyorsítja annak mozgósítását. Javítja az energiaforgalomban szerepet játszó enzimek számát, aktivitását.

Passzív mozgatórendszer

A rendszeres terhelési aktivitás a csontozat teherbíró képességét (sűrűségét), az ízületek, inak, szalagok rugalmasságát, stabilitását, általában is ellenállóbbá tesz a sérülésekkel szemben.

Aktív mozgatórendszer

Az izomzat keresztmetszet-növekedéssel és működésjavulással (szinkronitással) „hálálja” meg az erőfejlesztő edzéseket. Kell hozzá megfelelő edzésmódszer (ebben az esetben erőfejlesztő), azaz speciális inger. (Az adott izomcsoportot, megfelelő metódus szerint kisebb-nagyobb ellenállások, ellenerők legyőzésére késztetjük.)    Kell továbbá fehérje, amit az izomba tudunk építeni. Ennek a beépülésnek/építésnek további feltétele, hogy legyen elegendő férfi nemi hormon (tesztoszteron), amit lehetőleg a szervezetünk saját készletéből használjunk.

Testtömeg

A rendszeres, nagy energiafelhasználással járó edzések, vagy éppenséggel az izomtömeg gyarapítás, segítenek a kívánatos testsúly beállításában. A roppant népszerű és közismert mérlegelv, (azaz a patikamérleg egyik serpenyőjébe tesszük a szervezetbe juttatott kalóriamennyiséget, a másikba a leégetést) túlzottan mechanikus szemlélet, aminek a szakemberek jelentős része is „bedől”. A kérdés ugyanis az, hogy „mennyit fogyasztunk 100-on”, a bevitt táplálékból mennyit emésztünk meg, mennyit hasznosítunk (alapanyagcsere – metabolizmus).

A vitában sokan megnyilvánultak. Nagyon sok résztvevő csodálkozott azon, hogy milyen sok pozitív élettani változás jön létre a szervezetben a rendszeres szabadidősport hatására. Kovács Tamás, a Wesselényi Miklós Szabadidős Egyesület képviselője megjegyezte, hogy tudomása szerint a sport során szinte minden szervrendszerre, szervre pozitív hatások sokasága hat, amelyek összegződve az egész szervezetet edzetté, ellenállóvá teszik a betegségekkel, sérülésekkel szemben.

Kiss Tamás, a Szilvásváradi Kalandpark animátora szerint a pozitív változások csak a rendszeres sportolás hatására, és több hetes, hónapos gyakorlás után alakulnak ki.

A jelenlévő civil szervezetek vezetői és tagjai elmondták, hogy igyekeznek átadni tagtársaiknak az itt elhangzottakat, mivel így tudatosabban lesznek képesek szabadidejükben sportolni. Ehhez megkapták az előadás anyagát ppt-n.

Gyurán Ágnes képviselte a külföldieket, aki elmondta, hogy Szlovákiában, a szabadidősport szervezetekben sok sportos végzettségű szakember dolgozik, akik képzettségüknél fogva ismerik a sport hatását a szervezetre. Ez azért fontos, hogy tudatosan adagolhassák sportfoglalkozásokon a terheléseket.

 

Kelt.: Eger, 2018.11.10.

Megszakítás