A NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS KERETÉBEN KOMPETENCIAFEJLESZTÉS, TRÉNING, TEREPMUNKA MEGVALÓSÍTÁSA (2).

HAZAI ÉS NEMZETKÖZI JÓ GYAKORLATOK A

SZABADIDŐSPORT TERÜLETÉN

 IDŐPONT:

 2018. október 09. 17:00-19:00.

HELYSZÍN:

 

Borsodnádasdi Általános Művelődési Központ, Közösségi Ház és Könyvtár

3671. Borsodnádasd, Köztársaság út 10.

 

A programcsoport címe: A nemzetközi együttműködés keretében kompetenciafejlesztés, tréning, terepmunka megvalósítása (2.).

 

 A beszámolót összeállította: Lázár Rita  EVÚK képviselő.

 

A rendezvényen részt vett: 22 fő.

 

  1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A projekt célja a szabadidő eltöltés és szabadidősport területén fellelhető nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése, kipróbálása és ajánlások kidolgozása a magyarországi alkalmazásra.

Közvetlen cél a Borsodnádasdon és környékén található szabadidős szervezetek működéseinek, eredményeinek és nehézségeinek megismerése, jó gyakorlatok összegyűjtése.

  1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A rendezvényünkre meghívást kaptak a következő szervezetek képviselői:

Mozgáskorlátozottak Borsodnádasdi Csoportja,

Magyar Vöröskereszt Borsodnádasdi Csoportja,

Magyar Rákellenes Liga Borsodnádasdi Alapszervezete,

Borsodnádasdi Természetjárók Baráti Köre,

Őszirózsák Nyugdíjas Klub, Borsodnádasd,

Borsodnádasdi Labdarúgók Sportegyesülete,

Borsodnádasdi Önkormányzat,

Járdánháza Ifjúságért Egyesület,

Arlói Sport Egyesület.

Első lépéskésnt sikerült megismerni a jelenlévő szabadidős, kulturális és szabadidősportos civil szervezetek munkáját, érdeklődési körét, lehetőségeit az adott területeken.

A program témájának bevezető gondolatait Dr. Honfi László mondta el. A Hazai és nemzetközi jó gyakorlatok a szabadidősport területén című program vitájában érdekes hozzászólása volt Lázár Tamásnak (Borsodnádasd M.K.S.K.) aki a fogyatékkal élők helyzetéről, a náluk alkalmazott módszerekről szólt részletesen, mivel a fogyatékkal élők pályázatunk fontos célcsoportját képezik. A türelem, a szakértelem a kulcskérdés a fogyatékkal élők foglalkozásainak vezetése során. Fontos a szervezőkészség is ezen a területen is.

További javaslatok hangzottak el arról (Kertészfalvi Lajos, Érsek Eszter), hogyan kellene a hátrányos helyzetű települések lakóit a szabadidős tevékenyégekre rávenni. A meggyőzés, a sok csatornás információ átadás, az életmódról szóló tájékoztatók, példaképek állítása, sportnapok szervezése lehet a megoldás kulcsa, mert ezek hatása összegződhet.

Egyes vélemények szerint (Szekeres Istvánné, Kis Zoltánné) az iskolákkal érdemes lehet felvenni a kapcsolatot, és az iskolai programokba bekapcsolni a fiatalokat és az idősebbeket is, bemutatva például egy adott sportágat, amit kipróbálhatnak. Szabadidősport egyesületet is alakíthatnak a települések. Ha van szervezet, könnyebb megmozgatni a fitalokat.

Nagy Attila (Borsodnádasd M.K.S.K.) szerint a játákos jellegű sportágak vonzóbbak lehetnek az emberek számára, ezért ezek preferálása célszerűnek látszik a mindennapi munkában.

A rendezvényen egy külföldi szakember vett részt, Mede Szabolcs – Medvesalja P.T. Ismételten szól arról, hogy Szlovákiában nem támogatják olyan intenzíven a szabadidős tevékenységeket, mint Magyarországon. Nincsenek pályázatok, inkább csak a szponzorációra támaszkodhatnak, arra is csekély mértékben. Ennek ellenére nagyon sok szabadidős rendezvény megszervezése történik. Ennek okát a jövőben, a tervezett nemzetközi kutatás során elemeznünk kell. Valószinűsíthető, hogy az önkéntesek nagy száma és lelkesedése sokat segít a szervezésben.

Az elhangzott jó gyakorlatokat összegyűjtöttük, amit majd  A nemzetközi együttműködés keretében megismert szolgáltatás (módszer, eljárás) tapasztalatainak feldolgozása, jó gyakorlatok leírása programcsoportban elkészülő anyagban részletezünk, oda beépítünk.

A foglalkozás ezen az eseményen is teljes mértékben elérte célját.

 

Kelt.: Eger, 2018. október 09.

Megszakítás