A NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS KERETÉBEN KOMPETENCIAFEJLESZTÉS, TRÉNING, TEREPMUNKA MEGVALÓSÍTÁSA (1).

A szabadidő eltöltés és a szabadidősport

helyzete hazánkban és külföldön

 

Időpont:

2018. október 06. 18:30-20:30.

Helyszín:

3324 Felsőtárkány, Fő út 313.

Földrajzi koordináták: É 47° 58′ 44″, K 20° 25′ 50″

Telefon: +36 20 313 4980; +36 36 534 075: +3636537075

E-mail: sziklafogado@freemail.hu

 

A programcsoport neve: A nemzetközi együttműködés keretében kompetenciafejlesztés, tréning, terepmunka megvalósítása (1).

A beszámolót összeállította: Lázár Rita EVÚK képviselő.

A rendezvényen részt vett: 22 fő.

 1. Tevékenység célja (aktuális tevékenységek általános leírása, céljai):

A projekt célja a szabadidő eltöltés és szabadidősport területén fellelhető nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése, kipróbálása és ajánlások kidolgozása a magyarországi alkalmazásra.

Közvetlen cél a Felsőtárkányban és környékén található szabadidős szervezetek működésének, eredményeinek és nehézségeinek megismerése, jó gyakorlatok összegyűjtése, további cél a szabadidős tevékenységek és a szabadidősport helyzetének vizsgálata itthon és külföldön

 1. A megvalósított tevékenységek leírása, szakmai összefoglaló:

A rendezvényre  – a szokásos résztvevők mellett – az alábbi szervezeteket hívtuk meg.

 • Medvesalja P.T.
 • Bátka Csemadok Alapszervezet
 • Felsőtárkány, Boldogasszony Papucsa Természetjáró Egyesület
 • Tiszanánai Ifjúsági Értékőrzők
 • Kömlő Népe Alapítvány
 • Felsőtárkányi Hagyományőrzők
 • Eger Komplex Egyesület
 • Eger Sz.M.Sz.
 • Bátorfi Agria Kerékpár és Triatlon Klub
 • Sarud Wesselényi Szabadidős Egyesület
 • Felsőtárkány Önkormányzat
 • Eger Vakok és Gyengénlátók Heves megyei Egyesülete
 • Átány Református Egyházközösség.

A bevezető előadás,  amelyet Dr. Honfi Ferenc László tartott,  A szabadidő eltöltés és a szabadidősport helyzete hazánkban és külföldön címmel, nagy érdeklődést váltott ki, amit bizonyít a nagyszámú hozzászólás.

A bevezetőből megtudtuk, hogy a szabadidősport helyzete változáson ment keresztül. Korábban az állam támogatta azt anyagilag is, napjainkban a zsugorodó állami támogatás mellett egyre inkább anyagilag is részt kell, hogy vállaljanak a résztvevők is. Erre nem minden honfitársunk képes. Ez egy befektetés a jövőbe, hiszen a szabadidősporttal az egyén a saját munkaképességét tudja megőrizni, hosszú távra. A hátrányos helyzetű településeken az önkormányzat, illetve civil szervezeti pályázat segíthet.

A hozzászólások során a szabadidő eltöltéséről mind hazai, mind külföldi tapasztalatok és javaslatok hangzottak el.  Megtudhattuk, hogy Magyarországon, vidéken alacsony szintű az egészségtudat, azon belül a szabadidősport preferálása. Hiányos a sportolási lehetőség infrastruktúrája és sportszakember-háttere.  A szemléletformálás mellett fontos a lehetőségek (infrastruktúra, programok) bővítése, azok folyamatos használhatósága. Mindezekhez nagyobb anyagi eszközökre lenne szükség a civil szervezetek és az önkormányzatok részére. Ismét előkerült, hogy Szlovákiában nincs közvetlen anyagi támogatása a szabadidős tevékenységeknek, pályázatok is alig jelennek meg, csak esetleges szponzorok vannak, mégis működik a terület, mert sok önzetlen és lelkes önkéntes dolgozik benne, teljes meggyőződéssel. Azért komoly nehézségekbe ütközik a szükséges anyagiak előteremtése.

Gyurán Ágnes és Pósa Judit képviselte külföldi partnereinket.

Kelt.: Eger, 2018. október 06.

Megszakítás