MŰHELYMUNKA (4).

Regionális és határmenti együttműködési lehetőségek felkutatása  a szabadidő eltöltés, a kultúra és a szabadidősport, valamint a rekreációs lehetőségek területén

 

 

Helyszín: Putnok, Serényi László Általános Iskola, Putnok, Bajcsy Zsilinszky út 28.

Időpont: 2018. október 26. 14:00-18:00.

A programcsoport címe: Műhelymunka (4).

A beszámolót összeállította: Lázár Rita EVÚK képviselő.

A rendezvényen részt vett: 35 fő.

 

  1. Tevékenység célja:

A program célja az volt, hogy a műhelymunkán keresztül a résztvevő országok sportszakemberei ismerjék meg egymás szabadidősportjának rendszerét, a regionális együttműködési lehetőségeket a szabadidősportban, valamint a jó gyakorlatokat gyűjtsük össze.

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

Regionális és határmenti együttműködési lehetőségek felkutatása a szabadidő eltöltés, a kultúra és a szabadidősport, valamint a rekreációs lehetőségek területén című, műhelymunka kiválóan sikerült.

A téma feldolgozásában kitüntetett szerepe volt a résztvevő külföldi partnereinknek (Beneh Dorim és Craciunea Viorel, Clubul Sportív GYM MAR STRONG Oradea) és a hazai hozzászólóknak.

Elöljáróban reális helyzetelemzésre került sor a hazai és a külföldi szakemberek részéről is. A jelenlegi állapotot nullának vehetjük, alig tudunk egymásról, egymás helyzetéről, lehetőségeiről. Itthon és külföldön is alacsony az egészségtudat az emberekben, azon belül a fizikai aktivitás, a szabadidősport nincs a helyén az emberek fejében. Ezt csak egymás lehetőségeinek megismerése után orvosolhatjuk.

A jelenlegi helyzet felvázolása után a lehetséges határmenti együttműködés került górcső alá. Mindkét oldalról javaslatok hangzottak el a jövőben megvalósítható együttműködésekről. Megállapodtunk, hogy minden résztvevő szervezet megismerteti mindenkivel részletes éves rendezvénytervét. Egymás rendezvényeit a jövőben rendszeresen, a lehetőségekhez mérten a leggyakrabban látogatjuk. A rendezvény-látogatási tapasztalatokat és a jó gyakorlatokat összegyűjtjük. Egy kutatást is tervezünk, a hazai és a külföldi szabadidő eltöltési szokásokat kívánjuk összehasonlítani. Szeretnénk a hazai és a külföldi szervezeteket intenzív munkára ösztönözni, aminek jogi akadályát nem látjuk, szervezeti formáját a közeljövőben megkeressük.

Szóba került, hogy a természet által adott lehetőségeket minden évszakban ki kellene használni, élni kellene a szabadban sportolás előnyeivel. Túrák, kirándulások, futóversenyek szervezése kellene minden évszakban, de a szezonális sportágakról (pl. a síelés különböző válfajai) sem szabad lemondani!.

Az együttműködést a kölcsönös szemléletformálás felé kell a jövőben eltolni, hiszen itthon és külföldön is keveset sportolnak az átlagemberek, szabadidősportos ismereteik pedig nagyon hiányosak.

A műhelymunka elérte célját.

 

Kelt.: Eger, 2018. október 26.

Megszakítás